2009 година беше изгубен за енергетскиот сектор на земјата.

Впрочем, Владата е под притисок од Светската банка планира
конечно продолжи во првата фаза на воведувањето во Украина на конкурентна модел
пазар на енергија. Сепак, по повторува трансфери почетокот на проектот за реформа на
повторно загуби на неопределено време. Закажани за септември
месец на првата аукција за продажба на електрична енергија преку директни договори меѓу
производители и добавувачи на власта нема да се случи. "Мислам дека на аукцијата
нема да биде до септември, но генерално пред крајот на годината "- рече" јас "извор
во НАК "Енергетска компанија на Украина." Како што претходно пријавени, "јас"
Кабинетот планира до крајот на јуни да ги достават до нацрт-амандмани до Собранието
на Законот "на електрична енергија", која треба да им овозможи на производителите
и електрична енергија добавувачите да влезат во директни договори едни со други, заобиколувајќи
работат во Украина, т.н. еден пазар на големо. Сепак, документот
до Собранието не донел одлука, иако појавата на ѕидовите на официјално регистрирани
сметка на директни договори напушти енергетскиот сектор масти шанса
за спроведување на првата аукција на тековните директни продажби во септември
година. NERC по донесувањето на овој закон беше планира да се стави на аукција
10% од вкупниот волумен се продаваат во една големо пазарот на електрична енергија годишно
вредност од околу 58 милијарди UAH. Според експертите, работата на
финализирање на план за реформа на украинскиот пазар на електрична енергија на големо
продолжува, но "многу досадна", а не на енергија ", се чини дека веќе
не верувам во успехот на оваа иницијатива. " "Исто така се сомневам дека оваа
година ќе започне спроведувањето на планот. Сега, сите интереси се ориентирани
на политиката, а не енергија. Добиете корисни плодови на имплементацијата на проектот
пазар на енергија реформа не е веднаш успешна, но наиде на голем
критика на претседателските избори може да биде, "- рече," јас "на претседателот
Енергетска асоцијација на Украина Vasyl Kolko. Според него, темпото
промоција energoreformy значително може да им помогнам на случај
состанок во Владата ниво службеник одговорен
за проектот. "Месеци, што ги нуди седум сет
проект менаџер во, да речеме, член на NERC. Потоа, со овој вид на
се согласи, и потоа заборавив за идејата, "- рече г-дин Kolko.
Иако проектот е замрзнато на ниво на подготовка на неопходните закони и прописи
документи - нема практични чекори кон воспоставување во Украина
конкурентен европски модел на билатерални директни договори помеѓу производителите
и добавувачи на електрична енергија оваа година не е направено и е веројатно да
пред крајот на годината е веќе направено, не ќе биде. Сепак, не е сосема точно
да се каже дека 2009 година беше за енергија во однос на унапредување на реформите
едноставно изгуби. Работите се многу полошо. Оваа година, поради
економска криза, како и замрзнување на цени за Владата
киловат-час, енергетската индустрија во земјата зеде длабок неуспех.
Наспроти позадината од предвидените 15% пад на производството на електрична енергија
до крајот на 2009 година, како и намалување на извозот тома, обемот на крстот-
субвенции во индустријата на пазарот на енергија на населението од крајот на годината ќе
32%. Најголемата финансиска позиција во индустријата има развиено топлинска енергија,
дека владата неодамна планира да го продаде.
Така, замрзнување на цените на негативни термички ефикасност
генерација компании на почетокот на летото достигна "-20"% - "-22"%. Во текот на осум криза
месеци Teplovik доби 1, 5 милијарди. долг само за кредити
генерација компании привлечени од државните претпријатија во Oschadbank "енергија".
Во вкупното кредитно портфолио Teplovik минатата година бележи пораст 3, 5
пати, надминувајќи на трговската марка од 3, 2 милијарди. Како резултат на тоа, загубата на топлина
генерација компании ќе биде 3, 6 милијарди UAH и готово дефицит -. 5, 8 милијарди
UAH. Во принцип, во текот на енергетската индустрија во 2009 година се врати
Трендови за зголемување на загубите, акумулација на долговите на доверителите и
да се намали инвестициите и програми за одржување. И кој би сега
ниту победи на претседателските избори, за реформа на енергетскиот пазар во
2010 година ќе биде многу потешко отколку што тоа е можно во 2009 Прво
ќе мора да почне да се повлече од термички генерација на загубите и долговите стапица,
за она што е потребно да се зголеми цената на киловат-час за населението најмалку
од трипати. Второ, се одвиваат на реформскиот процес
пазар на енергија, како и подготовка на топлинска енергија компании за приватизација,
побарувачката од страна на Владата на истовремени структурни индустрија
реформи кои се одложени за години. Ова е, прво и основно, резолуцијата
проблеми на реструктуирање на енергетските компании милијарди долг, неуспехот на системот
еден два-дел тарифни за киловат-час за индустрија, како и
Одобрение од законодавната власт на независен статус NERC е. Трето,
можности за реформи во електрична енергија и ефикасна приватизација
генерација ќе треба да одлучи што да прави со националните пост-социјалистички,
планирање и распределба, загубари и корумпирани на индустријата на јаглен.
Бидејќи иднината е тешко приватно лице украински електрани
сакаат да го купат со низок квалитет домашниот јаглен за предложената цена.
Сепак, може да продолжат да го прават тоа не е направено, ниту во 2010 ниту во
2011 година. Меѓутоа, во овој случај не се меша со пребројувањето на гласовите, само во случај
Што ќе се цената на електричната енергија во Украина во наредните години. Или се предвиди
кога земјата ќе почне тркалање исклучување на струјата.

Share This Post: