Владата има намера да го продаде акциите на 15 јавно енергетски компании Кабинетот
Министри одлучи да го продаде акциите на 15 енергетски компании, кои во моментов
моментов се во државата.

Во моментов, според в.д. Претседател на државниот имот фонд, Дмитриј
Parfenenko, прашањето на отстранување на законските фонд пакет NAK "Енергетска
Куќа на Украина "(која управува со акции). Според официјалните
ако сите потребни процедури ќе се изврши брзо, првиот
аукција може да биде објавен во септември 2009 година. На
Сепак, заштитен фактор се уште не издаде листа на компании кои ќе покажат
за продажба, како и интерес се продаваат акциите. Како што "случајот" на прес-секретар
Државна сопственост фонд Нина Yavorskaya, енергетските компании во однос на државата има намера да
реализира контрола блокови. Според аналитичарот на "Galt и Taggart
Хартии од вредност "Александар Paraschiya, овие многу ќе биде атрактивен за инвеститорите.
"Сега на енергетските компании - една од ретките компании да се покаже раст на приходите.
Па јас мислам дека оние кои купуваат акции таму, "- рече експерт.
Потенцијалните купувачи Аналитичарите проценуваат дека на контрола
акции во енергетски компании ќе бидат заинтересирани во DTEK Rinat Ахметов. Претходно во текот на интервјуто
"Случај", рече нејзиниот генерален директор Максим Timchenko дека DTEK интереси
Прво на сите "Donetskoblenergo." "Ние да поседува повеќе од 30% од друштвото, освен
Таа е во регионот, присуството на DTEK "- рече Timchenko. На
други домашни инвеститори купуваат акции на енергетските компании ќе бидат заинтересирани во
група "Privat" Игор Kolomoisky и "Моќта стандард" од Константин
Grigorishin. Овие структури веќе сопствени акции во неколку напојување
компании. На странските инвеститори во аукција можат да учествуваат
Руската "Интер РАО UES", ЕНЕЛ Италија и други европски компании,
работат на пазарите во Источна Европа. Малцински удели
енергетски компании ќе биде помалку интересен за потенцијалните купувачи. Потсетиме дека
Оваа година на државниот имот фонд продадени 26, 98% од "Lvivoblenergo" за 197, 8 милиони американски долари.
компанија "TEKT-Трејд" и 25% 1 "Chernigivoblenergo" за 223, 4 милиони.
на "On-line капитал." Сепак, продажба на блок на акции "Полтава"
"Prikarpatieoblenergo" и "Sumyoblenergo" постојано одложена поради
недостатокот на понуди за наддавање. "Инвеститорите се многу интересни
купување на контролниот пакет-акции од блокирање. Мали пакети од интерес
само оние кои веќе имаат удели во овие компании, или инвестиции
средствата кои ќе ги искористат овие акции ", - рече став.
"Kyivenergo" збор во исто време, тоа е јасно дали
MFI понуда за продажба на контролниот пакет-акции "Kyivenergo", кој исто така е
е законски фонд, "Енергетска компанија на Украина." "Kyivenergo"
има двојна статус - тоа создава и дистрибуција на електрична енергија компании.
Теоретски, тоа би можело да биде на листата за приватизација. Мислам дека акцијата "Kyivenergo"
нема потреба да се задржи во државна сопственост, тие може да се продаде оваа година,
ако владата одлучи, "- изјави советник на премиерот
Александар Hudyma енергетски прашања.

Share This Post: