Во случај на победа на претседателските избори , украинскиот премиер Јулија Тимошенко
има намера да одржи ротирачкото раководството на Националната банка на Украина ( ѕвезди ).

"По претседателската кампања, но јас сум сигурен дека би го победи, тоа (Hryvnia девизниот курс
-. Ед) ќе биде во нашите надлежност, бидејќи претседателот поднесува кандидатура
Шефот на ѕвезди (за одобрување од страна на Собранието -. Ed). И затоа јас сум убеден
дека со текот сè ќе биде во ред, "- изјави во интервју за украинската телевизија
кој се емитуваше во четвртокот. Тимошенко уште еднаш повтори дека трошоците
разумни се разбира, е 6-6, 50 UAH / $. Според неа, моменталната пораст
Hryvnia - "голем, добро пресметани шпекулации." (Народна банка на Украина
во 7 август 2009 година воспостави девизниот курс: US $ 100 -769,8000 УСД).
Премиерот, исто така, рече дека причина за проблемите во голем број на банки не е криза,
и неправилности во користењето на парите добиени за рефинансирање.
"Во Украина, повеќе од 180 банки. Денес во неволја се само неколку од нив.
Проблемот со овие банки, кога тие всушност се на работ на банкрот,
- Не глобалната финансиска криза, тоа е едноставно банални тема, кога националната
Банката почна да им помогне на овие банки, давајќи им голема количина на пари, значителна
некои од тие пари е повлечена во компанијата само брегот. Каде сопственици
им наредил на пари, која даде Народната банка, искрено - сите банки сега
работат и извршуваат нивната нормална функција ", - рече Тимошенко. Во исто време
Таа истакна дека Владата го зголеми капиталот веднаш по
криза, две државни банки - ". Oschadbank" на 12 милијарди долари "Ukreximbank"
- 6 милијарди UAH отколку веднаш да ги заштити овие две банки од негативни.
влијанието на глобалната криза. Сепак reshenieproblem комерцијалните банки, истакна
Премиерот, а не прашање за владата. "Тоа е зошто
она што го гледаме она што се случува со неколку приватни банки,
- Ние едноставно не можеше да се држат настрана, иако тоа не е нашата функција, а не наш
компетентност, а не нашиот мандат. Сакам да нагласам ова. Но, со оглед на ситуацијата,
не можевме да заминеме луѓето во неволја, а денес ние се започне иницијатива
Владата на 15-та програма за опоравување ... - враќање на банките,
кои сега се укинати плаќања ", - рече Тимошенко.

Share This Post: