Украина и ЕУ разговараа за акција во однос на кредит
за транспорт на потребниот износ на гас во подземните складишта за
за нормално транзит во зима, и планираат да се помират
позиција во една недела . Новинарите им кажа на учесниците во преговорите.

"Постојат мерки кои ќе им овозможат јасно за колку
финансиски средства од меѓународните финансиски институции, со поддршка на Европската комисија
ние можеме да сметаме на, "- рече заменик-претседателот на Управниот одбор
"Нафтогас Украина" Ihor Didenko. Тој истакна дека следната среда
или четврток ќе се одржи во Киев следната рунда на консултации, што
ќе бидат претставници на европската страна, меѓународните финансиски институции
и Европска гасни компании, извештаи, "UNIAN". За возврат, комесарот
Претседателот на Украина на енергетската безбедност Bohdan Sokolovsky рече
дека на следниот состанок да се одржи целосна проверка на потребните
Дејствија на Украина и можна помош на финансиските институции. "Испитувањето мора да
да биде предмет на што конкретно треба да се направи во кратко време да
да се избегнат некои проблеми во есен и зима, "- рече тој. Sokolovsky
истакна дека денес страни постигнаа напредок, но одби
коментар за деталите на процесот на преговори. Амбасадорот на Руската Федерација
во ЕУ, Владимир Чижов, им изјави на новинарите дека руската
делегација, која исто така беше поканет на консултации беше советувано
на процесот на преговори и на прашањето и одговори, кои се појавија како
од меѓународните финансиски институции во Украина и обратно.

Share This Post: