"Бизнис" рејтинг е пост- советски држави со најголем број
ефикасно анти -кризни програми.

Украина рангирана петти меѓу 15-те држави на поранешниот СССР во рејтинг
најефикасните антикризни програма. Оценка беше направен "бизнисот"
врз основа на податоците на Институтот за пост-кризниот свет. Студијата
анкетирани 134 експерти од 21 земји. Лидерите во борбата
признаени од страна на криза, Русија и Казахстан. Руската влада веќе помина
да ја издигнат економијата некои $ 300.000.000.000. И Казахстан има распределено
околу $ 15 милијарди долари за да ги зачувате своите бизниси. Друга милијарди
Астана фрли за борба против невработеноста. Нејзините антикризни програма
Украинското влада во ноември минатата година во контекст на
договор со Меѓународниот монетарен фонд. Како дел од кредитна програма
стојат од страна за 16 $ 4000000000 фонд буквално го диктираа Украина
Владата финансиска помош пакет на мерки: воспоставување на Спогодбата за стабилизација фонд, дел
Државниот капитал на проблематичните банки, како и мораториум во пораст
минимална плата од населението на егзистенција ниво.
Сепак, овие се само мерки што украинската влада не е без притисок
ММФ ја воведе во практика. "Украина ќе стане главни анти-херој на глобалната
криза во поранешниот Советски Сојуз "- истакна директорот на Институтот
Пост-кризниот свет Катерина Shipov. Огромното мнозинство на експерти признаваат
дека всушност антикризни политика во Украина се водат за исчезнати. Украина
без програма Според директорот на претпријатието за заштита на
"Бизнис-Солидарност" против државата, во овој случај играно веќе стана традиција
политичка нестабилност. Игра против, и политиката на девизниот курс на државата,
што резултираше од септември 2008 година Hryvnia амортизираат од околу
60%. "Украина, за разлика од Казахстан, тоа не е се држат до својата
во локална валута и нека одат веднаш - вели заменик-претседател
Ерменскиот компанија РАН-ДЕКС Вадим Georgiadi. - И, што доведе до фактот дека
клиент база пропадна банкарскиот систем. " Во прилог на погоре
износот на долгот на државата во моментот, имајќи ги предвид заеми од ММФ, постигнат
17, 6 милијарди долари. Ова место е намален рејтинг на Украина на ефективноста
за управување со кризи мерки. Херои фронтменот криза на управување со кризи
биле именувани Русија и Казахстан. За да се надмине кризата, владите на овие
земји имаат фрлено значителни финансиски ресурси. Од почетокот на спроведувањето на кризата
програмата во ноември 2008 година, руската влада има поминато околу 9, 9
трилиони рубљи (околу 300.000.000.000 $) на брегот на економијата
- Парите отиде за поддршка на банкарскиот систем и гарантен фонд
Придонеси - како и на сметка на надворешниот долг на претпријатија - 319.000.000.000 рубли
(Околу 10 милијарди долари). Сепак, признавањето на вистинските перформанси
таква политика, со експерти генерално скептични за антикризните
Мерки на Кремљ. Главниот аргумент: водење на економијата минува низ
строга регулација од страна на државата. "Субординирани заеми
- Алатка за инфлацијата на ликвидност. Да се ​​отпише долгови,
наместо системски важни банки банкротираат, "- изјави генералниот директор
Независни директори Здружението, Александар Filatov. Максимално
ефективна сет на антикризни мерки во пост-аналитичари
повик Казахстан. Полиберални во споредба со руската политика
земји, исто така, беше проследен со значителна финансиска поддршка од државата.
За поддршка на економијата на моќ придонесе речиси $ 15 милијарди долари, или
15% од БДП. Покрај тоа, за да им помогне на луѓето веќе во март оваа година, властите во Казахстан
потроши околу 950.000.000 $ за борба против невработеноста. "Би сакал
Забелешка девалвација преземени од страна на Владата на Казахстан. Земјата земени во предвид
негативните искуства мазна девалвација во Русија и држеше брзо ", - им овозможува на
Шефот на аналитичкиот оддел на "Атон" Вјачеслав Bunkov.
Имајте на ум дека во почетокот на март да се процени криза зеде пауза.
"Ако претходно експерти оценија политика во однос на тоа како да издржи
криза, но сега тие го оценет врз основа на тоа да ја преживее ", - објасни
Shipov. Така, во поглед на аналитичарите дека кризата про-ydet во текот на годината
промени на изјавата дека тој ќе се одолговлекува за 3-5 години. Експертите
организации ги проучувале економските програми на поранешниот Советски Сојуз да се борат
со кризата. Покрај тоа, истражувачите го зема предвид јавни изјави
органите на поранешниот Советски Сојуз да преземе мерки за ослободување на
од кризата. Според експертска заедница, задолжително сет на мерки
за борба против кризата мора да вклучува поддршка за финансиски и банкарски сектор,
реалниот сектор, малите и средни бизниси, на јавноста, како и задржување на
социо-политичка стабилност, економски диверзификација, јавната администрација
стапка и интеграција. Во текот на студијата, експертите забележаа, се од
овие мерки се користат пост-советските земји за поддршка на економијата.
Политиката на максимална убедливо сет на мерки за борба против кризата
беше призната како најефективен. Покрај тоа, кога ВТА
"Бизнис" ги земе предвид обемот на надворешно задолжување земји. Така,
предмет на истите мерки на државата кои имаат поголем обем на надворешни
долг, имаат пониски позиции во пласман.

Share This Post: