Привремена управа на банката " Nadra " се среќаваат тешкотии при обидот да се
преструктурира надворешниот долг на банката.

Бројни инвестициски фондови сакате да ги искористат предностите на слабата положба на Украина
власти, кои го одложија процесот премногу и треба да докапитализација банки
исплати сите долгови "Nadra" Банката е должна веднаш по национализацијата, вели економски
Вести. Експертите очекуваат дека ваквата стратегија, странските кредитори
ќе важи за сите проблематични банки кои се на листа на чекање
за владата финансиска помош што може да предизвика голем пораст во надворешен
долг, па дури и може да доведе до крос-неисполнување на Украина. Банката "Nadra" во голема мера во долгови
надворешни кредитори. Оваа година, плаќањата на надворешниот долг е
околу 480.000.000 $, исто финансиска институција што се должат на странските
доверители околу 1 милијарда евра, Банката најмен инвестициска компанија Rotschild,
друштво за ревизија Ернст \u0026 Јанг и правници од "Salans" за реструктуирање
на надворешниот долг. Сепак, консултантите се уште не постигна многу успех.
Како претставник на странски инвестициски фонд, по
средби со финансиски советници на банката голем број на странски инвеститори
има најголем пакети на долгот на банката "Nadra", консензус
не е постигната. Според гласините, на состаноците на Народната банка учествуваше
повеќе од 10 инвеститори, меѓу нив и такви средства како Фиделити, MetLife,
Bankinvest и Schroders. И повеќето од присутните изрази противење на
со предлог за преструктуирање на банката долг, а особено, за претворање на
дел од долгот на банката во главниот град. "Сметаме дека оваа изјава како неспособност
банка да ги сервисира своите обврски и сметаат дека е неприфатливо, бидејќи
некомпатибилност со сегашната цена на обврските на банката на вредноста на нејзините акции ",
- Вели портпаролот. Според неговите зборови, инвеститорите сметаат дека за отплата на долгови
Банката "Nadra" може да се земе на државата, која треба да влезе во главниот град
банка во блиска иднина. Банкарите велат дека таков став заеднички од страна на инвеститорите
У. С. амбасада во Украина, како дипломати постојано се вели во
Претседателските секретаријат и Кабинетот. За возврат, на привремениот администратор
Банката "Nadra" Валентин Zhukovskaya изјави дека процесот на преговори со инвеститори
не се завршени. "Ова е долг процес - вели г-ѓа Zhukovskaya.
- Па сега тоа е премногу рано да се зборува за какви било конкретни резултати ". На
Таа вели дека само две недели подоцна на банката ќе се обезбедат инвеститори со деловниот план,
пресметува до 2012 година, и само тогаш можеме да зборуваме за некои
реструктуирање опции. Администраторот е убеден дека ќе ги убеди
странските инвеститори за реструктуирање на долговите на банката, бидејќи постојат
основа за враќање на неговата нормална работа. "Токму сега ние ја поддржуваме
течност остатоци во дописник сметка на повеќе од 500 милиони., платил околу 50% од сите
камати за овој месец и ќе продолжат да работат на подобрување на финансиската
Државната банка ", - вели г-ѓа Zhukovskaya. Сепак, испитаниците финансиери
мислење дека странските кредитори ќе се обидат да се избегне
реструктуирање на долговите на банката, со надеж дека ќе ги добијат од државата по
национализација на проблематичните банки. Слично на тактиката на странски инвеститори
ќе се следи во однос на странските долгови кон други банки бараат
преструктуира. Тие велат дека владата ќе немаат излез
но да му плати на надворешниот долг на проблематичните банки од страна на Трезорот и резерви
Ѕвезди. "Кабинетот има влече премногу долго со докапитализација на банките, и сега е време
игра во рацете на странските кредитори - тие ќе бидат построги, како
преговори за реструктуирање, и може да реприза на кабинетот ", - вели директорот
Финансиската компанија "фактор" Џорџ Kononov. Еден извор во Министерството за финансии,
надворешниот долг на други шест банки, поднесена на докапитализација
денес е околу $ 0, 5 милијарди, а државата нема да се
да ја однесете на себе. "Ние побараа Времената менаџери и сопственици
Банките, кои поднеле барање за рекапитализација, задолжително достигна
договори за реконструкција на надворешниот долг. Државата не
планира да го земе врз себе, затоа што тоа ќе доведе до моментално презентација
долг кон зрелост "- изјави официјалното лице. Тој истакна дека неуспехот да се усогласат
на побарувањата на доверителите ќе значи крос-стандардно државата, што е исклучително
пожелно за владата. За возврат, еден банкар верува дека
не сите сопственици и администратори време за да се заинтересирани за реструктуирање
странски долгови на банките, како и во Соединетите Американски Држави, тие се за нив алатка
често кола, да заработат пари. "Ова е особено точно на банките
со привремена администрација - за сопствениците на оваа одлична заштита од
доверители, и тие можат да ја користите за најмалку уште 3-4 месеци, - вели
банкар. - Заинтересирани во преструктуирање на долгот и поддршка на своите банки
само како сопственици како Vasyl Horbal и Константин Zhevago, па
како и нивните банки продолжуваат да работат и да имаат шанса да остане на пазарот. " Банката "Nadra"
основана во 1993 година до почетокот на април 2009 година нејзините најголеми акционери
Novartik тргување Limited (60% 9967) и вештачки претпријатија Limited (и -
Кипар, 30, 7406%). Според Народната банка на 1 Април 2009 во големина
вкупна актива (28, 073 милијарди). банка "Nadra" окупиран 10-то место меѓу
182 оперативен банки.

Share This Post: