Јапонски производител на автомобили Тојота корпорацијата очекува да се зголеми во август
ниво на продажба , а во последните 13 месеци , продажбата опадна за
влијанието на глобалната криза .

"Обновување е во тек. Во август, нашите продажни треба да надминува
резултат минатата година за истиот месец "- изјави висок корпоративните извршни
Masamoto Maekava. Главната надеж да се наметне на хибриден модел на компанијата
Prius. Нејзината популарност порасна откако владата на Јапонија
намалување на патот данок за сопствениците на еколошки побезбедни
хибриди. Претходно, Тојота објави извештај за намалување на производството во првата
половина на 2009 година изнесува 40, 6%. За 6 месеци избегала транспортери
помалку од 3 милиони автомобили. Нивото на продажбата падна за 26% 6. Губење на автомобилскиот гигант
изнесува јени речиси 437.000.000.000 (околу 4, 4 милијарди долари). Потсетиме, Тојота изјави
планира да продаде повеќе автомобили во САД отколку конкурент реконструира
Џенерал моторс (ГМ). Ова го изјави шефот на поделба на САД на јапонски
на Тојота Продај САД Iosimi Inaba. "Имаме се постави
многу амбициозна цел ... Нашата сила лежи во способноста да се исполнат
потребите на локалните потрошувачи, "- рече Inaba претходно предвиде.
дека за прв пат Тојота ќе стане најголем продавач на автомобили во
2009 година во американскиот пазар по банкротот на ГМ и Крајслер. Се очекуваше дека
Оваа година, учеството на Тојота на пазарот во САД на лесни камиони и патнички
автомобили може да се зголеми до 18, 4% до 20%. Тоа е проектирано дека на второ место
16% на пазарот ќе се ГМ, третиот - Форд.

Share This Post: