Врховната Рада претседател Володимир Lytvyn , се залага формат
Украина да се привлечат средства за реконструкција на гас систем.
Ова се наведува во прес-службата на парламентот.

"Во прашање на реконструкција на системот за пренос Врховната Рада треба да
на транспарентен и јасен одговор: добиеме инвестиција од $ 2, 5
евра милијарди долари, или да добијат помош добротворни цели "- Lytvyn рече.
Сепак, тој верува дека Украина треба да се утврди целта на реконструкција на CTA.
"Ако сакате резултат, ние мора да се разбере зошто ни треба
реконструкција на CTA: да се осигури дека таа постојано снабдување гас за Европа
во големи количини или за транзит на гас, добивме или пари, или
гас. И првиот и вториот ние навистина треба, и затоа треба да се разбере
дека без гас продуцент на сериозна работа, сериозна политика
ќе не "- рече на говорникот Рада претседател исто така, истакна дека.
треба да се утврди што Украина ќе плати за инвестиции.
"Без разлика дали тоа е кредит, дали ќе плаќаат слободен проток на гас,"
- Рече тој. Покрај тоа, Litvin смета дека е неопходно да се утврди формат
работна група која ќе изврши реконструкција на CTA. "Тоа ќе биде
Дали е тоа да се справат со GTS ќе ни даде пари дали или украдени.
Секој кој дава пари и ќе има право да бара контрола врз нивната употреба, "
- Рече на говорникот. Litvin исто така, рече дека прашањето на реконструкција
GTS Украина треба да имаат добри односи и со Русија и со Европа.
Како што објавија, Украина има намера да се подигне околу 2 милијарди 57
долари за реконструкција на гас транспортен систем. Како резултат на
меѓународна конференција во Брисел на 23 март потпишаа заедничка
изјава меѓу Кабинетот на министри и Европската комисија. Според документот
Владата се обврзува да обезбеди независност на пренос на гас оператор
Систем на Украина, за да се обезбеди во согласност со меѓународните стандарди за транспарентност
и отвореност на заемопримачот, наменети за надградба на GTS,
обезбеди пристап на трети страни за чување на податоци врз основа на транспарентни трговски
услови и под надзор на регулаторот и многу повеќе.

Share This Post: