Пред револуцијата , живеел во Москва малку ексцентричен милионер Василиј Берг , кој
секогаш имаше мала, но тешка куфер.

Ова куфер беше неколку килограми дијаманти. Берг верува
сигурен само овој вид на капитални инвестиции. Василиј Берг траги по
Револуцијата е изгубена, а тоа е познато дали тој беше во можност да се користи "камчиња".
Но, ние знаеме дека тоа се должи на голем број на дијаманти извадени семејна исклучен
Руски семејства принудени да бегаат од Револуцијата и Граѓанската војна, беше во можност да
удобно се смират во странство. Дали дијаманти денес
"Последниот бастион" на богатство - средства кои може да се спаси инвеститори
во сите околности? Ние анализира инвестиции во дијаманти за
четири главни критериуми: одговорност, сигурност, ликвидност
и профитабилноста. Одговорност Многу аналитичари веруваат дека недостигот на
соодветна контрола врз инвестициите на инвеститорите од една од главните
причини за финансиската криза. Од оваа гледна точка на дијаманти,
можеби една од најпознатите контролирани инвестициски средства.
За разлика од скапоцени метали во определувањето на вредноста на дијаманти акти
нелинеарни зависност - повеќе од еден карат камен, трошоците
над еден карат. На пример, еден карат "odnokaratnike" со добар
Претставата ќе биде еднакво на 7000 € во еден-каратно "dvuhkaratnike"
- 10 илјади евра во цената-каратно камен desyatikaratnom може да достигне до
100.000 €, а целиот дијамант ќе чини еден милион евра! Но, таквите
"Pebble" е ставен во обична паричникот во џебот. Патем, тежината на злато,
еквивалент на вредноста, ќе изнесува околу £ 50.
Препорачливо е да се инвестира само во заверен и обележана со ласер
или затворен дијаманти. Како безбедноста на конзервативната
алатка, дијаманти, како по правило, не се предмет на сериозна флуктуации
цени. На пример, со оглед на кризата почна имале загуби во цена од само 5-7%. Завидна
стапка на амортизација против позадината на многу други инвестициски средства.
Стабилност на дијаманти флуктуации во цените на животната средина се должи на фактот
дека цените се утврдени не само од конвенционалните разбирање на цивилизираниот
заедница, но и апсолутно физички вредноста на овие скапоцени камења.
Дијамант суровини - дијаманти - најтешкиот материјал во светот. Покрај тоа,
на сегашната стапка на екстракција на дијаманти депозити ќе бидат исцрпени во 15-20
години, така што "дијамант инфлација" не е реално на сите. Ликвидност
До неодамна, Русија купување и продавање на лабава дијаманти
беше забранет. Затоа, законски купите дијаманти само може да се
во накит. Обично во готовиот производ цената на дијаманти
е само 40-60%. Поради незрелоста на пазарната цена на дијаманти
во Русија се обично повисоки од дијаманти центри во светот, како што се Антверпен
или Мумбаи, но, исто така, да го продаде скапоцен камен во Русија повеќе комплицирано, и затоа посоодветен
и купување и продавање на дијаманти во странски овластен дилер
кои ќе работат преку светската мрежа на трговија дијамант.
Принос Инвестирањето во дијаманти - тоа е обично "долго"
инвестиции. Во текот на последната деценија дијаманти (еден карат или два) е стабилна
се зголеми во вредност во просек од 5-10% годишно. Се разбира, забележани периоди
стагнација, но потоа секогаш следи значителен раст. Добивките
на 15% на годишно ниво се смета за одличен резултат. Во периодот пред кризата периодот 2007-2008 година
на цени за големи камења (пет карати и погоре) се искачи повеќе од 60%.
Можно е дека луѓето со добра интуиција, па се подготват за кризата ...
Сега речиси сите влади на развиените земји да го спаси
финансискиот систем, зголеми своето понудата на пари, кои несомнено ќе предизвика
инфлација од главните светски валути. Историски гледано, во периоди на инфлација дијаманти
Скапа, особено брзо, бидејќи тие го гледаат како средство за зачувување на
капитал.

Share This Post: