По глобалните трендови , домашни берзата расте со текот на минатото
недела 6, 6 % динамичен раст на светските берзи предизвика бран
оптимизмот меѓу Украина трговци и инвеститори . Минатата недела на индексот
Украинската берза ( СЕ ) забележа раст од 6, 6 %.

Индикатор размена PFTS не беше толку живи и додаде 3, 2%. "Сега реално
Активни играчи течеше на UX, па цитати на хартии од вредност на овој сајт
повеќе објективно одразуваат пазарните трендови. Покрај тоа, индексот кошница
PFTS вклучува 20 трудови, од кои 30-40% се тргува, а кошница
УБ се состои од 10 акции прилично течност "- објасни што ја предизвика оваа
несовпаѓање индекс, директор на Одделот за трговија инвестициска компанија, "Galt
И Taggart хартии од вредност "Владимир Волков. Сепак, индекси се зголемија
без значително зголемување на активност на пазарот. Така, УБ за една недела
се добие со продажба на акциите на 31, 9 милиони UAH. дека повеќе од само една недела пред последната
4, 2 милиони. Обемот на PFTS се повеќе - 51, 7 милиони евра, кои ги надминуваат.
Слика пред една недела во 27, 9 милиони. Ориентација на Западот
Главната и најверојатно единствената причина за растот на домашното индекси
има позитивни надворешните пазари. САД и Европската индекси брзо
зголемување во однос на позадината на позитивни извештаи на најголемите банки и корпорации.
Нивните резултати за II квартал надмина и најоптимистичките прогнози
аналитичарите. "U. С. Корпоративни вести и статистика минатата недела, им овозможи на
учесниците на пазарот се очекува позитивен развој на сценариото и побрзо
на крајот на глобалната рецесија ", - изјави Владимир Волков. Негативни
Украина вести не би можеле да имаат значително влијание врз расположение
домашните трговци. Така, влошување на прогнозата на Светската банка (СБ) во однос на
падот на БДП во Украина во 2009 година, 9-15% се очекува на пазарот и не влијае на
расположението на акции играчи. "Немаше неочекувано домашните вести
Минатата недела не беше, па нема резонанца на пазарот не се произведени "
- Шефот на аналитичкиот оддел на инвестициона група, "Сократ"
Константин Stepanov. Позитивни распространети речиси сите ликвидни
акциите на украинскиот пазар минатата недела, се зголеми во цена од 5-17%. Најмногу
популарен меѓу трговците се користи хартија Ukrsotsbank и Рајфајзен банка
Aval. Минатата недела тие се зголеми за повеќе од 10%. Експертите сметаат дека
успехот на украинскиот финансиски институции, така што резултатите на американската
банки Голдман Сакс и ЈП Морган во II квартал значително подобро
отколку што се очекуваше, и зголемување на довербата на инвеститорите во финансискиот сектор.
Но, речиси 30% пораст во Megabank акции-ИНГ минатата недела
трговци сметка за многу различни причини. "До неодамна, цената на хартиите од вредност
е помалку од номиналната вредност, и тие се активно купување главниот акционер на банката (Генералниот
Директорот на "Turboatom" Виктор Subbotin. - "Бизнис"). Ја искористи предноста на играчи
кои беа во портфолија на акции, профитабилна и да го продаде, па цената се зголеми
дури и на премија, "- вели еден од главните трговецот на инвестициска компанија.
Исто така, не бил лишен од вниманието на трговците и инвеститорите "Ukrnafta". Нејзиниот хартија
се зголеми за 8%. Дополнителен поттик за раст на вредноста на овие акции
изразија планира да "Ukrnafta" да се продаде на гас по пазарна цена.
"Имаше информации дека" Ukrnafta "почна да продаде дел од гас произведени
хемиски компании во повисоки цени отколку што продава на јавноста. Во врска
аналитичари очекуваат ова да се зголеми своите приходи, "- вели трговец
инвестициска компанија "Преродба Капитал" Мајкл Zavadovsky. Без вера
Иако иднината магичен резултат на украинскиот пазар за
Минатата недела, аналитичарите не брзаат да се предвиди со брзиот раст во иднина.
"Според наше мислење, пазари на капитал се речиси целосно земени во предвид крајот на рецесијата
во цените на акциите. Затоа ние очекуваме тешка падне на берзите. Да
крајот на летото домашни сајтови ќе бидат одстрана, и обемот
Тргување ќе остане на ниско ниво ", - рече генералниот директор на управување со средства
Sincome Асет Менаџмент Ендрју Petruk. Експертско мислење
Hryvnia Минатата недела падна на меѓубанкарскиот пазар од речиси 2%. Е
зајакнување на доларот влијание врз украинскиот пазар? Како го оценувате
изгледите за Hryvnia до крајот на 2009 година? Алексеј Blinov економист на инвестициска компанија
Astrum Инвестиционен менаџмент И девалвација на Hryvnia, а девалвација
очекувањата не се погодни за доаѓањето на инвеститорите во Украина. Прилози странци
во украинскиот средства во повеќето случаи се поврзани со девизниот ризик. К
Покрај тоа, многу странски инвеститори држи назад изгледите за предвремени избори
- Во таква ситуација, не се жители сакаат да ги замрзне своите планови за
влез. Сепак, странски капитал во голема мера нема
од украинскиот пазар, па се очекува сериозен одлив на нерезидентните инвеститори
Како резултат на тековната девалвација не е потребно. Тековната девалвација одразува
Девизниот пазар очекувања. Буквално никој не очекува да се зајакне Hryvnia
во тековната година, која ја поставува општите психолошки тон на пазарот. Простори
увозот уште надминува извозот и приливот на капитал во земјата е премногу ниско
да се компензира за валута барања за надворешни исплати. Очекуваме
дека на врвот на девалвација на Hryvnia ќе дојде оваа есен, кога на курсот ќе бидат
достигне вредност од 9 американски долари. / $. До крајот на 2009 година, се разбира ќе се врати на ниво
блиску UAH 8. / $. Ова ќе биде олеснета од страна на неколку фактори. Прво, во
Октомври-ноември, ќе се разбере дека исплати за надворешни исплати беше
доволно за успешно спроведување. Второ, поради ефектот на статистички
база ќе излезе поттикнување на макро-економските статистики на широк
спектар на индустрии. Трето, властите ќе се обиде да го поддржи Hryvnia Ева
избори. Дмитриј Tomaszewski раководител на сектор анализа
група на компании "TEKT" Секако, брза девалвација на Hryvnia во
2-3% намалување на тековните приходи на шпекуланти, кои конвертира долари
да учествуваат во краткорочни операции. Од наша гледна точка, на среден
иднина девалвација на Hryvnia позитивно влијание врз акциите на извозот на компаниите.
Компании со голем увоз компоненти во своите трошоци за производство,
vnutriukrainskie но продажбата ќе страдаат повеќе загуби, кои негативно
влијае на текот на нивните акции. Дополнителните загуби исто така го носат на банките, па
во повеќето случаи паѓа Hryvnia девизниот курс не се подобри солвентноста
своите должници, но тоа се зголемува месечната исплатувањето на долговите.
Понатаму девалвација на Hryvnia негативно влијание врз економскиот
ситуација во Украина, како што значително ги поттикнува инфлацијата. Порастот на цените
за стоки и услуги, надредениот на намалување на расположлив приход,
доведува до пад во продажбата на компаниите и намалување на нивниот профит, што
негативно да влијае на цените на акциите на компаниите. Вкупно обврски
Украински компании до крајот на 2009 година го надминува капацитетот да привлече
нови кредити, трговското салдо е, исто така, нема да биде позитивен во следните
месеци. Овие околности даде причина да се очекува понатамошно амортизација
UAH повеќе од 15%.

Share This Post: