Претседател на УЕФА Мишел Платини изјави дека Украина би можеле да загубат правото да
Полска со Европското првенство во 2012 година.

Тој изрази ова мислење во полските медиуми по неговата посета на оваа земја,
каде што прегледано град Гдањск, Познан и Вроцлав избрани за
на првенство. Платини изрази задоволство од како подготвени
да Еуро 2012 во Полска. "Што се однесува до Украина, - рече Платини - сега постојат
Постојат многу од нашите експерти и конечната одлука за тоа како може да
Дали е потребно на Евро 2012 натпревари ќе бидат направени во декември оваа година. "Украина
само прашање на недели за да докаже дека земјата ќе биде во можност да ги извршува сите
ветувања кои беа направени по победата, заедно со Полска за правото на
Еуро 2012. УЕФА е загрижен за доцнење во подготовките за натпреварот и
развиено програма за да се спаси првенството. Претседателот на УЕФА, кој го посети
Киев минатиот месец, го одреди крајниот рок за Украина - 30 ноември. На
Минатата недела делегација од технички експерти посетиле четири украински Лигата
Град - Киев, Донецк, Лавов и Харков. Експерти се обидоа да дознаете дали
стадиони во тие градови да се донесе европски форум и дали инфраструктурата е подготвена
прилив на туристи. Нивниот заклучок ќе биде на маса Платини е 25 септември.
"Сега во Украина постои само град кој може да се добие за еврото -
Киев е - рече Платини. - Други допрва треба да ги достават до гаранцијата УЕФА
дека тие можат да ги исполнат своите обврски. "како бекап план
УЕФА наместо на други украински градови, изборот може да падне на Берлин и Лајпциг
во Германија. Платини се потврди дека оваа опција не е исклучена. Сепак, тоа
истакна дека иако Украина и Полска е организатор на ЕП 2012
и конечната одлука за тоа како можат да се справат со спроведување на
такви големи настани ќе бидат направени од страна на Извршниот комитет на УЕФА
во декември.

Share This Post: