На украинскиот регионалниот пазар на комерцијални недвижности продажбата на враќање
центри (ТК ) формат пазарот под покривот ", според експертите консалтинг
компанија Конкорд развој ( Киев) , градење на истражувањето спроведено од нив
пазар трговски центри .

"Врз основа на сеопфатна студија на пазарот на трговски центри се
заклучи дека на пазарот се врати трговски центри во форма на "пазарот
под покривот. " Овие формати се креирани и развиени пет или шест години
а некои беа преодна форма од пазарот на трговскиот центар "- Забелешка
специјалисти. Според нив, причината беше заминувањето од регионалните
пазарот мрежни оператори и, следствено, ослободување на просториите во трговскиот центар. "Колапс
слободна трговска зона мрежа во трговски центри. И единствениот можен
станарите кои се подготвени да застане на испразнет територија, се
сите се исти приватните претприемачи, обично продаваат на пазарите. Повторно
има дефект на територијата во мали бутици, продавници на големината на
10.4 квадратни метри. м, која го окупира marketeers "- се вели во извештајот. Во принцип,
Според една студија на домашниот пазар, трговскиот центар во моментов се соочува
општо намалување на изнајмува за мало простор во сите градови на Украина,
е помал град, повеќе динамика на намалување на кириите. Во
Поточно, севкупно намалување на стапките низ целата земја Март 2009
изнесува околу 39% во споредба со октомври 2008 година. На пример, во Донецк стапки
падна за 47% - за $ 25 на 1 км. m месечно, во Днепропетровск - 44% ($ 29 / 1
плоштад. м), Одеса - 40% ($ 30 / 1 км м).. Во исто време, најголемиот пад
стапки се случи во градовите со население од 200.000 луѓе. - 44% ($ 15 / 1
плоштад. м), додека со население од 500 илјади луѓе. и намалена стапка
40% ($ 27-30/1 плоштад. M). Експертите исто така, истакна на престанок на
експанзија во регионот и повлекување на многу мало, а
исто така, промена на побарувачката на области со средна големина (50-150 метри квадратни. m) при ниски
(5-20 метри квадратни. М). Покрај тоа, на пазарот се појави држи нестандардни методи
станари во трговски центар. "Во некои регионални трговски центри се фиксни
случаи каде што сопственикот е да се осигура дека комерцијалните оператор под кирија
област само за надомест за комунални услуги и оперативни податоци, "
- Се примери на таква порака. Како се сеќава специјалисти,
ТЦ Формат "под покривот на пазарот" почнаа да се појавуваат во Украина во доцните 90-ти,
Кога градот го отвори трговски центар, predstavlyavschie за пополнување на вообичаените
пазари, но под еден покрив. "Тие (трговци во вакви објекти) имаат" порасна "од
пазари, но нема "најзаслужен" за целосна малопродажните синџири и продавници кои
може да се идентификува со комерцијален бренд "- се вели во извештајот. Подоцна,
во 2003-2004., Украина почнаа да се појавуваат на пазарот, кои се
Микс ТК, и на пазарот, која почна да се нарече, дури и трговски центри, но
остана во својата суштина и содржина на "пазарот под покрив." Особено,
Според специјалисти, како објекти се во Киев како "Darynok"
"Metrograd", "Пирамида", некои од мрежа "плоштад".

Share This Post: