На минималното ниво на финансирање на потребите на вооружените сили на Украина
во 2010 година треба да биде околу 20 милијарди UAH .

Ова го изјави претседателот на Центарот за воената политика и политиката
Сигурност Јуџин шумолат . Според експертите, оваа сума во тековната
економски услови на украинската армија ќе ги исполни задачите
имаат минимален број на здрав оружје и
воена опрема , да се организира воена обука и да се обезбеди социјална
осигурување персонал. Како што е наведено шумолат , индексот на условна трошење
на војник во Украина е околу 6 , 5 ​​илјади долари ,
речиси 8 пати помалку отколку во Русија, и во 23 - отколку во Франција . Исто така,
Според експертите , ако оваа година ќе бидат доделени дополнителни 8, 8
милијарди . буџетот на Министерството за одбрана , а потоа , на пример, морнарица
сили не може да остане целосно борба против - подготвена еден брод .

Share This Post: