Стабилизација на економската активност во Украина треба да се очекува не порано
2011 година. Оваа прогноза беше направен во интервју за Glavred директор на Институтот за економски
истражување и креирање политики Консалтинг Игор Burakovsky .

"Во однос на временската димензија, за стабилизација на економската активност
Украина е очигледно да се очекува не порано од 2011 година. Во најдобар случај,
во 2010 година може да има некои минимални позитивен тренд, но вистинската
и повеќе или помалку видливи за сите да се зголеми колку во 2001 година "- рече експертот.
Покрај тоа, Игор Burakovsky верува дека Украина се уште не поминале низ дното на кризата.
"Може да се каже дека сме речиси на дното на кризата, но јас искрено
земено, не можам да кажам дека имаме веќе се соочува со криза. Само се споменува
инхибиција. Прашањето за тоа како ретардирани конечно ја имаат или не,
за мене е се уште отворен "- рече експертот Според него, постигнувањето на.
дното на кризата ќе биде доказ дека економијата ", ако не расте,
барем не ќе продолжат да паѓаат. "" Тоа е, ќе имаат повеќе или помалку
стабилни показатели на развој. На пример, БДП не ќе се зголеми
на месечни или квартални да се измери, но веќе нема да се намали. Мај
забележано одредено подобрување во некои сектори. Тоа ќе биде мал,
но тоа би значело дека ние ќе ја одведеше малку надвор од дното. Можеби
во тоа време малку се промени однесувањето на украинските потрошувачи - тие се веќе
нема да се работи меѓу доларот и grivna и нема да бара било која друга
егзотични начини да се заштедат пари. За престанок на кризата може да се укаже
а што не ќе биде разгледан, како што се платите, кои имаат
кои го сечат, "- рече Burakovsky.

Share This Post: