Кабинетот ја одобри купување на 100.000 тони дизел гориво за потребите на
земјоделците по цена од 4 , 9, UAH / t со вклучен ДДВ . Ова беше објавено од страна на премиерот
Јулија Тимошенко .

Јулија Тимошенко истакна дека 70 тони дизел гориво ќе бидат купени од " Ukrtatnafta "
( Kremenchug рафинеријата ) и 30 илјади тони - " Ukrgasdobycha " ( Shebelinka GPP ). "Ова
цена , се разбира, многу пониски од оние на шпекулативни цени, кои се сега
чин. 100 илјади тони е доволно да се заврши нормално жетва
а со цел да се отстрани шпекулативни предлог на пазарот и да ја направат
соодветна ", - рече Тимошенко Според него , да се купи .
дизел гориво по намалена цена, земјоделците треба да се јават во подрачните канцеларии
Поземлен фонд на ист начин како и во третманот на жито за продажба.
Во исто време ДТ ќе треба да се соберат од претпријатијата Ukrtatnafta "или" Ukrgasdobycha "
свој трошок .

Share This Post: