Лидерство подготвува за можна пандемија на свински
вакцина против грип и масовно купување лекови за третман на
оваа болест.

Фармацевтска компанија ГлаксоСмитКлајн признава дека стана поради
на заканата од пандемија на паника, таа успеа значително да ги зголемат своите приходи.
Веќе во септември, GlaxoSmithKline нуди првата вакцина во светот против свинскиот
грип. Британската влада им нареди на 60 милиони дози на лекот.
Многу земји се исто така произведени од страна на GlaxoSmithKline купи дрога Relenza,
кој помага да се справат со симптоми на болеста. Ова значи дека
Glaxo, како и многу други фармацевтски компании не заработи лошо
за свинскиот грип. Од самиот почеток, оваа загриженост има продадено Британскиот медицински
лекови во вредност од 3 милијарди фунти. Шефот на GlaxoSmithKline, Ендрју духовит
објави дека компанијата е подготвена да се бори против пандемија. Според него, благодарение на
инвестиции, кои во текот на изминатите три и пол години беа
милијарди фунти, фабриката наскоро може да го зголеми производството.
На фармацевтската компанија Рош Холдинг АГ, пак, тврди дека
За да почнете со програми за намалување на цената на лекот Тамифлу, исто така се користи
за третман на свински грип во земјите во развој од страна на половина, и е дозволено
плаќаат пари за тоа за неколку години. Медицина ќе биде
5-6 евра, а стандардната цена на пакет на Тамифлу
12 €. Програмата ќе биде отворена до 70 членови на глобалната
Алијансата за вакцини и имунизација. Исклучок е Индија, која
продаваат дрога аналоген Тамифлу. Како што претходно пријавени, трошоците на потенцијалните
Пазар вакцинација против свинскиот грип се проценува на 1-20 долари.

Share This Post: