На продажбата на книги на станбени објекти во земјата во јуни се зголеми за 11% во мај ,
на годишна стапка 384.000 предмети. Ова е највисока од декември
2000 година.

Во мај , продажби беа 346.000 предмети. Придонесе за зголемување на продажбата
паѓаат цените на куќите , со ниски каматни стапки на хипотеки и даночни олеснувања
за прв дома купувачи , пренесува телевизија МСНБЦ, се однесуваат на
Министерството за трговија на земјата. Продажбата на станбени згради во САД расте
третиот месец по ред. Сепак, просечната продажна цена , која беше во јуни
206.200 $ , е намален за 12% од минатата година и 6 % - во споредба со мај.
Податоци за зголемување на продажбата на нови станбени поддржува ставот
некои аналитичари дека американскиот пазар на домување почна да се опорави
од кризата.

Share This Post: