Проценето профити на банките од шпекулираат февруари е проценета на
UAH 700 милиони .

Народната банка има казнети три банки за прекршување на ѕвезди на аукција
валута на меѓубанкарскиот пазар не е скапо т.н.. просечната стапка (писмо од 11
Февруари), кои функционери наоѓаат подолу 8 grn. / $ 1. Од ѕвезди се обидува да
формално во согласност со барањето на 2% отстапување на ММФ на меѓубанкарскиот стапка
од официјалниот. По скок февруари во вредноста на доларот на меѓубанкарскиот пазар ѕвезди
обвинети за 25 банки во тоа што тие изложени малку на меѓубанкарскиот пазар
износ на валута по надуени цени од стимулира паника во кеш
пазар, и исто така игра на нерви на странците кои сакаат да се повлечат својот капитал.
Потоа претседателот побара од шефот на ѕвезди Володимир Stelmakh казни
одговорни за банкарите, но застојот извршување. Се шпекулира дека ова е
предизвика редистрибуција на власта меѓу заменици на претседателот на Народната банка, како резултат на
кои го контролираат размена беше предаден од страна на Александар Савченко Владимир
Krotyuk. Трансферот резултираше со вистински санкции за партнер-банка
Sigmabanka и банката. . Во Sigmabanke и банка одби коментар.
Останатите банкари беа поделени во два табора - еден поздравуваме одлуката
Народна банка на експоненцијална камшикување на мали банки кои имаат обврски шпекулации, други
сметаат дека ова административни притисок на пазарот и да се обиде да се заплаши
главните играчи. . Вработен на банка со странски капитал, вели
дека ѕвезди целосно убиени на меѓубанкарскиот девизен пазар, а сега е на административните
ќе се вози на стапка под 8 grn / $ 1 -.. објаснува банкарот. Според него,
со притискање на ѕвезди во ситуација каде што ќе можат да се тресат курс
ќе ги користат 100.000 $, - рече банкар. Во него, критична точка
ќе биде 7 април, кога треба да се направи редовни плаќања за гас.
Освен, се разбира, Народната банка не е директно продаде валута монопол.

Share This Post: