Имаме анализа на можното влијание на глобалната економија надвор од земјата
од кризата .

Украина не е нешто во себе. СССР цврсто врзани нас поблиску
економски односи со Русија и другите советски републики, и моќ
Украина металурзите и хемичари, ни направи парче од сложувалката под името
глобалната економија. Како резултат на интеграцијата економска криза
Брзо постигнат полн замав тука во Украина и домаќини. За да се разбере
Колку долго треба да страдаат со вас, "Денес" се обиде да се анализира
економската состојба во земјите кои имаат значително влијание врз
Украинската економија (САД, Европската унија, Русија и Кина), како и степенот на
овој ефект. Излезе дека Американците може да го види светлото на крајот на тунелот
на крајот на 2009 година, Европејци - на почетокот на 2010 година, а ние - во најдобар случај
до крајот на 2010 и почетокот на 2011 година. Сепак, оваа прогноза ќе биде груб и
разликуваат во зависност од развојот на светската економија и економиите на Украина,
како и владите користат анти-кризни мерки. Значи
Ние постојано ќе ја разгледаат ситуацијата во Украина и на светот да го знае
во она што сите ние сме светлината и што да очекувам во блиска иднина. Украина + ЕУ
= Извозот + Екологија + БАНКИ Во интервјуто "Денес", велат експертите
дека ситуацијата во економијата на ЕУ како целина е многу сличен на она што се случува во
САД, само со некои заостануваат. Причината за одложувањето (на фактот дека Европа
доживува сега, САД доживеа 2.1 четвртина пред) дека кризата почна
Сепак, во Америка, и на стариот свет, само подоцна крена тренд
И сега, "повторува грешките на Американците". "Покрај тоа, на економијата на ЕУ варира.
Нејзиното членство сега вклучува земјите од Централна и Источна Европа, кои
за разлика од постабилна "старите" членки на ЕУ, да потешки
криза ", - рече Александар Shkurpat. Според ажурирани прогноза на ММФ,
падот на БДП на ЕУ во 2009 година ќе биде 4, 2% (други проценки пад
ќе биде скромна - 3, 7-4, 0%). Се очекува дека кризата ЕУ одговор е исто така слаба
поддршка на економијата. Германската влада, на пример, планира 480
милијарди евра за поддршка на банкарскиот систем, сепак, се чини да признаат дека нивната
страдаат истата судбина претходно доделени 120.000.000.000 €, кои не би можеле да се врати
Не заеднички кредит банки или да ги кредитирање на реалната економија.
Единствената голема предност на економијата на ЕУ во споредба со САД
- Европејците не се толку длабоко колку што Американците влегоа во кредити. "Плус репутација
Светлината - подобро отколку во САД, односот на приходи на ниво на нејзиниот долг
и високи заштеди. Помалку - висока зависност на банкарскиот систем
ЕУ за ситуацијата во Централна и Источна Европа. Заканата на стандардниот или лизгање на земјиштето
девалвации во неколку земји од Источна Европа може да предизвика
огромна штета на поединецот и на целиот финансиски систем и економија на ЕУ ",
- Рече Дмитриј Moshkalo. Дека Германците смрт ... на банкарскиот систем -
навистина е една од слабостите на Европа. Европските банки се активно инвестирање
пари во хартии од вредност на американските банки и хипотека агенции, кои
прво да "падне" поради проблеми со отплата на обичните Американци
хипотекарни заеми. Како резултат на тоа, банките станаа еврозоната да го пријавите во врска со нивните
проблеми во минатата година. Потоа, нивните загуби изнесуваат околу 154.000.000.000 $
Во 2009-2020 години. банката загуби од лоши средства (кредити и инвестиции во хартии од вредност
хартија) ќе биде околу $ 750.000.000.000 Ваквите мрачни фигури изгледа
ќе се убиени во финансискиот систем на Украина, бидејќи, според експертите,
за 40-45% од нашиот банкарски систем му припаѓа на бреговите на ЕУ и Русија.
Но, само спасува нашите банки ... нивниот недостаток на развој. Поради фактот дека Украинците
уште задржи поголемиот дел од заштеди под душек, нашите банки не
можност да се развие силни финансиски институции на исто ниво на руски
и Источна Европа финансиски институции. Економското закрепнување на ЕУ
кој се очекува во почетокот на 2010 година, ќе влијае на Украина е многу повеќе
од позитивни вести од САД. Фактот дека трговската размена меѓу Украина и ЕУ
многу повеќе отколку со САД: Во јануари и февруари, Европската
земји изнесува 28% на украинскиот извоз (се потсетиме дека во САД - само
0, 5%). Навистина, на позитивен Европски влијание ние се чувствуваме одлагање.
"Обнова на ЕУ и Русија економии, кои се меѓу главните трговски
партнери на Украина, ќе закрепне до 2011 година извозот на стоки
на нашата земја до $ 7-8000000000 / месец. За споредба, шест месеци од август 2008 година
до февруари 2009 година оваа бројка падна на околу 10 милијарди долари $ 3000000000 "
- Вели Николај Ivchenko. Комплицира овој процес може да потрае многу
Европски земји и понатаму да се подобри стапката на еколошко производство
и понатаму воведувањето на енергетски ефикасни технологии. "Во Германија има даночни
мотивација на нови автомобили со еколошки мотори. Во Шведска, на проширена програма
поврзани со обновливи извори на енергија. Ние силно во ова издание
зад себе, па нашите производи можат понатаму да се раселени од Европа "- предупредува
Василиј Yurchishin. А рака на нас, освен дека Европската финансиери: додека банките
со украински капитал ќе побара поддршка од државата на мајките
финансиски институции ќе го поддржи својот украински "ќерки". УКРАИНА РУСИЈА +
= Долги дестинации Русија, дури и во време на криза успева да покаже
вишокот на извозот над увоз, иако со тенденција да се намали
оваа разлика: $ 18-19000000000 во мај и август 2008 година, и $ 5-6000000000 во јануари-февруари
2009 година. Се разбира, тоа е нафта и гас, која е богата со нашиот сосед.
Сепак, експертите велат дека тие имаат малку време да се задржи на соседот. "Русија е БДП
во 1 квартал од 2009 година падна за 9, 5% и може да почнат да паѓаат повеќе на крајот
година. Фактот дека во периодот јануари-март, руски енергетски компании
продаде енергија на старите високи цени. Тоа е пад од 9, 5%
одразува само намалување на извозот на енергија, а до крајот на годинава пад
ќе се зголеми се повеќе и со намалување на нивните цени ", - рече Александар Shkurpat.
Ова може да ја влоши ситуацијата: Со цел да се задржи рубљата на девизниот курс Централната банка на Русија
потрошени 36% од девизните резерви, неколку месеци, невработеноста се зголеми
6-8, 5%, а индустриското производство, според експертите,
со падот на 2008 година, до нивото на кризата од 1998 година. Интересно,
дека Русија усвои антикризни програма - Според планот на Обама да биде во САД.
"Суштината на 55 предмети е ограничена на обезбедување државна поддршка за приоритетни сектори
економија, вклучувајќи ги и банкарство, земјоделството, домување
изградба, одбраната, природните ресурси и транспортни системи, како и мали
бизнис ", - рече Николај Ivchenko. Сепак, економистите веруваат дека оваа програма
краток и нема да доведе до сериозни економски реформи.
Покрај тоа, неговата имплементација бара голем број на закони
дека во руската бирократија е многу тешко. Исто така, експертите се скептични
се однесуваат на идејата за користење на државата резерви за потребите на потрошувачите и поддршка
на рубљата, која веќе потроши повеќе од $ 200.000.000.000, така што влијанието на
Руската анти-кризни програма под големо прашање. "Руската економија е премногу
зависи од цената на нафта и гас, тоа е неконкурентна. Но, суровата вертикала
Владата не даде економија да падне многу брзо ", - рече Виталиј Shapran.
"Ако САД и Западна Европа веќе го достигна" дното ", руската економија
дојде до ова само во почетокот на 2010 година. И тоа ќе биде болен и полн
со големи загуби, како економијата и населението ", - додаде
Алекс Vegera. На пример, ММФ очекува невработеноста во Русија до крајот
2009 година ќе достигне 8, и 9%, а во 2010 година ќе се зголеми до 10, 1%. Сепак, според сите прогнози
ММФ, во 2010 година на руската економија да почнат да се опорави и да покаже
0, 5% од годишниот пораст на БДП. Русија повеќе од другите земји, влијанија
во Украина. Прво на сите, бидејќи нашиот северен сосед, е нашиот најголем
трговски партнер - на една сметка за 19% на украинскиот извоз
(Податоците за јануари-февруари 2009 година). Тоа е затоа што на намалување на потрошувачката на
Украина стоки во Русија и ЕУ украинскиот извоз паднал сериозно - со
за 10 милијарди долари месечно минатото лето да $ 3000000000 - во февруари 2009 година
Спасението за Украина ќе биде враќање на руската економија во 2010-2011
години. при што побарувачката за украинските стоки постепено ќе се врати
претходното ниво. "Трговијата со Русија, и покрај спротивставувањето на периодични
и трговски војни ќе продолжи. Украина оваа блискост ќе им помогне на
нашите производи на рускиот потрошувачот, кој е подготвен да се здобијат во иднина
инфериорни но поевтини Украина стоки ", - рече Василиј
Yurchishin. Украина + САД = стапка и извоз татковина на светската економска
криза (имено САД во 2007 година почна првата манифестација на криза) денес
Можете да му кажете на пораст. Особено, тоа се очекува дека прв пат од крајот на 2007 година
, Еден од клучните економски индикатори - Бруто домашниот производ
(БДП) - ќе го забави темпото на опаѓање. "Максималната падот на БДП во САД
во 4-та четвртина на 2008 година - -6 3%. Во 1 квартал на оваа година, според
експерти, падот на американскиот БДП е 5, 8% ", - изјави Микола
Ivchenko. Според експертите, се очекува дека до крајот на оваа година, У. С. БДП
покажуваат позитивен тренд. Исто така, неочекувано покажа профит
за првото тримесечје од проблематичните банки: Банката на Америка, Голдман Сакс и JPMorgan
Чејс и Ко Тоа е како позитивни вести и на акциите почна да расте
Американскиот пазар - во март берзански индекс повторно почна да покажува раст. Точно,
ние анкетираните експерти не се препорачува повторно да се оцени ситуацијата. "Економија
САД покажаа мешани сигнали: раст на продажбата на куќи и во исто време зголемување
невработеност и паѓање на индустриското производство, приход или бројот на проблемот
банки во услови на растечко учество на проблематични кредити. Сето ова укажува на
завршувањето на рецесијата во САД ", - рече Александар Shkurpat. Бескорисни,
НО перформанси. Друг аргумент во полза на влошената ситуација во САД -
ниска ефикасност на анти-кризни мерки на Владата на САД. Барак Обама Планот
предвидува распределба на средствата од буџетот од околу 900.000.000.000 $ да се бори против голем
отпуштања и банкроти, создавањето на 2 години и 4 милиони нови работни места,
серија на даночни олеснувања и субвенции. "Но, инвестирање во социјални проекти,
кои го стимулираат побарувачката на потрошувачите, се уште се обидуваат да се пополни
бездната ", - вели Николај Ivchenko. Според експерт, не донесе
саканиот ефект, а веќе спроведува анти-кризни мерки - избраните
значи во повеќето случаи, тие земаат и само за било промоција
производство не се дискутира. Но, и покрај неуспехот на голем дел од управувањето со кризи
активности, експертите веруваат дека Америка ќе дојде прво од кризата. Причината
за овој поглед е на економската доминација на статусот на американскиот долар и
како главни во светот резервна валута, која долго ќе продолжи да се одржи
нејзините девизниот курс на главните валути на пристојно ниво. Затоа, меѓународните аналитичари
тврдат дека порастот на невработеноста е забавена до 2 четвртина
Оваа година, на пазарот на домување ќе заживее во 2 полувреме, од и
крајот на 2009 година во САД може да почне дури и минимални, но економската
раст. Очекуваат дека пламенот на економски раст по САД ќе се шири
во Украина, не е неопходно. Директно влијание на состојбата на американската економија во
Ние ограничен. Фактот дека обемот на трговијата меѓу земјите е многу скромен
- Во јануари-февруари 2009 година во САД изнесува само 0, 5% од вкупните
Украинскиот извоз (во 2008-2, 9%). "Американското влијание врз економијата
Украина од далечина, преку барањето за метал ", - вели Виталиј Shapran. Тоа
Украина ќе има позитивен стабилизирање на американската економија, но имаат
нарачки за производи од челик и од други земји, кои имаат тенденција да се фати
економски раст. "Реставрација на глобалната трговија зависи во прв
дел на САД економско заздравување, а лидер во глобалната побарувачка ", -
потврди Николај Ivchenko. Дефинитивно влијае на Украина и ќе се стабилизира
finsektora САД ќе доведе до појава на доверба помеѓу учесниците во светот
финансиските пазари и нашите банки повторно ќе се отвори можности за привлекување на
пари во странство. Исто така е важно за Украина и влијанието на САД како земја
чија валута има статус на меѓународна средство за плаќање. Секој развој на настаните во економијата
и американската политика влијае на стапката на доларот во однос на другите валути, која веднаш станува
многу за нас. Сепак, во последните неколку години нашата Народната банка фиксна доларот за
во 8, 0-8, 2 grn. / $ и има намера да го задржи во таква рамка понатаму. Значи
глобалната валутни флуктуации се евидентираат само на еврото: позитивни
вести од САД и негативно на ЕУ веднаш намали стапката Hryvnia / ЕУР, а
Спротивно, лоши вести од Новиот Свет од Стариот и добар направи евра
на Hryvnia повеќе. УКРАИНА: светлината на крајот од тунелот фактот што денес
што се случува во Украина - во затишје пред бура, на втората серија. Имајќи ги преживеаја првите
круг на криза, Украина се соочува со нагло опаѓање на производство,
одлив на капитал (декември-февруари изнесуваше околу $ 2000000000) и опаѓањето на
билансот на плаќања (негативното салдо изнесуваше над $ 4000000000). Но
во март и април имаше затишје. Населението не е купување на валута беше
помалку да ги направат своите пари од банките (одлив на депозитите на физички лица март
изнесува само 2% до 5, 1% - во февруари), па дури и почнаа да купуваат куќи
(Зголемената побарувачка за евтини 1-2-стан). Сепак, да уживаат во почетокот.
"Во 3 четвртина се очекува сезонски пад на деловна активност" - предупредува
Александар Shkurpat. Според експертите, овој пад украински компании
однесување во следната фаза на оптимизација на трошоците, предизвикувајќи раст на невработеноста
и реалните приходи. И покрај лош прогноза, експерти
Очекуваме дека до крајот на годината украинската економија е уште еднаш демонстрира позитивен
трендови. Ова ќе се одржи против позадина на меѓународната позитивни. "Серијата
од кризата ќе биде вака. Прво, САД - тие се првите влезе
криза и пред тоа ќе дојде. Потоа - Европа. САД и ЕУ генерира побарувачка
кои почнуваат да работат на економиите во развој - Кина во првиот, но
од другите земји во Азија и Латинска Америка. Само по што Украина
стока ќе добие лажат, "- рече Василиј Yurchishin. Повеќе точни
хронологијата како што е предложено од страна на експерти: економијата и финансискиот сектор во САД
стабилизира до крајот на 2009 година, Европа - 1 половина од 2010 година,
и Украина на крајот на 2010-2011 година. Нашите експерти: Алекс Weger,
директор на финансиската група "консалтинг и инвестиции," Александар Shkurpat,
финансиски аналитичар на инвестициска компанија Astrum Инвестиционен менаџмент Дмитриј
Moshkalo, потпретседател, Foyil Асет Менаџмент Украина Vasyl Yurchishin,
директор на економски програми Razumkov центар Виталиј Shapran, заменик директор
рејтинг агенција "експерт Рејтинг", член на украинскиот општество на финансиски
Аналитичарите Николај Ivchenko, шеф на информации аналитички центар
"Девизен курс клуб"

Share This Post: