Форбс магазинот направи рејтинг од 2000 најголеми компании во светот. Украина
бизнис изоставени од студијата.

Во 2000 година Форбс рејтинг оваа година беа компании од 62 земји во светот. Во
Оваа компанија е еден од четири во оваа листа - Американец. Во составувањето на
На компанијата експерт рејтинг еднакви предвид профитот од продажбата
нето приходот, имотот и пазарната капитализација.
Најскапите оваа година се најде нафтен гигант ExxonMobil. На пазарот
цена се проценува на 335, пет милијарди долари. Една година порано, капитализација
Оваа компанија беше 130 милијарди повисока. Во принцип, вкупната вредност во 2000
најголемите компании во светот е 20 трилиони долари. Севкупно
започна минатата година, кризата значително намалување на финансиското работење
сите компании. Но, повеќето под влијание на банкарскиот сектор. Како резултат на тоа, финансиски институции
отстапи на позиција во врвот на ранг на нафта и гас и телекомуникации
компании. Најуспешните минатата година, според експертите Форбс,
беше за фармацевтски компании. Продажбата тома во смисла на пари во
Тие се зголеми за 59%. Прекумерната профит добиени како телекомуникациските компании.
Нивната профитабилност е зголемен за 51%. Сепак, украинската бизнис
Немаше место во листата на 2000 најголеми компании во светот. Тоа е сосема
чудно, бидејќи во ранг на една компанија со пазарна капитализација од 10 милиони
долари. Некои експерти тврдат дека домашниот бизнис не е доволно јавноста,
да учествуваат во овој ранг. Така, аналитичар во инвестициската фирма
"Astrum" Сергеј Fursa објаснува дека пазарната капитализација на корпорации се пресметува
на својата берза цитати. Во исто време, најголемиот украински
Корпорација - "SCM" Rinat Ахметов, "Interpipe" Виктор Pinchuk, и
компании во рамките на групата "Privat" Игор Kolomoisky - не се врши
ИПО ИПО. Според експертите, единствениот кандидат
да се рангира во овој случај можеше да се со компанијата, Константин Zhevago
Ferrexpo, чии акции се тргува на Лондонската берза. Така, нето-добивката
минатата година се зголеми за 133% на 313 милиони долари, а
пазарната капитализација - 550 милиони Hryvnia. "Проблемот е во тоа што
ниту еден од украинскиот компанијата не ја заврши својата ревизија на резултатите од 2008 година. Во
просек, овие податоци се појави до мај-јуни, "- додава Fursa аналитичар.
инвестициска компанија "Змеј Капитал" Сергеј Хајд признава дека
продажба и средства во листата во 2000 година може да се доставува до Државната
компанија "Нафтогас", "Ukrtelecom" и "Ukrzaliznytsya". Во исто време
Форбс запали студија од 30 руски компании одеднаш. Така, компанијата
"Гаспром" го погоди врвот дваесет целокупниот рејтинг и педесет од најголемите
компании според пазарната капитализација. Во 2008 година, вредноста на компанијата беше
74, 6 милијарди долари. Покрај тоа, рејтинг од 3 руските банки - "штедилници"
"VTB банка" и "Mosgorbank." Во оваа држава, "Сбербанк на Русија" има
172 место. Оваа година цената се проценува на 8, 6 милијарди долари.
Куќа на банкарскиот сектор - најбројни во ранг на Форбс на 2000 година.
Нив во листата 307. Вториот по големина - нафта и гас сектор (126 компании).
Во прилог на САД (551 претпријатија), со свежо паднат рејтинг: 91 компании
од Кина, 61 - од Кореја, како и 47 индиски компании.

Share This Post: