Ако депозитот не се враќа , во потрага по вистината на суд.

Во банките со привремена администрација постепено мораториум завршува
да ги задоволи побарувањата на доверителите. Повеќе од пред еден месец се случи
во банката "Националната кредитна" вчера - во "Ukrprombank." На патот - "Киев"
и "Nadra". За обичниот инвеститор крајот на мораториум значи дека
банката повеќе не не причина да се даде придонес. Да, навистина, не беше таму пред!
"Ако депозит договор заврши за време на мораториумот или депонентот
побара парите назад почетокот, банката нема правна основа за
одбивање да се врати на инвеститорот пари, "- објасни партнер правна фирма
Jurimex Богдан Shapoval. Но, ако банките "покритие" мораториум на
обичните инвеститори, до крајот на мораториумот ќе ги отстрани сите прашања од пресметките
на какви било потребни депозити доколку банката овозможува одложување - одат на суд! ПРЕД
Заврши. Повеќето од мораториум спречи оние штедачи кои имаат
доби тужба против банката. Според законот, за време на престојот со банката
не може да се опорави на износ што го должи. Така, "Киев" и "Ukrprombank" бевме изјави
поради мораториумот за издавање на судските одлуки депозити од овие банки
не се спроведуваат. Само на администраторот изјави "Rodovid банка" Сергеј Shcherbina
ни дека банката потрошени за плаќање на судските одлуки. "Некои луѓе ги плаќаме
интерес за некој - дел од депозитот, некој ги убеди да го напушти придонес "
- Рече г-дин Shcherbina. Сега, по moratoria, Извршниот
Користење ќе важи и за банките и за спроведување на судските одлуки.
БОРБА да бидат подготвени! Ако сакате да придонесете назад - се подготвени за судот
судски постапки. Но, прво сакаат да го контактирате вашиот извод од банка со желба да се земе
депозит. Тоа во банка мора да се одбележи кутија за усвојување
и печатење. Потоа се подготви барање (за тоа како да се напише изјава на побарувањето, да се прочита
Тука). Со него одат во област или на арбитражниот трибунал. Ја вистината
(Потребно е 01:59 до три месеци), се на судот со
одлука уште и налог за извршување, и да оди на извршна служба
(Тие работат во канцеларии за правда). Следна е само
чекаат gosispolnitel постигне банка плаќање на вашиот придонес. На
закон, оваа постапка треба да се шест месеци, но исто така може да ги излечи. [
,"[
],["http://i.domik.net/_xmlimg/xml_18d42fa0da9764c744c8ac039d4adfabd3ddbe90.png
] ДЕПОЗИТИ може да се одржи крај на мораториум на задоволство
на побарувањата на доверителите - не е гаранција дека банките ќе бидат целосно
и целосно враќање депозити на своите клиенти. Земете на пример банка "Националната
кредит "- мораториум заврши таму на 18 јуни, а придонесот на Банката останува
не прашање и практично не плаќа камата. Истата ситуација може да се случи
и други банки. На пример, во повик центар е добро капитализиран од страна на државата
Банката "Киев" ни беше кажано дека плаќање на камата и придонеси ќе започне не порано
крајот на август - почетокот на септември, додека во чекалната на банката изјави дека тие ќе
плаќаат пари на крајот на мораториум (2009/9/8) и одлуките на судовите,
Иако сега банката не плаќаат придонеси. Кого да верувам - не е јасно.
"Ukrprombank" чека одлуката на Кабинетот на докапитализација, и признава дека тој
нема пари да се направи исплати на штедачите, вклучувајќи ги и оние кои имаат постигнато на вистината
во судот и апелираше до извршната служба. Со оглед на бројот на депонентите
и обемот на депозитите во банка (6, 9 милијарди UAH.) може да се претпостави дека судските одлуки
"Против" многу на банката и сите пари не е доволно. Банката "Nadra" премногу подготвени
од крајот на мораториум (10.08.2009). Тие велат дека на банката развиено неколку
сценарија, во зависност од кога банката реструктурира
надворешни долгови и кога Кабинетот одлучи за докапитализација на банката. Чекајќи
Банка и Одлука на Врховната Рада на можноста за проширување на мораториум до крајот
мандатот на привремен администратор - законот со овие амандмани
во голем број на закони во моментов пред парламентот. Во меѓувреме,
Банката планира да го платат на штедачите во рамките на актуелната програма во април
на која банка нуди штедачите делумна наплата на депозити предмет на
обновување на остатокот за уште еден мандат. Ако, сепак, не даде ...
За апсење на имотот на банката. Ова може да побара од судот во првиот одговараат заедно
со барањето да се соберат од депозит банката износ, или посебен одговараат по
започна спроведување на постапката, ако се плашат дека со враќањето на придонесите
може да биде проблем. "Апсењето на имотот во голема мера го отежнува животот на банката, бидејќи
овој имот не може да се продаде, ниту Леј, која често е многу важно во
финансиска неликвидност на банката. Ова може на сила на банката да се плати
со инвеститор, кој му носи многу проблеми "- вели Богдан Shapoval
на yurkompanii Jurimex. Апсењето, патем, ќе се спречи можноста за измама
со имотот и ги зголеми шансите за враќање на депозитот. Казнување на рубљата.
Заедно со тврдење може да се пресмета и бараат банка на казна. Цивилна
Код им овозможува на банката да се бара 3% камата и надомест за загуба на
Инфлацијата за целиот период на доцнење придонеси, и Законот "На платните системи и превод
пари "- казна од 0, 1% од износот на долгот за секој ден доцнење
(Но не повеќе од 10% на долгот). Исто така, не заборавајте да прашате
тужба за да се компензира за судски трошоци. Да се ​​изјасни банка несолвентна. "Законот
овозможува инвеститори, како и другите доверители, да се иницираат ликвидација на банката
поради нејзиниот неуспех "- вели Богдан Shapoval. Но, дали
тоа само може да биде еден соработник чиј придонес не е помалку од 189.000 UAH. (300 минимум
платите) и само под услов банката не го врати придонес во рок од 6 месеци
од почетокот на спроведување на постапката. Покрај тоа, конечната одлука
- За ѕвезди. "Во оваа тужба, судијата ќе мора да побара од Народната банка на Украина се согласија за потребата
ликвидација на банката. Ако заклучокот е негативен, судот ќе ја напушти тврдат без размислување ",
- Објаснување на правен советник на компанијата, "Shmarov и партнери," Ана Panchenko.
ШТО ДА СЕ ОДИ НА СУД: Проверете го закони и одговараат подготват аргументите
- Уметност. 41 од Уставот на Украина, според кој "секој има
на право на сопственост, користење и управување со нивниот имот. Никој не може да
се незаконски лишени од правата на сопственост. Правото на сопственост е
неповредлива "- уметност. 526 од Граѓанскиот законик на Украина
- "Обврска треба да се изврши правилно, во согласност со условите
договорот барања и Граѓанскиот законик и другите акти на државната
законодавството "- уметност. 629 од Граѓанскиот законик на Украина:
"Договорот е правно обврзувачки за страните" - уметност.
1060 Граѓанскиот законик, кој предвидува дека "договорот за банката
сметка (депозит), без оглед на видот на Банката е должна да издаде придонес или
дел на депонентот на побарувачката ", и ја повтори својата 3.3 Одредбите
на цел на депозитното работење (ѕвезди № 516 од 03.12.2003
беше) - релевантните ставови на депозит договор -
Уметност. 85 од Законот "на банките и банкарството активност", според
мораториум на задоволство на побарувањата на доверителите не внесете повеќе
од 6 месеци и не се однесува на обврските кои се појавија
по воведувањето на привремена администрација. Документи - тврдат
изјава - копија на депозит договор - потврда
поддршка на воведувањето на пари на депозит, или изјава на сметка на депонентот;
- Копии од изјави за желбата да се земе учество на почетокот или
на крајот и одговор на извод од банка - потврда
плаќање на такса за регистрација (1%) и трошоци за информатичката технологија
поддршка на судењето (252 UAH).

Share This Post: