Во првата половина на 2009 година , побарувачката за Киев канцеларија центри продолжи да
промена кон поевтини простории. Во текот на првата половина на 2009
Конкурс стапка во бизнис центри се зголеми за речиси фактор на 2 и
достигна 10-15% . До крајот на 2009 година се очекува да падне стапки уште најмалку една
од 12-15 %. Ова се податоци од најновите истражувања извештај на "Витез
Френк истражување ".

Како што објавија LigaBusinessInform прес-службата на компанијата, I-II четвртини
2009 продолжи трендот на намалување изнајмување стапки, која започна во
IV квартал од 2008 година. Во текот на првата половина на 2009 година, стапката се намали во
во просек 35% од четвртата тримесечје од 2008 година. Во I половина на 2009 година
побарувачката продолжи да се сврти кон поевтини простории. Процесот
редистрибуција на побарувачката за деловен простор во насока на мали
единици (100-300 квадратни метри). Клучните настани во првата половина
2009 година во канцеларија сегмент беше заклучено неколку големи трансакции:
Фармацевтска компанија "Boehringer Ingelheim Pharma GmbH" потпишан
закуп за повеќе од 1.500 квадратни во канцеларијата центар на улица. Turgenev, 26.
Германски дома апаратот производител Miele под кирија во п.н.е. Делоит
1000 кв.м. Компанијата "Kimberly-Clark" под кирија околу 600 м
плоштад. во п.н.е. "Протасов." Турската градежна компанија "Dogus Инсаат
сум Ticaret како "под кирија повеќе од 500 квадратни метри во п.н.е." Carat ", кој се наоѓа
на улица. Zhylianska, 110. Меѓународниот фармацевтски компании и меѓународни
стока трговец изнајмивме 1800 кв.м. во п.н.е. "Леонардо-2" на улица. Б. Khmelnitsky
19-21а. Компанијата "Huawei технологии" потпиша закуп за
2000 кв.м. во п.н.е. "Irv". Предлог за време на првата половина
2009 сегмент на комерцијални недвижности на Киев класа "Б" се зголеми за 21, 2
илјади квадратни метри со внесување на бизнис центри, "Капитал сала" и "Лево-банка".
Така, вкупниот промет на професионални канцелариски простор
Киев во почетокот на јули 2009 година беше 1055, 8000 квадратни метри
На 1 Јули 2009 година структура нуди Стручната служба
Агенција за недвижности е како што следува: Класа "А" - 15%, класа "Б +" - 31%
и "Б" - 54%. Побарувачката во однос на истиот период од 2008 година
година во првата половина на 2009 година, има значителни промени во структурата
барање: значително зголемување на процентот на барања за поевтини канцелариски простор.
Во јануари-јуни 2009 година околу 40% од лизинг апликации мораа да сегмент на класа
"Б-, а во првата половина на 2008 година, повеќе од 50% од барањата се
апликација за класа "Б +". На класа "В" во првата половина на 2009 година имаше
30% од апликациите, додека во првата половина на 2008 година, барањата за овој сегмент
изнесува само 15%. На пазарот, на процесот на реструктуирање
Побарувачката за канцелариски простор. Мали блокови од 100-150 квадратни метри површина стане
најликвидни објекти. Во 2008 година, од најпопуларните
имаат канцеларии кои се движат од 200 до 500 квадратни метри, додека во периодот јануари-јуни 2009 година, главните
број на апликации од потенцијалните станари имаа за изнајмување канцелариски простор
од 100 до 300 кв.м. Барањата за блокови на просторот над 1000 квадратни метри, како по правило,
не се поврзани со проширувањето, на Унијата и на различни лица одделни
компании во истата зграда. Побарувачката за деловен простор во објекти лоцирани
во фаза на изградба, е практично непостоечки. Станари претпочитаат
се разгледа на оперативниот бизнис центри или објекти, подготвени за пуштање во
во работењето. Во прелиминарниот договор потпишан во исклучителни
случаи и, како по правило, условите за доделување на значителни попусти.
Во текот на првата половина на 2009 година, за слободни места стапки во бизнис центри
Киев се зголеми за скоро 2 пати и достигна 10-15%. Комерцијални услови
Во првата половина на 2009 година продолжи трендот на намалување изнајмување
стапки за канцелариски простор, но со II квартал стапката на опаѓање во неколку
забави. Во првата половина на 2009 година, Намалувањето на каматните стапки
Изнајмување просеци: Класа "А" - 25%, за класа "Б +" - 34%
Класа "Б" - 40% од вработени цени утврдени во четврт IV
2008 година. Како на 1 јули 2009 изнајмување стапки беа
во опсег од $ 420-540/m.kv./god за Класа А канцеларии, во $ 240-420/m.kv./god
Б + класа канцеларија и $ 180-240 / м ² / година во канцеларија класа "Б-". Повеќе
30% од занаети се снимени закуп деловен простор во UAH без
обврзувачки во однос на доларот. Со континуиран раст прогноза
Конкурс во втората половина на 2009 година, изнајмување на пазарот на канцелариски недвижности
Киев е проектиран за понатамошно намалување на изнајмување стапки. До крајот на 2009 година
може да се очекува стапките на инциденцата за барем уште 12-15%. Ова ќе биде
придонесе за следниве фактори: - развој
предлози се должи на растот на пазарот договор на пренаемане. - Продолжи
пад на побарувачката од потенцијалните станари поради намалување на
вработените, намалување на скапи делови од буџетите на компаниите. - Променете
станарите на канцелариски простор по пониска цена. Според аналитичарите,
обемот на нова градба во главниот град, исто така значително намалени. На најавените
да биде овластена во втората половина на 2009, 192, 7000 метри квадратни канцеларија
област, според последните проценки, на пазарот нема да ја надмине 70, 2000 квадратни метри
Потсетиме дека според компанијата "Украина трговија еснаф" за
Од 12-22 јули индекс канцеларија пазар во Киев е многу
додадени. Раст во текот на изминатите 10 дена беше 4, 11% (14, 5 поени). Просечна
изнајмува канцеларии во Киев денес е 39 $, 1 за 1
кв.м.

Share This Post: