Економската криза драматично се влоши ситуацијата во пазарот на осигурување - во јануари и февруари
премии падна на просек од 30-50 %, додека исплати значително
се зголеми.

Нанесат штета на солвентноста на осигурителите: - мораториум
за враќање на депозитите - зголемен такси на работа
со банки - амортизација на инвестициите во хартии од вредност.
Зачувувањето на овој тренд ќе сила осигурениците да се трошат резервите на Банката,
дека во иднина е полн со неможноста на компаниите да ги исполнат нивните обврски.
Backdraft активен развој на украинскиот пазар на осигурување во
последниве години, придружени со постојан тренд на вишокот на раст
исплати за осигурување на позајмените средства. Во 2007 година, премии
се зголеми за 30, 2%, плаќањето - веднаш во 62, 1%. Нивото на плаќања не е
и стигна до една четвртина од средствата уплатени од страна на клиентите, со што се овозможи осигурениците да
да се развива. Првите три квартали од 2008 година не беше исклучок
- Наградата под 17, 4 милијарди долари (2007 цела година - 18 милијарда долари), до
40, 8%. Плаќања продолжи да расте двапати побрзо - на 78, 3% до 5, 1 милијарда
UAH. Лигата на осигурителни организации (LIOU) проценува дека во 2008 година
осигурителни компании се собрани 25 милијарди UAH на премии и плати 7 милијарди UAH. Тоа
доведе до зголемување на учеството на плаќања од 5 процентни поени - до 28% - затоа што на
инхибиција на раст на премиите. Промена на тренд започна во четвртата тримесечје, кога
целосно запрен. Ако првите девет месеци од минатата година, што претставува зголемување на премиите
Пазар е 41%, до крајот на годината стапката се намали на 32%, директорот на
осигурителна компанија, "Daedalus," Ибрахим Gabidulin. Според него, во третото тримесечје
покажа негативен раст на премиите осигурениците од 11 топ-75 на пазарот, и
за година - веќе 16 компании. На оваа стапка на раст на премиите во IV
квартал во споредба со III квартал се намали во 53 Кометал. Во принцип, осигурување
награда во четвртата тримесечје зголемен за само 6 1%. "Фајненшл ефикасноста јас
квартал од 2009 година покажуваат значајна промена на пазарот кон рецесија.
Тоа е во првите месеци, многу компании се чувствуваат намалување на активноста во
пазар "- рече Gabidulin Голем број на осигурителни компании во износ на позајмените.
значи има фатени со обемот на плаќања. Во јануари, Кометал награда "Украина
Осигурување група се намалува на 2, 2% - до 21 и 459.000.000 UAH, тоа е само малку
поголем од обемот на плаќање - 21, 002.000.000 американски долари, кои се зголемија за 55, 6%.
Слична е ситуацијата и во Кометал "Бил": награда - 7, 188 милиони долари, плаќањата - 7, 122
милиони американски долари. Генералниот директор на АД "Бил" Џејмс Fuhrman објаснува овој
резултат на падот на осигурителниот пазар во јануари во споредба со јануари 2008 година
од 35%. Според неговите проценки, во февруари, паѓа на 50%. Како резултат на тоа, осигурителни компании
со кои се соочуваат со негативни готовински прилив. Деловен однос
Осигурениците се поврзани со намалување на премиите на општо намалување на економијата.
"Правните лица, кои сакаат да ги намалат буџетите, една од првите штрајк
"осигурување" член "- објаснува претседателот на Кометал" Asuka "Александар Sosis Кога.
Оваа банкарска криза која започна во октомври 2008 година, ја направи ситуацијата полоша.
"Ние проценуваат дека 70% од акумулираните банка", - вели г-дин
Furman. Меѓу другите причини директорот на Кометал "Ukoopgarant" Виктор Lutsyuk повици
Натпревар gosdotatsy осигурување на земјоделците, намалување на осигурувањето на градежни
ризици и хипотека. "Денес голем број на компании кои се занимаваат со размена,
оддалечуваат од готовина шеми и не се осигура овие операции, "- додава Lutsyuk.
Нагло раст е особено забележлив во компании кои се активни во делот
осигурување на автомобили. Според Александар Sosis, задолжително осигурување на граѓанското
одговорност (CTP) носи голема количина на награди. "Но, ако структурата
CTP портфолио надминува 40%, тоа може да го уништи компанијата поради загубата "-
рече тој. Според директорот за продажба Кометал "Алијанц Украина" Хари Andreasyan,
во осигурување на моторни возила, вклучувајќи ги и силите, за секои 100 американски долари награда за осигурување надоместува
80-100 grn. "Тоа мора да се додаде цената на услугата агент, трошоците за порамнување,
плати на вработените и други административни трошоци ", - се жали
Г-дин Andreasyan. Според LIOU, во 2008 година, портфолио осигурителни компании
Хал ја презеде во просек од 30%. И, на пример, вкупниот процент на Хул и OSGPO
во портфолиото на најголемиот малопродажен компанија "Oranta" во 2008 година се зголеми
64, 1-68%, 1%. "Во апсолутни износи, се разбира, се зголеми.
Ова е нормален тренд, од 2008 година за транспорт портфолио, ние
беше околу 74%. Сега нивото на плаќања - околу 44% ", - рече претседателот
Одбор "Oranta" Елена Bolotov. Директорот на осигурување АД
NASTA Сергеј Parfenyuk бескорисни CTP проценува на 55-60%, а претседател
Осигурување Надзорниот одбор, Александар Михајлов CBSA сигурни дека во големите градови се
"Avtograzhdanki" е веќе профитабилни. Во него, да се зголеми портфолија
во големите градови од фрлање прифати само мали компании.
На зголемувањето на цената на резервни делови и стручните служби станици може да доведе до зголемување на
тарифи. Во март, мотор (транспорт) биро за осигурување одлучи да
се создаде група, која во рок од три месеци испита прашањето за зголемување на тарифите
за авто осигурување. "Токму сега, машината трошоци 70.000 UAH, додека 70% се врати
цената оди 85-90 THS. Трошоци за поправка повеќе од машина сама по себе, "- вели
Виктор Lutsyuk. Според него, оваа година, дел од плаќање ќе биде
Договорот 2007-2008 година. "Претходно, овие плаќања може да ги покрие стабилна
приход, но сега раст на плаќања стана многу голема "- признава тој.
Грешки планирање финансиската состојба на осигурениците се влошува
и како резултат на затегнување на банките. "Сега се поставува прашањето
Акредитација на банките - не да се избере професионална растворувач
компанија, а да се најде на ИЦ дека ќе се стави на депозити и плаќа 30%
на премии за трупот осигурување, а 60% од осигурување на имот, "- вели г-дин
Gabidulin. "Банките сакате доволно голем комисија, за намалување на профитабилноста на осигурување" -
признава Александар Sosis. Според учесниците на пазарот, некои големи
Банки имаат потреба од вклучување на СК во депозит до 35 милиони долари. Во овој
против бројот на акредитирани во секоја од банки се намали во текот на годината Кометал
со пет или шест на две или три. Негативно да влијаат врз способноста на Кометал во времето
ги исполни своите обврски мораториум на предвремена отплата на депозити и
работа во банките привремената администрација. "Банките, кој влезе во привременото
администрација - особено, "Nadra" - не се врати депозити на време. Ние сме
работа со нив на понатамошно реструктуирање на меѓусебна долгови и да бараат
повратна патека, вклучувајќи ги судовите, "- вели Елена Bolotov.
Член на собраниската комисија за финансии и банкарство
Виталиј Homutynnik тврди дека во банкарски сметки замрзнати 8 милијарди UAH.
Имајте на ум дека сите резерви на осигурениците до крајот на III квартал 2008 година беа
9, 899.000.000.000 долари. "Компаниите кои имаат многу пари лежеше на депозити
принуден да го одложи исплати ", - се жали Ибрахим Gabidulin неефикасен.
и е активно инвестираат во берзата на својот врв
раст - до 30 јуни 2008 година, од 20, 8 милијарди долари од средствата 8, 5 милијарди долари се чуваат
во хартии од вредност. Во текот на изминатата година на пазарот падна за речиси шест пати. "Да се
плати, ние може да го продаде акции барем една недела, а потоа - со голема
загуба. Па моравме да се плати со компании хартии од вредност.
Но, сега тие се неликвидни, бидејќи тие се надвор од листата, "- изјави Комерсант
извор во еден од управување со средства компании. "Ако таквите документи
имаше побарувачка во 2008 година, но сега тие само може да се продаде во голем попуст.
Но, ако тие не се тргува во претходната година, тогаш е невозможно да ги продадат, "-
рече трговец ИЦ "Преродба Капитал Украина" Мајкл Zavodovsky. За годината
акции примени за тргување, падна на просек од 75-90%. Чудата
технологија, дури и во такви тешки услови, осигурителни компании често
можност да се покаже профит. Според шефот на еден од Кометал, осигурителот
може да го зголеми профитот преку продажба на ниска цена на хартии од вредност филијали
структури по цена десет пати повисоки од нивните вистински вредности: "прашања
како чин на прием и пренос, кои се доставува до овластените капитал. Има напади
кој го купил во 10 центи и се продава од 1, 5 grn. "Масив рекламирање
кампања за привлекување на нови клиенти во април, ветува дека ќе
"Oranta" и АД "Asuka". Но, малата големина на украинскиот пазар води
на фактот дека на Кометал може да го зголеми износот на премиите не е на штета на привлекување на нови
клиенти, како и од привлече нив од другите компании, осигурителни компании велат.
"Нашите нови клиенти - клиенти на Кометал, кој не може целосно да се изврши
своите обврски ", - рече генералниот директор на АД" Кјуби Украина "Олег
Sosnowski. "Можно е да се зголеми обемот на дампинг, но тоа не е најдобриот начин
затоа што тогаш може да се многу "хит" на плаќања "- смета Васил
Furman. Следна падне да стане пресвртна точка за на пазар. "За типичен лето
намалување на активноста, и оние кои успеваат да преживеат, тие ќе ги делат на пазарот ", - додава
Г-дин Furman. Пол Nelga, претседател на осигурителната компанија "Украина
Insurance Group "," клиенти сега се помалку и помалку "
- Вашата компанија во јануари, обемот на премиите е речиси идентична со сумата
исплати за осигурување. Зошто е тоа така? - Во јануари, падот се случи
плаќања во однос на декември и други месеци - до 20 милиони долари. Том
Добитник е на наградите беше на ниво од јануари 2008 година. Ако се погледне на минатата година
на компанијата ќе ги собира месечно до 40 милиони долари исплати. Генерално, според тоа,
тоа не е страшно. Всушност, ние зборуваме за паричните текови - готовински тек,
дека во јануари на компанијата минус. Но, ако погледнете во сметководство
сметка, тогаш имавме профит, бидејќи ние се стави надвор од резерви кои
отиде во плус. Во однос на сметководството според меѓународните стандарди
Јануари, февруари и веднаш го блокира сум во црна - се работи резерви.
Но во февруари, готовински тек е исто така негативен. - Какви видови на
осигурување оваа година е најголем исплата? - Стандард:
Хул и "avtograzhdanki." - Каде ги чувате вашите резерви? - Во локална валута.
Обврзниците сметка за само 10% од резервите, околу 15%, ние
задржи во злато, и 75% - во националната валута на банкарските депозити. - Беа
Имате ли проблеми со враќањето на депозитите? - Да и Не. Сега банките
каде што се воведе привремена администрација, ние го задржи 5 и 8 милиони долари. Со 160 милиони
Долари резерви се ситници. Иако тоа е сто долари штета. - Кои банки
одложување на враќањето на депозитите? - "Nadra", Rodovid банка, Zakhidinkombank.
Основа на првите две. Во Zakhidinkombank имаме само 200.000 UAH.
- Во јануари, компанијата почна да се привлечат помалку финансирање. Ова се должи на затегнување
акредитација со банките? - До кој степен, да. Затоа што
банка не е наша акционер (се смее). Пари - нема проблем.
Акционерите се секогаш подготвени да ни поддршка, но сега нема потреба.
Тоа не е дури и пари, но стратегијата на банката со осигурителна компанија.
На пазарот се намалува. Имаме голем број на региони, особено во Днепропетровск
забележани како модел: од договорите за осигурување во јануари и февруари е поголема
отколку во октомври и ноември, но премии за осигурување - помалку. Таа стана се повеќе и повеќе луѓе,
кои се плаќаат три или четири рати. Сега овие клиенти - до 50%.
- Гледате ли активирање на измама? - Број на предмети
измама значително се зголеми од октомври кога должници почна
проблеми со отплата на заеми и "отиде" инфлацијата. Професионална измама
секогаш е, е и ќе биде, но случаи на измама непрофесионално:
На пример, еден преуредува автомобил на друго место и го прогласи киднапирање.
Има случаи кога на должникот, знаејќи дека на автомобилот - тоа е предмет на хипотека и осигурување
намерно не го скрши. Бидејќи цената на автомобилот во долари
значително се намали, а осигурителната компанија може да надомести наведени во договорот
износ. Треба да се плати, како што е несреќа. Со ова не може да се бори,
поради тоа што е невозможно да се докаже дека тој се урна на цел. - Ќе
намалување на плаќања од страна на преглед несреќа? - Работа со измама беше спроведена
секогаш. Како за клиентите, кои секој ден станува помалку
сега сите тие се внимателно избрани осигурителна компанија. И не ги земаат во предвид
препораките на управување и на угледот на компанијата - како што го прави исплати.
Сега доаѓа борбата за добри клиенти. За помали набљудувања
се прават слепи на законот, само ако клиентот е задоволен.
Александар Zavada, претседател на украинската федерација на осигурување "Круг
банки, кои на осигурениците се потпираат на своите резерви, се намалува ", изјави претседателот на Украина
Осигурување федерација Александар Zawada - да има преговори
со банките за да се реши проблемот на повлекувања и такси?
- За жал, можеме да кажеме дека нивото на овие прашања е незадоволителна.
Прво, ние веруваме дека прекумерната преценување на Комисијата
штета на прво место на самата банка - осигурувачот не е доволно
средства за плаќање. Во овие услови ние нема. Второ, ние развивме
антикризните сметка да се врати за воведување на механизмот
депозити, како на проблематичните банки, и оние кои од различни причини
задоцнето плаќање. Ние силно не се согласуваат со ставот на Народната банка, кој
не се меша и не ги штити интересите на депонентите, осврнувајќи се на државни
Законик, на билатералните односи на банките и депонентите. Проблеми
направени од страна осигурителни компании и банки - глобално. Ова е исмејување на понуди
решавањето билатерално. - Ако банките не одат да се исполнат
осигурителни компании отколку што може да се претвори на пазарот на осигурување?
- Банките се повеќе не вообичаените предмети на државните односи. Во
Народната банка сметаат дека мораториум може да биде еднострано. Де факто мораториумот
претстави и перформанси на обврските што се должат на банката, затоа што, без да се знае
средствата што им припаѓаат на осигурениците, банки губат осигурување, бидејќи
преку Народната банка ги замрзна средствата на овие обвиненија. Y
овие банки сигурно нема изгледи до обнови нормалната
цивилното природата на односите. Поткопана довербата во банките не е
само физички, туку и правните лица. Условите на банките во кои осигурениците
се согласуваат да се одржи резерви се намалува од ден. Ние сме биле предупредени
Не исклучува дека концентрацијата на резервите во државните банки.
Членовите на украинската федерација на осигурување, ги исполнуваат условите за диверзификација,
во проблематичните банки заглавени 5-10% од резервите. И верувај ми, во криза
тоа не е екстра пари. - Предлог-законот е предлог за
зголемување на овластувањата на финансиски услуги комисија. Зошто е ова потребно? - Ние
поддршка само на оние сили кои им помагаат на решавање на проблемите предизвикани од
криза. Ние сме за регулатор може да се отстранат дампинг. За
Тој мора да се анализира условите на пазарот и посебни услови на осигурениците,
дефинирање на обемот на нивните dorezervirovaniya ако компанијата приближно дампинг. Дампинг
- Злото на ниво на првите пет прашања кои не дозволуваат на пазарот за работа.
- Какви ризици се јавуваат во отсуство на диверзификација со ставање на
резерви, и дали да се воведе сега? - Диверзификација на
некогаш, бидејќи тоа им овозможува да се намалат ризиците, така заинтересирани за него
осигурители и осигурениците себе. Но, факт е дека можностите за диверзификација
намален поради загуба на кредитниот рејтинг на банките и хартии од вредност, како и падот
пазарите на недвижности и хартии од вредност. Ние треба да се најде на најсигурни во нашиот случај
средства. Мора да влезат во барањата и даде на регулаторот на способноста да се прилагоди
нив, во зависност од условите на пазарот. - Колку може да падне
ризик на пазарот за осигурување? - Последна активност - пад од 30%.
Ако антикризни нацрт-законот ќе биде усвоен во верзијата во која тој
регистрирани во Врховната Рада и се откаже од ѕвезди laissez-faire
nepodderzhki и другите учесници во финансиските пазари, можеме да зборуваме за падот
10%, максимум 20%. Но, ако стабилност што е еден неодамнешен
на девизниот пазар е скршен, не се анти-дампинг и
Законот е донесен - ситуацијата може да биде полошо.

Share This Post: