Што ќе се случи со кредити, депозити , депоненти и кредитокорисници , по елиминацијата
банка ? Можни сценарија лекции " Prostobank консалтинг. "

Ликвидација на банката се два закона со кои се регулира. Прво, тој е валиден, ние
во земјата во однос на сите bankrupts Законот "На враќање солвентност
несолвентна или стечај, со нејзиното признавање. " Второ, тоа е "тесна" Законот
"На Банки и банкарство", исто така, постојат прописи
регулаторот. Ликвидација се генерално може да трае неколку години
и приносите како што следи. Ако привремената администрација, која беше воведена
Банката беше во можност да се воспостави нормално функционирање на установата или најде инвеститор,
а банката нема шанси за преживување, Народната банка на Украина почнува
да се елиминираат претходно одземена дозволата на банката. Тоа
ја разберат ситуацијата со должници и депонентите на банката ликвидирани, сметаат дека
самиот механизам со кој плаќањето се случува по ликвидација. Ликвидација
Комисијата спроведува средства на банката (на пример, ги продава своите кредитното портфолио или
простории во сопственост на банката, банкомат, и едноставно запленети колатерал
агенции и слично), и како резултат на износот, наречен ликвидација
масовно се консумира од долговите на банката во одреден ред. Во првата
место во приоритет на плата и разни трошоци на ликвидатори да се елиминира
институции, како и даноците и обврските на државниот буџет. Потоа, според законот
крајот на заостанатите долгови на плата за вработените
Банка. И само по крајот на штедачите. Најмалку
среќа за физички лица, плаќањата се блокирани - тие последните на листа на чекање.
Покрај тоа, ако средствата за било која група снема - тогаш тоа да биде така.
Други доверители ќе бидат оставени без пари. Значи излегува дека само
ако должници на банката ќе го отплати кредитот правилно, или ако
ако ликвидаторот ќе биде во можност да продаде кредити на банката, нејзините кредитори
примаат своите средства. Така, должници и депонентите на банката се тесно поврзани
меѓу себе, како и оние кои им го должи на банката, како и оние кои имаат потреба од банка. И без да се
обврски Прво, банката, односно она што беше останало од него, не може да врши
обврските на вторите. Точно, оние кои имаат во банката не е збир на
повеќе од 150 илјади Hryvnia, банкарски плаќања не се потребни - ќе Гарантниот фонд
депозити на физички лица. Збор на штедачите и на тековната орочените депозити
заедно со камата пресметана на денот на одлуката да ја ликвидира банката,
може да се добијат од Фондот за гарантирање Депозити на физички лица. Придонес за
било странска валута се плаќа во UAH според ѕвезди стапка на денот на именувањето
ликвидаторот на институцијата. Ниту претприемачи, ниту инвеститори во благородни метали депозити,
За жал, според условите на Фондот нема да добиваат надомест. Оние кои
во една не банкарските депозити некои можат да добиваат исплати
за секој од нив - но не повеќе од вкупниот износ на 150.000 Hryvnia.
Плаќањето е како што следи. Во рок од 20 дена од денот на назначување
ликвидатор, Комисијата подготвува листа на депонентите и гасови ги
во FGVFL. Фондацијата за возврат плаќа гарантира износот на надоместокот
депозит во рок од три месеци од денот на назначување на ликвидатор на банката.
За да го направите ова, тој извештаи во медиумите за плаќања, на почетокот и времетраењето на
плаќања (од неколку месеци до шест месеци) и името на агентот банки, преку
кои се врши исплата. За да добиете пари само
пасош и код за идентификација - остатокот на потребните информации
содржани во листите. Можете исто така да се даде придонес за полномошно, уверение
нотар, или со презентирање на доказ за наследство. Ако
премногу доцна за надомест на агентот банка FGVFL, а потоа наредните три години ќе
жалба директно до Фондот со пишување на слободна форма апликација и да го прикачите
копија од пасош и матичен број. За оние кои имаат во банката
поднесено сума е поголема од гарантира 150 000 Hryvnia, шансите на
остатокот од парите е. За да го стори тоа во рок од еден месец да се оди
изјава од страна на ликвидаторот на Банката, што треба да им овозможи на должникот на листата
доверителот Агенција. Кој беше доцна за добра причина и ова е
документиран доказ - може да се појави во листата само од страна на
суд. Точно, можете да добиете средства ќе биде само ако на ликвидаторот
уште имаат пари по плаќаат повеќе пргав кредитори.
Конечно се потсетиме дека на плаќање само да се потпираат соработници
банки активни членови ги FGVFL денес 180. На крајот од мај, "Одеса-банка"
(Одеса), и "Унија Финансиска банка" (Днепропетровск) да се врати нивното членство,
Затоа, меѓу банките беа само привремена учесниците "Nadra", Ukrprombank
и "Националниот кредит." Во случај на ликвидација на овие банки-работно време,
добиваат надоместок за само оние штедачи кои имаат отворен депозит пред
на банката бил префрлен во овој статус. За "Nadra" и "Националната кредит"
е 02.03.2009, а за Ukrprombank - 20.03.2009. Збор на должници
Распоред на должници во ист начин како и списоци на соработници, подготвува
ликвидаторот. Тој и "ангажирани во" долг, барем на прв. Тука
сакате да одговорите на клучното прашање за должници банкрот
Банка. Не, ликвидација на банка не значи елиминирање на кредит. Размислете за
сите можни сценарија во детали. Првата опција,
веројатно, и обврзувачка за логика - е дело на ликвидација комитет
да се соберат сите можни да се соберат средства. Затоа, теоретски, ликвидаторот
може да бара предвремена отплата на кредитот. Или плати, на пример,
во рок од шест месеци. Покрај тоа, тој има право со закон во случај на проблеми
отплата на кредитот да одат на суд. Второто сценарио
- Иако веројатно на ликвидноста криза - е продажба на кредит
портфолио на друга институција. Потоа на заемопримачот ќе мора да плаќаат само
долг на кредит во ист начин како и досега, но новиот доверител. Теоретски,
услови на кредит за тоа не треба да се менува, сепак, сето тоа зависи од договорот,
соработник кој го потпиша со првата банка. Ако тоа го предвидува правото
промени, новата банката би можела да ги искористат предностите на тоа. Точно, за државни
Кодот не е откажан, па малку е веројатно дека тоа беше, на пример,
на каматните стапки. Секој се надева дека кредитната ефективна
должникот отпишани како лоши долгови, се наивни. Прво,
казни во случај на неплаќање на кредитот не е откажан. Второ,
пред повлекувањето на "безнадежна" вас, како на заемопримачот ќе мора да поминат повеќе од еднаш
преку извршни служби и судовите, а ако одлуката е во корист на Банката,
тоа може да биде можно да се одговори на сите потребни ликвидни средства. Банка
вработените обично не се уморни од тага во текот на годините да бара и исплата на задолжување
долг. Но, дури и ако можат успешно да "помине" на сите погоре, на крајот,
вашиот "долг" секогаш ќе биде со вас - кредитно биро.
Во секој случај - ве советуваме да не престанат да плаќаат на кредит,
дури и ако сте слушнале веста дека почетокот на ликвидација на вашиот
институции. Но, за инвеститорите е важно да не се пропушти роковите да се применуваат за надомест
во банка или агент роковите за апликации во иднина, трошат помалку
сили за своите заштеди.

Share This Post: