Владата повторно се врати на идејата за воведување данок на недвижен имот .

Во почетокот на јули, премиерот Јулија Тимошенко на потребата да се разгледа
во Парламентот нацрт-законот. И покрај тоа што не е
на агендата на Врховната Рада, чија работа беше затворен точки
со закон, а вонредна седница на пратениците се собраа
потрошат на други "сеопфатен" прашања, не можеме да ја исклучиме можноста дека
"Реал-данокот на имот" материјализирана во блиска иднина. Особено
дека "од ништо" може да се добие добар надополнување на локалните буџети.
Кој ќе мора да плаќаат во случај на наметнување на данок на недвижен имот
и кога тоа може да се случи? И покрај мислења на Владата,
дека во поглед на кризата индикатори за оданочување на недвижен имот област, од
кој ќе "танцува" данок може да се промени, ние ќе се раководи
минатата година, Бил № 3533 "за даноците на недвижен имот (недвижен имот)
различни од земјата ", како иницијатор на правилата и делува како време
Кабинетот на лицето на неговиот врховен командант. Луксузни со "прекумерна"
Владата предлага да се дефинира област кои живеат во станови
над оваа област во законот - луксуз и треба да плати.
Даночните обврзници се сопственици на имот - физичка
и правни лица. Во овој случај, ако имотот е во општа
заедничка сопственост на повеќе лица (на пример, дома или во канцеларија на двајца господари
Центар, која го купи дел од просториите на станарите "), на даночниот обврзник
поддржува секоја од нив со соодветните акции. Ако имотот
е во заедничка сопственост од страна на поединци (т.е., без поделба
одредени делови, како што се брачниот имот), на данок може да се плати
еден од нив на свој избор, но секој човек е одговорен за неплаќање
данок или да се усогласат со обврските поврзани со плаќањето. Бил
нуди голем број на бенефиции на данок кој не е обвинет ако проектната област
данок не надминува 150 метри квадратни. m вкупна површина на станови, 300
плоштад. m вкупна површина од куќата, 100 метри квадратни. m вкупна површина од градината (приградски) дома
100 квадратни метри. m вкупна површина hozpostroek и структури, 30 метри квадратни. метри вкупна површина
гаража. АДВОКАТ компанијата "Law Firm" YUST Украина "Алексеј Рогачев
објасни дека ако поединецот е во сопственост на неколку
станови, се земени предвид од областа на секој од нив одделно, а не во комбинација
областа сите станови. Ако ниту еден од нив не надминува 150
метри, на данокот не е платен. Слични правило се користи
и во случаи кога имотот постојат различни предмети, како што се кирија,
Garden House и гаража. Ако ниту еден од овие објекти не надминува пропишаните
концесии област, не треба да плаќаат данок, според нацрт.
Но, постои свои особености. Според адвокатот, придобивките основана
за станови и куќи, сопственикот може да се користи само под услов
Ако ова е негова основна место на живеење, и тој е регистриран. И во случај
со градинарски (dacha) куќа, комбинирање и гаражи, сопственикот ќе биде во можност да
ги искористат предностите на придобивките за само една градина дома, еден
Комбинирање и еден гаража, без оглед на нивниот број. Тоа е,
во присуство на две гаражи, на пример, на површина од 20 квадратни метри, сопственикот може
очекува да имаат корист за само еден од нив, а вториот ќе
го плати данокот во полн. Според адвокатот, ако просторот во зградата надминува
предвидени за преференцијалните стапки, на данокот платен за целата област целосно.
Со други зборови, ако вкупната големина на станот е 170 квадратни метри, даночниот
ќе се плаќа за целата област, а не само за "екстра" 20 кв.м.
Рогачев рече дека локалните власти предлог-законот обезбедува
право да утврдат и дополнителни придобивки да плаќаат овој данок, сепак,
не определи во кој обем и под кои околности. Поединци мора да
ќе плаќаат данок секоја година до 15 ноември истата година, како и правни
лице - на квартална основа до 30-ти во месецот по квартал.
Одбегнувате даноците е невозможно? Ако придобивките се јасни: на регистрирани
- Е ослободен од данок, а потоа да се избегне плаќањето за "екстра" станови и вили
во искушение да ја преработи нивните роднини во разни calibers. Но, не
далеку од тоа, заедно со недвижен имот "препишува и повторно" и обврската за плаќање
данок, бидејќи имотот бара. "Ако продажбата на пријателски
лице е да се намали своите даночни одбивања,
ова не е најдобрата опција - само пријателски "фигура" лице
ќе треба да плаќаат данок "- предупредува Рогачев. Токму
исто така, не може да ги користат придобивките од продажба на пријателски лице на
пример, Ѕ на сопственост на Garden House областа на 110 кв.м.
"Се чини дека, како резултат на трансакцијата ќе излезе дека сега секој од сопствениците
поседува само 55 квадратни метри, а со тоа има право на привилегија данок.
Меѓутоа, во овој случај, имотот ќе се наоѓа во заедничка
сопственост од страна на неколку партии, и додека на даночниот обврзник служи секоја
од нив во соодветен дел. Со други зборови, во овој пример, како
ко-сопственик ќе треба да плаќаат данок за половина, врз основа на вкупната површина
Garden House "- изјави адвокатот. Точно, постои една мала дупка.
Рогачев рече дека со оглед на карактеристиките на одредена сопственост
теоретски е можно да се добие корист, ако го поделам овој имот
две или повеќе (на пример, во приватен дом да го продаде одделно на просториите, како
стан, а не како дел од сопственоста на куќата). Во овој случај, на површина
секој од сајтовите ќе се смета за одделно. Земјиште - одделно
куќа - се посебна шема на Владата беше дека
да наметне данок "на огромниот куќи и големи парчиња земја", тогаш лета
одделени од хамбургери, бидејќи наплатата на даноците е потребно да се создаде еден
регистар на стварни права во земјата и имотот, која се 'уште не може да
да ги споделат SLC и Министерството за правда. Значи, законот подели земјата
од имотот. Адвокатите веруваат дека на постоечките регистри ОТИ - бара
Минимумот што законот работеле во пракса. "Сепак, одделни администрација
данок, на пример, дома и да плати за земјиштето на кое стои, многу
потешко и поскапо од сите активности одеднаш "- додаде адвокатот
"YUST Украина". Партнер ", Адлер и партнери. Адвокатската канцеларија "
Адвокатот Јури Ostapenko рече дека даночната администрација ќе бидат избрани
сопственици на имот на "вишокот" област врз основа на ОТИ кои
ќе се бара да поднесуваат тримесечни СТА пред 15 следниот месец
извештаи потребни за пресметка на данок. Во соодветните
инспекција информациите се пренесуваат до сите сопственици на недвижен имот
во една територија, а не само оние чие подрачје надминува меки.
"Инспекција на свој пресметува големината на данок, кој
плаќа од страна на физички лица (лица го направите сами)
и да ги извести релевантните сопственик на местото на живеење на потребата
плаќање на одреден износ секоја година до 15 јули истата година ", - додаде
Рогачев. Богатите и плаќаат пазарот на недвижности во различни начини
проценка на ефектот од данокот. Некои велат дека на луксузни данок
- Меѓународната пракса, бидејќи во Европа тоа е до 60% на локалните буџети.
Но, други се навредуваат колку може да им помогнам, па дури и во времето кога луѓе
спаси секој денар. Според генералниот директор на Академијата парк
Лејн Галина Мелникова, во формата во која постои денес е закон со кој
тој немал материјал влијание врз промената на вредноста на имотот.
Од даночната стапка - само 1% од минималната егзистенција ниво
(669 UAH) за 1 квадратен. метри вкупна површина, односно, 6, 69 grn. по квадратен. метар.
Мнозинството од жителите сопствени станови, област не надминува
мека 150 квадратни километри. метри. Таа верува дека таа сума ќе мора да плати
еднаш годишно е премногу мал за да го постават во вредноста на имотот
на продажба. "Вистинската данокот на имот постои во речиси сите земји
и водејќи сметка за светската практика, тоа е нормално, кога во сопственост на недвижен имот
плаќате данок, "- додаде таа. Во овој Рогачев рече дека
плаќање на данок - може да си дозволи на сопствениците на голем недвижен имот. "Во
Како што е очигледно дека на сопственикот на куќата од 320 квадратни метри се во состојба точно да
да плати 2141. UAH. годишно (за помалку од 200 американски долари месечно.) "- смета
рече тој. Од друга страна, според адвокатот, може да се зголеми по големина
Изнајмување канцеларија центри, како и нивните сопственици ќе се обиде да
"Фрли" на станарите дополнително даночно оптоварување. Програмерите
Сепак, сметаат дека данок може да доведе до пониски обем на продажба
домување, бидејќи го намали бројот на инвеститори во станбени
што ќе доведе до намалување на индустријата, а нашите "престој"
уште помалку достапни. Според заменик-претседател "Kyivmiskbud" Алексис
Булгаков, во време на криза, кога сите паднаа продолжува да се воведат дополнителни
даноци несоодветна. Всушност, приврзаниците на законот се фокусираше на
2001-2007, во ситуација кога цените на имотот се зголеми брзо
стапка. Но, сега ситуацијата е драматично променета, цените се паднати, бројот на
договори за продажба на недвижен имот е намалена. И воведување на
данок на имот да ги изостри проблемот, вели Ју Ostapenko. Значи
подобро е да се направи сметка на Врховната Рада по Спогодбата за стабилизација
економска ситуација. Адвокат "YUST Украина" смета дека во овој
данок не влијае на износот на недвижности бидејќи неговата база е
областа на недвижен имот во сопственост на одредена личност, отколку
операции со неа. "Затоа, затишје на пазарот шпекулациите дека е тешко погодени;
но веројатноста дека луѓето ќе почнат да се продаваат предмети поврзани со
област за да се минимизира плаќањето на овој данок - е доволно висока, "
- Експертот верува. Според него, ако Парламентот усвои закон во оваа
година, даночните цената во 2010 година ќе биде спротивно на одредбите на чл.
1 од Законот на Украина "За даночниот систем". Како "типично
грешка "на владата е тоа што нуди воведување на даноци
без промена во законот се нарекува дека треба да бидат вклучени во
Него да не подоцна од 6 месеци пред новата фискална година и влезе
во сила на почетокот на новата фискална година. АДВОКАТ предвидува дека, наместо
сите, спорот помеѓу заинтересираните страни ќе се обрати повторно на Уставен
Суд. И тоа значи - ако живеете со законот, данок не сјае да ни наскоро.
Предмет кон никакви правила - не порано од 2011 година. И ако се сеќавате дека денес
дворот не е само една година, и изборна година, тешко дека член на
или "uryadovets", кој се осмелува да ги заплаши електоратот на можноста за дополнителни
трошење во веќе тешки економски услови. Но, во нашата земја
Можете да чека за какви било изненадувања ...

Share This Post: