Според Комерсант советник на претседателот на Ukrgasbank Александар Okhrimenko ,
паника предизвикана од недостаток на верба во непосредна крај на кризата ,
предизвика луѓе активно да се ослободи од националната валута. "Сеќавање
ситуација од минатата година, луѓе чекаат за падот на падот Hryvnia и обидете се да
Купи валута однапред.

Иако тоа не е паника, само стабилна побарувачка. Паника беше во
Минатата година , "- рече директорот на Одделот за финансии и финансиски
Индекс - банкарски институции Антон Boldyrev . Според него, високо во август
побарувачката за доларот останува. Од 3 август, на доларот на меѓубанкарскиот пазар опадна од 8, 2
UAH / $ 7, 9 USD / $ во готовина пазар - до 7 , 95-8 , 00 USD / $ , која предизвика
порастот на купување . Банкарите видов зголемување на побарувачката за доларот и со
сенка бизнис и депонентите на банките извршиле докапитализација од страна на државата ,
кои почнаа да се враќаат депозити.

Share This Post: