Назад во мај, Русија вети дека заедно со Европа да даде кредит за купување на Украина
рускиот гас. Европските банки се подготвени да се откажат од $ 1 7 милијарди , но Москва
да им помогне на соседот не сака .

Претходно оваа година, Украина побара Русија за заем од $ 4-5000000000 за купување на
гас за инјектирање во подземно складирање (UGS) во пресрет на зимата. Во мај, премиерот
Владимир Путин изјави дека е подготвен да го разгледа, ако половина од парите ќе
ЕУ. "Ако Европа е заинтересирана за кредитирање организација во Украина,
тогаш Русија ќе се разгледа можноста за нивното учество во овој базен "- одекнуваше
Заменик премиерот Игор Сечин. ЕБРД и други банки неодамна се согласи да обезбеди
$ 1, 7 милијарди во Украина во 2009-2010 година. - Иако главно на инвестиции
"Нафтогас" за транспорт на гас и реформи. И Русија, како што се испостави, а не
без кредит повеќе не е да се размислува. Москва е свесна за одлуката на ЕУ и сега
анализи тоа, Сечин рече. "Но, таа треба заем од нас до
Не - рече тој. - Всушност, ние веќе даде заем на Украина во форма на однапред
за транзит. "Ова е плаќање на" Гаспром "речиси 2000000000 $ за транзит
ЕУ гас за Украина во февруари 2010 година не се однесува за повеќе пари, вели
Руски официјален претставник. Имаше два начина да се реши проблемот: заем на Украина
со учество на руски банки или без нив. Киев избра втората опција,
вели изворот. Украина е на чекање за одговор, но Киев има различна верзија. Примена
за заем направени претходно оваа година, се уште во сила, вели помошник
Премиерот Oleksandr Hudyma: "Ние се чека одговор." Премиерот Јулија
Тимошенко емитуваше "на некои канали," Путин дека тој се надева дека ќе помогне
, додава тој. Навистина, ЕУ исто така, обезбедува за купување на гас за само $ 300 милиони евра, но само
да обезбеди сигурен транзит треба да биде 2000000000 $, рече Hudyma. Русија
може да обезбеди истиот износ. Иако "тоа ќе биде повеќе од задоволен" да се добие
голема поддршка, како што е $ 500,000,000, тој додава: "Ако Русија не
Ова е одговор на одлуката на ЕУ, мислам дека и Украина би биле задоволни, и угледот
Путин ќе се спаси. "Киев и Москва не е прв пат се разликуваат на
кој и што е ветено, тоа се случува скоро секогаш кога станува збор за гас. На пример,
Тимошенко изјави дека минатата есен дека "Нафтогас" да ги снимаат резервите на гас
UGS и ако се случи да се караат со "Гаспром", ништо лошо ќе се случи
- Горивото ќе трае до пролет. Но, кога почна војната во гас, Украина стана
соберат горивото од транзитен нафтовод, и Европа ги замрзна. Спорот беше решен,
кога "Газпром" и "Нафтогас" потпишаа два нови 10-годишен договор. И
Тимошенко вети дека повторно: транзит проблеми сега нема да биде до 2019
Сепак, "Нафтогас" веќе навести на "Гаспром", кој не е Аверс да се ревидира договорот,
изјави менаџерите на двете компании. Може да дојде до Нова Година пред новата
конфликт, претставници на "Нафтогас" и "Гаспром" не коментираат.

Share This Post: