Имаме анализа на можното влијание на глобалната економија надвор од земјата
на криза

Украина не е нешто во себе. СССР цврсто врзани нас поблиску
економски односи со Русија и другите советски републики, и моќ
Украина металурзите и хемичари, ни направи парче од сложувалката под името
глобалната економија. Како резултат на интеграцијата економска криза
Брзо постигнат полн замав тука во Украина и домаќини. За да се разбере
Колку долго треба да страдаат со вас, "Денес" се обиде да се анализира
економската состојба во земјите кои имаат значително влијание врз
Украинската економија (САД, Европската унија, Русија и Кина), како и степенот на
овој ефект. Излезе дека Американците може да го види светлото на крајот на тунелот
на крајот на 2009 година, Европејци - на почетокот на 2010 година, а ние - во најдобар случај
до крајот на 2010 и почетокот на 2011 година. Сепак, оваа прогноза ќе биде груб и
разликуваат во зависност од развојот на светската економија и економиите на Украина,
како и владите користат анти-кризни мерки. Значи
Ние постојано ќе ја разгледаат ситуацијата во Украина и на светот да го знае
во она што сите ние сме светлината и што да очекувам во блиска иднина. Украина + ЕУ + = ИЗВОЗ
+ Животната средина БАНКИ Во интервјуто "Денес", експертите велат дека ситуацијата во
ЕУ економијата како целина е многу сличен на она што се случува во САД, со само
некои заостануваат. Причината за одложувањето (на фактот дека Европа се соочува
Сега, во САД доживеа 1.2 четвртина пред) дека кризата започна уште
во Америка, и на стариот свет, само подоцна крена тренд и сега
"Повторува грешките на Американците". "Покрај тоа, на економијата на ЕУ варира. Во
своето членство сега вклучува земјите од Централна и Источна Европа, кои
за разлика од постабилна "старите" членки на ЕУ, да потешки
криза ", - рече Александар Shkurpat. Според ажурирани прогноза на ММФ,
падот на БДП на ЕУ во 2009 година ќе биде 4, 2% (други проценки пад
ќе биде скромна - 3, 7-4, 0%). Се очекува дека кризата ЕУ одговор е исто така слаба
поддршка на економијата. Германската влада, на пример, планира 480
милијарди евра за поддршка на банкарскиот систем, сепак, се чини да признаат дека нивната
страдаат истата судбина претходно доделени 120.000.000.000 €, кои не би можеле да се врати
Не заеднички кредит банки или да ги кредитирање на реалната економија.
Единствената голема предност на економијата на ЕУ во споредба со САД
- Европејците не се толку длабоко колку што Американците влегоа во кредити. "Плус репутација
Светлината - подобро отколку во САД, односот на приходи на ниво на нејзиниот долг
и високи заштеди. Помалку - висока зависност на банкарскиот систем
ЕУ за ситуацијата во Централна и Источна Европа. Заканата на стандардниот или лизгање на земјиштето
девалвации во неколку земји од Источна Европа може да предизвика
огромна штета на поединецот и на целиот финансиски систем и економија на ЕУ ",
- Рече Дмитриј Moshkalo. Дека Германците смрт ... на банкарскиот систем - навистина
Една од слабостите на Европа. Европските банки имаат активно инвестираат
во хартии од вредност на американските банки и хипотека агенции, кои се првите
почна да "падне" поради проблеми со отплата хипотека обичните Американци
заеми. Како резултат на тоа, банките станаа еврозоната да известуваат за нивните проблеми
минатата година. Потоа, нивните загуби изнесуваат околу 154.000.000.000 $ во 2009-2020
gg. банката загуби од лоши средства (кредити и инвестиции во хартии од вредност)
изнесува околу $ 750.000.000.000 во такви тажни личности, се чини, треба да се
да се убие на финансискиот систем на Украина, всушност, експерти проценуваат дека околу 40-45%
нашиот банкарски систем му припаѓа на бреговите на ЕУ и Русија. Но спасува
нашите банки се само ... нивниот недостаток на развој. Поради фактот дека Украинците се уште
се зачувани многу од заштеди под душек, нашите банки не би можеле да
се развие во силна финансиска структури на исто ниво на руски и Источна Европа
финансиски институции. Санација на економијата на ЕУ, кој се очекува во почетокот на 2010 година
година, влијае на Украина е многу повеќе од позитивни вести од САД.
Фактот дека на Украина трговијата со ЕУ многу повеќе отколку со САД:
Во јануари-февруари, европските земји изнесува 28% од Украина
извоз (се потсетиме дека во САД - со 0, 5%). Точно е дека позитивен Европски
ние се чувствуваме последиците од одлагање. "Обнова на ЕУ и Русија економии, кои
се меѓу главните трговски партнери на Украина, до 2011 година ќе
година да се врати на извозот на стоки од нашата земја до $ 7-8000000000 / месец.
За споредба, шест месеци од август 2008 до февруари 2009 година оваа бројка
падна од околу 10 милијарди долари 3000000000 $ ", - вели Николај Ivchenko. Тешко
Овој процес може да потрае многу европски земји и понатаму стапка
зголемување на еколошко производство и понатаму воведувањето на заштеда на енергија
технологија. "Во Германија има даночни олеснувања за нови автомобили со еко-пријателски
мотори. Во Шведска, се прошири програми поврзани со обновливи
извори на енергија. Ние сме далеку зад себе на ова прашање, па нашите производи
понатаму може да се раселени од Европа "- предупредува Василиј Yurchishin.
А рака на нас, освен дека Европската финансиери: Додека банките во Украина капитал
ќе побара поддршка од владата, родител поддршка финансиски институции
нејзините украинскиот "ќерки". УКРАИНА РУСИЈА + = добро долго време, дури и Русија
во криза успева да покаже повеќе од извоз во текот
увозот, иако со надолен тренд за оваа разлика: $ 18-19000000000 мај-август
2008 и $ 5-6000000000 во периодот јануари-февруари 2009 година. Точка, се разбира, во масло
и гас, која е богата со нашиот сосед. Сепак, експерти велат дека се задржи
сосед остави кратко време. "Русија е БДП во 1 квартал од 2009 година падна за 9, 5%
и може да започне да падне повеќе оваа година. Фактот дека во периодот јануари-март
Рускиот енергетски компании да ги продадат енергија на старите високи
цени. Тоа е пад во 9, 5% е одраз на намалувањето на извозот на енергија,
До крајот на годината ќе се зголеми се повеќе и пад со намалување на нивните цени ", - вели
Александар Shkurpat. Ова може да ја влоши ситуацијата: Со цел да се задржи рубљата на девизниот курс
Руската Централна банка потроши 36% од девизните резерви, неколку месеци невработеноста
зголемување на 6-8, 5%, а индустриското производство, според експертите,
со падот на 2008 година, до нивото на кризата од 1998 година. Интересно,
во Русија усвои антикризни програма - Според планот на Обама да биде во САД.
"Суштината на 55 предмети е ограничена на обезбедување државна поддршка за приоритетни сектори
економија, вклучувајќи ги и банкарство, земјоделството, домување
изградба, одбраната, природните ресурси и транспортни системи, како и мали
бизнис ", - рече Николај Ivchenko. Сепак, економистите веруваат дека оваа програма
краток и нема да доведе до сериозни економски реформи.
Покрај тоа, неговата имплементација бара голем број на закони
дека во руската бирократија е многу тешко. Исто така, експертите се скептични
се однесуваат на идејата за користење на државата резерви за потребите на потрошувачите и поддршка
на рубљата, која веќе потроши повеќе од $ 200.000.000.000, така што влијанието на
Руската анти-кризни програма под големо прашање. "Руската економија е премногу
зависи од цената на нафта и гас, тоа е неконкурентна. Но, суровата вертикала
Владата не даде економија да падне многу брзо ", - рече Виталиј Shapran.
"Ако САД и Западна Европа веќе го достигна" дното ", руската економија
дојде до ова само во почетокот на 2010 година. И тоа ќе биде болен и полн
со големи загуби, како економијата и населението ", - додаде
Алекс Vegera. На пример, ММФ очекува невработеноста во Русија до крајот
2009 година ќе достигне 8, и 9%, а во 2010 година ќе се зголеми до 10, 1%. Сепак, според сите прогнози
ММФ, во 2010 година на руската економија да почнат да се опорави и да покаже
0, 5% од годишниот пораст на БДП. Русија повеќе од другите земји, влијае на
Украина. Прво на сите, бидејќи нашиот северен сосед, е нашиот најголем
трговски партнер - на една сметка за 19% на украинскиот извоз
(Податоците за јануари-февруари 2009 година). Тоа е затоа што на намалување на потрошувачката на
Украина стоки во Русија и ЕУ украинскиот извоз паднал сериозно - со
за 10 милијарди долари месечно минатото лето да $ 3000000000 - во февруари 2009 година
Спасението за Украина ќе биде враќање на руската економија во 2010-2011
години. при што побарувачката за украинските стоки постепено ќе се врати
претходното ниво. "Трговијата со Русија, и покрај спротивставувањето на периодични
и трговски војни ќе продолжи. Украина оваа блискост ќе им помогне на
нашите производи на рускиот потрошувачот, кој е подготвен да се здобијат во иднина
инфериорни но поевтини Украина стоки ", - рече Василиј
Yurchishin. Украина + САД = стапка и извоз домашна глобалната економска криза
(Имено, САД во 2007 година почна првата манифестација од кризата) Денес, можеме да
да речеме, во пораст. Особено, тоа се очекува дека прв пат од крајот на 2007 година
еден од клучните економски индикатори - Бруто домашниот производ
(БДП) - ќе го забави темпото на опаѓање. "Максималната падот на БДП во САД
во 4-та четвртина на 2008 година - -6 3%. Во 1 квартал на оваа година, според
експерти, падот на американскиот БДП е 5, 8% ", - изјави Микола
Ivchenko. Според експертите, се очекува дека до крајот на оваа година, У. С. БДП
покажуваат позитивен тренд. Исто така, неочекувано покажа профит
за првото тримесечје од проблематичните банки: Банката на Америка, Голдман Сакс и JPMorgan
Чејс и Ко Тоа е како позитивни вести и на акциите почна да расте
Американскиот пазар - во март берзански индекс повторно почна да покажува раст. Точно,
ние анкетираните експерти не се препорачува повторно да се оцени ситуацијата. "Економија
САД покажаа мешани сигнали: раст на продажбата на куќи и во исто време зголемување
невработеност и паѓање на индустриското производство, приход или бројот на проблемот
банки во услови на растечко учество на проблематични кредити. Сето ова укажува на
завршувањето на рецесијата во САД ", - рече Александар Shkurpat. Бескорисни,
Ефективно. Друг аргумент во корист на влошување на САД - Ниски
ефективноста на анти-кризни мерки на Владата на САД. Планот предвидува Барак Обама
доделување на буџет од околу 900.000.000.000 $ за борба против масовни отпуштања
и банкроти, создавањето на 2 години и 4 милиони нови работни места, бројот на
даночни олеснувања и субвенции. "Но, инвестирање во социјални проекти кои промовираат
побарувачката на потрошувачите е како да се обидува да се пополни дно барел, "
- Вели Николај Ivchenko. Според експертите, не дадоа очекуваните
и ефектот на анти-кризни мерки веќе имплементирани - средства
Во повеќето случаи, тие земаат и само за било кој стимулација на производство
не се дискутира. Но, и покрај неуспехот на многу на анти-кризни мерки
Експертите веруваат дека Америка ќе дојде прво од кризата. Причината за ова
мислење е економската доминација на САД и на статусот на доларот како еден од главните
во светот резервна валута, која долго време ќе продолжи да го задржи својот курс
против глобалното валути на пристојно ниво. Затоа, меѓународните аналитичари велат дека
дека ќе забави растот на невработеноста е до 2 четвртина од оваа година,
пазарот на недвижности започнува да се оживее во 2 половина, а од крајот на 2009 година
во САД може да почне дури и минимални, но економски раст. Очекувајте
на пламен на економски раст по ширењето на САД во Украина, а не
трошоци. Директно влијание на состојбата на американската економија за нас е ограничен.
Фактот дека обемот на трговијата меѓу земјите е многу скромен - врз основа на
Јануари-февруари 2009 година во САД изнесува само 0, 5% од вкупните Украина
извозот (во 2008-2, 9%). "Американското влијание врз економијата на Украина
далечински, преку барањето за метал ", - вели Виталиј Shapran. Со други зборови, Украина
добие позитивна стабилизирање на економијата на САД, но доби нарачки за производи
индустрија од другите земји кои го фати трендот на економски
раст. "Реставрација на глобалната трговија зависи првенствено на обновување
економијата на САД, а лидер во глобалната побарувачка "- Николај Ivchenko потврди.
Дефинитивно влијае на Украина и ќе се стабилизира finsektora САД
ќе доведе до доверба кај глобалните финансиски пазар
, а потоа нашите банки ќе се отвори можности за привлекување на пари во странство.
Исто така е важно за Украина и на влијанието на САД како земја чија валута има статус на
меѓународни средства за плаќање. Секој развој на настаните во економијата и да влијае на политиката на САД
на вредноста на доларот во други валути, кои веднаш станува очигледно за нас. Точно,
Неодамна, нашата национална банка обезбеди долар во 8, 0-8, 2 grn. / $ и
има намера да го задржи во таква рамка понатаму. Затоа, глобалната валута
флуктуации се одразуваат само на еврото: позитивните вести од САД и негативно
ЕУ веднаш намали стапката Hryvnia / ЕУР, и обратно, лошата вест од
Нов свет од Стариот и добар прават Hryvnia евра поскапи. Украина:
Светлина на крајот од тунелот Што се случува сега во Украина - мирно пред
на втората серија на бури. Успевајќи да живее на првиот круг на криза, Украина се соочува со
остар пад во производството, одливот на капитал (декември-февруари
изнесува околу $ 2000000000) и влошувањето на билансот на плаќања (негативна
биланс изнесува над $ 4000000000). Сепак, во март и април имаше затишје.
Населението престана да се купи валута, помалку помине заштеди
од банки (одлив на депозитите на физички лица март изнесува само 2% до 5, 1% -
во февруари), па дури и почнаа да купуваат куќи (зголемената побарувачка за евтини 1-2 спални
станови). Сепак, да уживаат во почетокот. "Во 3 четвртина се очекува да рецесија
дејност "- предупредува Александар Shkurpat. Според експертите,
во оваа рецесија украински компании ќе поминат во следната фаза на ефикасност,
предизвика пораст на невработеноста и реалниот доход. И покрај
неповолни прогнози, експертите очекуваат дека до крајот на годината украинската економија
повторно покажуваат позитивни трендови. Ова ќе се одвива во позадина на меѓународните
позитивен. "Редоследот на заздравување ќе биде вака. Прво
САД - тие прв влезе во криза и пред тоа ќе дојде. Потоа - Европа.
САД и ЕУ генерира побарувачка, што почнуваат да работат економиите во развој
- Прво Кина и од другите земји во Азија и Латинска Америка. Само
потоа Украина стоки ќе бидат во можност да го поврати своето место ", - рече Василиј
Yurchishin. Попрецизно хронологија на експерти исто така, сугерираше: економијата и
финансискиот сектор во САД ќе се стабилизира до крајот на 2009 година, Европа -
во 1 половина од 2010 година, и Украина на крајот на 2010-2011 година.

Share This Post: