Светската банка ги идентификуваше листа на услови што мора да ги исполни Украина
да се добие кредит од $ 750,000,000 за поддршка на финансискиот сектор. Тоа
државниот буџет мај ја доби првата транша е да се подобри процедури
ликвидација и рекапитализација на банките , како и за реформа на системот на државни гаранции
депозити.

Според Светската банка, основана во Министерството за финансии
за докапитализација на банките, исто така, мора да се справи со ликвидација на лоши средства,
продажба на банките по нивното закрепнување и работат на подобрување на
постапките за ликвидација на банки. Светската банка исто така верува дека овластувањата
Ѕвезди ликвидација на банките треба да се пренесат на депозити Гарантниот фонд
лица (FGVFL) до јануари 2010 година, пишува Комерсант-Украина. Меѓу
условите на кредитот: воведување на сеопфатна програма за докапитализација
банки, достапни само на банките кои се способни да преземаат ефективни бизнис
активности, како и консолидација на можниот банкарски групи
со подобрување на системот на банката ликвидација. "Поентата е дека
Фонд (Фондот за гарантирање на депозитите) ќе бидат дадени дополнителни
орган и ќе бидат проактивни, не пасивни, тоа е сега.
Фондот ќе биде во можност да обезбеди финансиска поддршка банките ако е потребно.
Во обезбедување ваква поддршка, ќе биде овластен администрација
и постапките за ликвидација, "- рече директорот на управата на ѕвезди во банкарскиот
Супервизија, шефот на Административниот совет FGVFL Василиј Pasichnyk. Според него,
за овие иницијативи ќе завршат на сметката ѕвезди заменик Јуриј
Voropayev во согласност со "сегашните реалности". Во исто време, член на Управниот одбор
Ѕвезди, пратеник Vasyl Horbal уверени дека парламентот нема да можат да гласаат
за оваа реорганизација. "Штом Врховната Рада ќе се смета
ова прашање, пратениците ќе се намали повторно на прашањето за враќање на парите на инвеститорите,
и ефикасноста на Фондот, и далеку од темата, а не решавање на проблемот. Мислам
дека ова е едно од прашањата кои би можеле да бидат повлечени во процесот на преговори со
Светската банка. Слично на тоа, на самиот почеток на преговори со ММФ, ние разговаравме
неможноста на буџетскиот дефицит, а потоа и аргументите на Украина донесе "
- Објаснува тој.

Share This Post: