Одборот на директори на Меѓународниот монетарен фонд ( ММФ) го одобри
Украина третата транша од кредитот од $ 3, 3 милијарди

Сепак, предложениот построги услови избрани од Меѓународниот монетарен
фонд од $ 3, 3 милијарди трета транша украинската влада веќе одлучи
Испрати $ 1, 9 милијарди долари за да го отплати својот надворешен долг. Во исто време
ММФ соопшти условите за украинската страна, за која таа мора да ги извршуваат
да продолжи соработката со Фондот. Така, владата се согласи
пред крајот на годината да се подигне гас тарифите за домаќинствата и teplokommunenergo
20% да се воведе казна за затајување на комунални услуги, намалување на дефицит
Генералниот владата (со други зборови, на консолидираниот буџет) до крајот на годината
0, 6% од номиналниот БДП и да ја задржи дефицит на ниво не е повисока од 6%. Пензиско режим
Еден од условите кои се договорија да се сретнат во украинската влада,
е да се осигура дека во 2010 година дефицитот на општиот владин не е повеќе
4% од номиналниот БДП. Ова, според прелиминарните пресметки, 42, 2 милијарди американски долари. Во
претходниот текст на Меморандумот и предвидливо вредноста на дефицитот е означен
на пониско ниво - 1, 9%. Министерството за финансии истакна дека зголемувањето на границата
е целосно оправдано, бидејќи не се намали кризата. Според ММФ проценки, реалниот раст
БДП на Украина во идната година ќе биде само 3%, а потоа и од ефектот на база
споредуваат (оваа година се очекува да падне до 12%), додека приходите
буџетот значително се намалува, а трошоците се зголеми. Кабинетот се проценува
поради кризата, приходот Министерство за финансии во 2010 година ќе опадне за 22 милијарди UAH.
"Креирање на дефицитот на буџетот за следната година поради загубите
Буџетските приходи од оние кои се усвоени кон крајот на 2008 и во 2009 година, Врховниот
Рада антикризни закони кои овозможуваат даночни олеснувања
во различни сектори на економијата ", - истакна експерти во Министерството за финансии извештај.
Закана за буџетот, исто така, стимулира зголемување на стабилизација фонд
(Особено, за финансирање на подготовките за ЕП 2012), како и
покривање на привремен пари од државниот буџет дупки во локалните буџети и
Пензиски фонд. Министерството за финансии смета за показател за 4% од општиот владин дефицит
многу оптимист за 2010 година. "Во кризата, повеќето
Европската и ЗНД земји се планира нивните буџетски дефицит од повеќе од 5% од БДП "- Забелешка
во Министерството. Според експертите, да се намали дефицитот
Управување Владата треба да плати максимално внимание на проблемите
"Нафтогас Украина" и на пензискиот фонд. "Сега структурата на дефицитот е таква
дека Главниот износ на квази-владини организации на -
државните претпријатија, државните банки, пензиски фонд "- The Economist, рече инвестициска компанија
"Змеј Капитал" Елена Belan. Делумно се решат проблемите во нафта и гас
сектор (со зголемување на тарифите и дисциплина на плаќање), Владата
ММФ вети дека ќе ги преземат на пензискиот систем. Кабинетот е посветена на
пред крајот на октомври да го одобри конкретни предлози за да се избалансираат дефицит
Пензиски фонд. Според првиот заменик министерот за труд и социјална
Пол Rozenko политика, еден од чекорите на Владата во оваа насока
ќе го откажете spetspensy за одредени категории на луѓе: Луѓе на Пратеници,
бирократите и судии. Кабинетот предлага Врховната Рада да донесат соодветни
сметка во пролетта, но тогаш тоа не помина. "Мислам дека ние
повторно доставува до Собранието на документот, и се надевам, во пресрет на
претседателските избори пратеници ќе го третираат различно "- вели Rozenko.
Според него, владата планира да го ограничи износот на месечна пензија
5-8000 UAH. "Тогаш, како и сега се во пензија пратеници околу 15
thous "-. изјави Rozenko. Дефицитот ќе го блокира тарифи, сепак, мерки
За полнење на пензискиот фонд треба да бидат построги со цел значително
влијае на буџетскиот дефицит, велат експертите. Пол Rozenko Потсетува
како резултат на укинувањето на spetspensy кабинет се надеваше дека ќе добие "неколку стотици
милиони Hryvnia ", каде што, на пример, одредени владини дефицит
Пензиски фонд на крајот на годината не смее да надмине 13, 5 милијарди. Значи
Експертите веруваат дека дефицитот следната година ќе бидат обезбедени
не е во пензија, и други области. "На пример, на сметка на кварталниот пораст
цените на бензинот за 20%. По претседателските избори кампања, која
заврши на почетокот од следната година, Владата не можат да си дозволат
нагло покачување на цените на јавноста ", - вели Елена Belan. Според
Извршниот директор на Центарот за социјални и економски истражувања СЛУЧАЈ
Украина Dmytro Boyarchuk, за подобрување на државниот пензиски фонд без негативни
ефекти на кој било дополнителен товар за буџетот невозможно. "Одлуката
овој проблем бара политички срамно за владините активности, како
како зголемување на возраста за пензионирање, или значително зголемување на финансирање.
На пример, непредвидени фонд кој ќе го поддржи пензискиот
фонд, а реформата нема да заврши. "

Share This Post: