Владата и акционерите на банката ", Финансии и кредит" се согласиле да ги споделат
акции, кои ќе држава во замена за финансиска помош.

Извор "бизнис" во стручно-аналитички Кабинетот на Советот за учество на
Членки во капитализација на банките рече дека во замена за инфузија на капитал
Банката "Финансии и кредит", 2 1 милијарда Hryvnia влада ќе стане сопственик
60% +1 учеството на финансиските институции. Покрај тоа, уште 15% од акциите во банката добива Кабинетот
во управувањето. Така Владата формално ќе ги почитува основните
рекапитализација критериум - Државата обезбедува финансиска помош за
размена за контрола на 75% +1 дел од банката. "Всушност, акции пренесени на
Државната управа ќе остане во сопственост на приватни акционери
(Константин Zhevago -. "Бизнис"), но право на глас на овие акции ќе располага со
Кабинетот. Тоа е, при донесување на одлуки во државата ќе биде 75% 1 гласа
акции, додека приватни акционери - 25% -1 акција, "- објаснува акционер rekapitaliziruemogo
Банката "Киев" Виктор Marchenko. Владата се согласи да го зголемат капиталот
Банката "Финансии и кредит" до 2 од 1 милијарда Hryvnia во замена за 60% + 1 дел
и трансферот на контрола на дополнителни 15% од акциите. Ако докапитализација на финансиска институција
ќе се одржи во такво сценарио, можеме да кажеме дека главната сопственикот
Банката "Финансии и кредит" Константин Zhevago направи повеќе профитабилни
услови од другите акционери на национализиран финансиски институции. "Формално,
Услови на докапитализација ќе бидат исполнети. Во управувањето на државата ќе
75% + 1 удел. Но, всушност, успеа да го задржи Zhevago поголемиот дел од банка,
од сопствениците на други банки, барајќи помош "- вели претседателот на
Одбор Ukrsotsbank Борис Tymonkin. Како што претходно објави ("Бизнис» № 64
од 21.04.2009, на) власт во замена за финансиска помош се случува да се
99% од акциите во банката "Киев", Rodovid банка и Ukrprombank, 91, 8% од банката "Nadra"
и 75% + 1 Сподели IMEXBANK и Ukrgasbank. Основното прашање - на она што
услови, Владата ќе добие 15% од своите акции на управување. "Најверојатно,
договор испратен до контрола 15% од акции се врши на таков начин што на акции
ќе бидат вратени на приватниот акционер (Константин Zhevago -. "Бизнис") по
на откуп или продажба на инвеститорот во државна сопственост
60% од акциите ", - рече генералниот директор на" Dagda "
Јуриј Prozorov. Според него, тоа не може да се случи пред да дојде на банката
сите прописи предвидени во програмата за докапитализација, а пред тоа
акции ќе бидат управувани од страна на Министерството за финансии. Стоп и има 60% кај учесниците
пазар и друго мислење. "Пренесувањето на акциите на управување - е обична полномошно
и во секое време може да предизвика одлуката на судот. Значи во секој Zhevago
време може да се врати овие акции од страна на владата "- вели претседателот на
одбор на една голема банка. Сепак, дури и во овој случај, контрола на банката
ќе остане целосно во рацете на владата. "60% + 1 Сподели овозможи
состанок на акционерите и да се обезбеди кворум, што е доволно да се контролира
банка ", - рече Јуриј Prozorov. 75% + 1 удел дава право да донесува одлуки
од:-измени и дополнувања на статутот;-големината
одобрениот капитал на акционерско друштво, ликвидација и реорганизација на акционерско
општество. Борис Davidenko, Олга VASILEVSKY

Share This Post: