Народна банка на Украина ( ѕвезди ) на 28 јули се согласи да продаде 100 милиони долари на стапката на
7, 75 grn / $ 1 за поддршка на Hryvnia во готовина на пазарот , изјави директорот на одделот
Народната банка за надворешни економски односи Сергеј Kruglik .

"Денес на Народната банка ќе го продаде 100 милиони долари за поддршка на пари на пазарот . Во исто време
Народната банка стегната проверки нарачки комерцијалните банки за купување на девизи,
и откривање на прекршоци ќе се применуваат соодветни санкции "
- Тој рече дека во вторникот. Како што објавија , размена Hryvnia стапка на меѓубанкарскиот
девизниот пазар во вторникот средината на ден падна на 8, 15 grn / $ 1 ниво
7, 955 USD / $ 1, кој беше утврден во завршниот дел на тргување во понеделникот.
Дилерите се припишува на падот на курсот со одлуката на Народната банка да ги заостри пристап
да девизни интервенции од страна на централната банка.

Share This Post: