Одборот на директори на Меѓународниот монетарен фонд одлучи да се дистрибуираат
помеѓу земјите-членки дополнителни резерви еквивалентно на 250 $
милијарди долари, шефот на ММФ оддел профилот на Крег Бомонт

Дистрибуција во однос на националните квоти на земјите-членки
ММФ. Според тоа, лавовски се САД и ЕУ , Русија изнесува
околу $ 6, 6 милијарди од оваа сума . Меѓутоа, официјалните лица велат дека
ММФ, главните корисници мора да научат да се појавуваат и транзиција
пазари, особено во потреба од пари во тековната економска акутна
криза. Тие се заедно должат околу 100 милијарди долари во резерви.

Share This Post: