70 долари за барел - ова е најниската цена на нафтата не е опасно за обновување
глобалната економија, според Меѓународната агенција за енергетика

Меѓународната агенција за енергија (ИЕА) ја повика од клучно значење за светот
економско ниво на цените на нафтата - 70 долари за барел во 2009-2010 година. Ако е
надмината, за наплата по кризата ќе се забави или запре
на сите, рече шефот на ФТ е економист Фатих birol ИЕА: напливот на инфлација предизвикана од
во цените за сурови материјали ќе ја ослабне ефектот на анти-кризни мерки од страна на националните влади.
Скапи нафтени, заедно со високите нивоа на долг предизвика вториот бран на рецесија
во 2010-2011 година. изјави Блумберг професор Нуриел Њујорк Универзитетот
Рубини. Високите цени на нафтата и цените на производите - главна закана за светот
економија, во согласност со ММФ. Додека Фондот очекува дека следната година
глобалниот БДП ќе се зголеми за 2, 5%. Поголемиот дел од порастот на цените влијае
Нето увозниците на суровини и материјали: тие растат на националниот долг и буџетскиот дефицит, вели
Birol. 80 $ за барел - Ова е на граница, која може да преживее во развиените
економија без да се загрозат неговиот развој, рече стратег ФТ СТОКИ
Банката на Америка Франциско Blanch, нивото на $ 90-100 ќе биде штетен, дури и
за Кина. Во овој случај тоа е побарувачката за нафта во Кина ќе биде главна детерминанта на
за ценовните движења, изјави birol. Фер цена во тековната основните
услови - $ 40-60, вели извршниот директор на инвестициска компанија Опенхајмер
\u0026 Co Fadel Геит. Прогноза на најголемата нафтена трговци, и Голдман Сакс
Морган Стенли - $ 85 во 2010 година во цените на ОПЕК е во право $ 75. На
Санкт Петербург економски форум во јуни, руската нафта и гас за управување со
компании гласаа за валидноста на цена од $ 70-80 долари за барел.

Share This Post: