Украина банките со странски капитал се најсигурни . За
Ова се наведува во студијата спроведена од страна DAGDA во првата декада
мај 2009 година и посветен на проблемите од најголемите украински банки.

На секоја банка врз основа на анализа на клучните индикатори на својата дејност
во последните 5 години, анализираат на ниво на банката кредитната активност
за време на криза и на сегашното ниво на надворешна поддршка. Според анализата
експерти заклучи дека земјата е формирана група на банки кои
може да се смета за стандард на сигурност. Групата на банките вклучува банки со
во целосна сопственост на странски капитал, кој не е оптоварен со голем гранка
мрежа, и исто така имаат невиден степен на надворешна поддршка. Како
Обично, овие банки имаат релативно тесен ниша на пазарот за банкарски услуги
во корпоративниот сектор и дури три во банкарска криза, тие беа во можност да
заврши година со поврат на капиталот на ниво на 30-40% и
релативно висок квалитетот на средствата. Овие банки специјалисти DAGDA
вклучуваат Calyon банка Украина, Ситибанк (Украина), ИНГ банка Украина. Традиционално,
Овие банки не обезбедуваат услуги за јавноста, но отворени за големи корпорации
клиенти. Осум банки во населението на населението, експертите препорачуваат
обрне внимание на банките со странски капитал, кои имаат
развиена малопродажна мрежа и високо ниво на надворешна поддршка. Овие
Банките се класифицирани Ukrsibbank (БНП Парибас), Форум (Комерцбанк), Swedbank
(Swedbank), Ukrsotsbank (Уникредит групацијата), Pravex банка (Intesa SanRaolo)
Erstebank (Ерсте група), Алфа Банка, VAB банка. Според експертите
овие финансиски институции се во можност да издржат кризата дури и
во најлошото сценарио во националната економија. Во почетокот на првиот
четвртина, компанијата одржа специјална DAGDA анкета на секторот за инвеститорски односи услуги
странски банки кои се активни во Украина. Од 12 банки се вклучени
во трговијата на мало во Украина, 9 рече дека тие ќе го поддржат вашиот бизнис
во оваа земја во скоро било која случувања во економијата. Но
6 банки покажаа дека се скептични во врска со изгледите за брзо
економското закрепнување во Украина. Државните банки е уништувањето на политиката
Наместо голем остров на стабилност во банкарскиот систем
традиционално се државните банки. По зголемувањето на акционерскиот капитал
и со оглед на идниот развој на капиталот и Ukreximbank Oschadbanka може да
тврдат дека во иднина до крајот на 2009 година и банката ќе се погледне
сигурен. Сепак, експертите се збуни резултатите на кредитната активност особено
Oschadbank, кои активно инвестира во енергетски компании
и дава значителен кредит "Нафтогас Украина". За истражувачите
DAGDA јасно дека управувањето во банката не се донесе одлука за кредитирање
независно, и тоа го прави под притисок од Владата дека го става во долгорочни
мандат во прашање враќањето на таквите заеми под неповолни
економски околности. Исто така се загрижени од фактот дека значителен
инвестиции од страна на државата во Oschadbank не е да се реформира
и подобрување на деловната мрежа Oschadbank, но всушност одлуката на државата
проблеми. Обрни внимание на односите со странските инвеститори
Анализа на домашниот бизнис модел на странски банки во Украина
Треба да се напомене, дека е главно се користи само два пристапа: доминантна
учество на странски финансиски холдинг компанија и да формираат заедничко вложување.
Во секој случај, потенцијални клиенти на банките со странски капитал
Украина не само внимателно треба да следи развојот на настаните околу мајката
банка, но исто така и за следење на односите меѓу Украина и странски акционери.
Во критичниот момент кога банката бара завршување на акционерскиот капитал,
постојано е можно да се набљудуваат ситуацијата кога украинскиот акционерите
финансиски тешкотии, привремено блокирање на зголемување на сопствените
капитал на Банката. А слична ситуација може да се забележи не само во UkrSibbank
во 2008 година, но исто така и во други банки со странски капитал учество.

Share This Post: