Наместо тоа, ветувањето на пари инвеститорите проблематичните банки продолжување на мораториумот
и несигурност во иднина наплата. Сега некој да neuspel
пари може да ги донесе на суд и само за многу добра причина.

Две недели неизвесност Ukrprombank штедачите кои не успеал
повика од него закачени депозит го исчисти. И покрај крајот на
остане уште на 21 јули, пари уште нема да се откажат - ѕвезди продолжи мораториумот.
А слична судбина го чека "Nadra банка" (на мораториумот ќе истече на 10
Август) и десетина помали банки. Народна банка на оперативните
ја искористи предноста на Законот за особеностите на санација
банки, кои беа дадени право да го продолжи мораториумот ѕвезди на задоволство
доверителите за шест месеци, доколку во тоа време таков закон постоел.
Според декретот ѕвезди № 447, инвеститорите не можат да добијат Ukrprombank
нивните депозити, без добра причина или судот пред 21 јануари, 2010
До тој датум, банката има право да го врати само во рамките на границите
воспоставени од страна на привремената администрација и одобрени од страна на ѕвезди. Среќни
носителите на депозити се принудени да чекаат повторно и победат на судовите побарувања.
Некои експерти се сомневаат во законитоста на мораториум продолжување
за Ukrprombank бидејќи во време на донесувањето (24 јули) тој го завршил
(Последен ден беше 21 јули). "Ние не може да се оцени правосилноста на
продолжување на мораториумот во банката. Всушност, тоа беше отстранет и повторно да влезат.
Очигледно, Народната банка и на Кабинетот да го продолжи мораториумот тивко профитабилни за шест месеци.
Кога ќе може да не се сомневам дека, дури и ако ѕвезди немал право да обновување,
мораториум ќе биде во сила слична забрана за издавање на депозитот, кој
била воведена во банкарскиот систем и не е законски издадени, "- рече
во адвокатска фирма. Кабинетот, пак, беше во можност да
повлече времето на донесување на одлуки за докапитализација Ukrprombank
и "Nadra банка". Како директор на одделот призна за учество
Државниот банките капитализација финансии Teimour Bagirov, Владата
и не планираат да се земе било кој вид е одлука за судбината на Ukrprombank
пред влегувањето во сила на законот. Според него, очекувањата е корисна бидејќи
шема за понатамошната работа во оваа банка е во голема мера зависи од нови
можности што се предвидени со закон. "Ние сега гледаме патот како" Nadra
Банката "и национализира Ukrprombank рок од еден месец, пред јавноста
и да започне да се вратат луѓето да нивниот имот - нивните пари ", - изјави вчера
Премиерот Јулија Тимошенко. Сепак, таа не кажа кога Кабинетот ќе
одлука. Процесот на донесување одлуки на владата вклучување
во подобрувањето на Ukrprombank и "Nadra банка" одамна е како пинг-понг.
"Меѓу Народната банка и Министерството за финансии е фрлање на топката. Затоа што треба да се земе
решение, секој удари на топката од својата половина на теренот "- велат експертите.
Претходно, Министерството за финансии соопшти дека нема добиено застапеноста на Народна банка
рекапитализација "Nadra банка" и Ukrprombank. Во одговор на тоа, ѕвезди предизвикувал дека
Кабинетот се плаши да се изјасни отворено одбивање за докапитализација банки.
Подоцна, Владата е обвинет од страна на квалитетот на привремената администрација,
не се исполнети во времето барања за докапитализација. На крајот на
сите Народната банка Министерството за финансии испрати писмо бара да "разјасни финалето
позиција "во врска со Ukrprombank и" Nadra банка "и понуди да го ослободи
хартии од вредност да се осигура дека плаќањата за инвеститорите и банките за пренос на средства
во Oschadbank. Дејствување. Министерот за финансии Андреј Umansky беше во корист на
оваа идеја и рече дека Министерството е со оглед на трансфер
средства уште во "Rodovid банка." Во овој случај, според министерството, средствата
Ukrprombank доволно да се покрие само 20% од доверителите.
Според извори, агенцијата "Интерфакс-Украина" во Народната банка, мораториум
исто така, се прошири на "Nadra банка" (поранешен истекува 10 август), "Zahidinkombanka"
(12 Август) и неколку други. Во наредните месеци мораториум на задоволство
на побарувањата на доверителите треба да биде завршен во Одеса-банка (22-ти август), во
Transbank (1 септември), банката "голем енергетски" (15 септември) и регионална банка
Развој (23 септември). Други шест месеци, веројатно земаат со цел
за решавање на прашањата со странските кредитори и должници и банките, како и
истите во иднина за проблематичните банки да се најдат потенцијални инвеститори кои
ќе помогне во подобрување на финансискиот систем. Укинување на мораториумот за повлекување на депозити
сега ќе доведе до натамошно влошување во банките.

Share This Post: