Украинскиот пазар, пред неколку месеци се наоѓа во близина
мулти- година падови, има добивано и втор ветер.

Цените на акциите се качил брзо, демонстрација на фактот
polutorokratny раст! Таа не беше до средината на јуни. Во моментот
Ситуацијата е стабилна - цитати не се зголемува, а не се намалува. Како велат експертите,
берзата е во било која страна. Но, анксиозност не е плеери,
и тоа е во ред ... Наместо предговор во медиумите
дека некои од славни личности од украинскиот акции бизнис е подготвен да се откаже
управување на јавните институции, ко-инвестиција поради неповолни
ситуација на пазарот на хартии од вредност. На прв поглед, изненадува тоа што познавања
луѓе прават овие одлуки во време кога се се чини дека не е така лошо.
Всушност, до неодамна се чинеше ситуацијата полоша, брзиот девалвација на
UAH (30% месец на месец), падот на индустриското производство,
зголемување на проблемот на лоши банкарски долгови. Ова не е изненадувачки - украински
службеници и експерти, не даде superoptimisticheskie предвидувања (потсетиме
летото минатата година, кога многу од нив не сакаат да веруваат во очигледни и изјави
дека глобалната финансиска криза некако треба да ја заобиколи Украина
партија), се упатиле кон друга крајност: да пророкувате "хорор без крај". Во овој
ситуација на пазарот во која било земја ќе имаат треска, не помалку. Што ги мотивира Украина
акции на пазарот во целина, како што е можно за да заработите? Дали има некои движења
цената на акциите прави никаква смисла? Еден од заговорот на
раширеното мислење кај аналитичарите е дека нашата
пазарот постои заговор. На пример, движењето е често му се припишува цитати
разбирање на главните играчи, рок на брод. Можете да го слушнете верзија на
тип "е сега големи инвеститори конечно истресеме со трговски платформи
мали инвеститори. "Постојат оние кои веруваат во фактот дека финансиските пазари се водени од страна на силите
зад У. С. федерални резерви (ако не ЦИА), а камоли на Светскиот еврејски заговор
и да кажам ништо - да се направи без за? Луѓето во принцип имаат тенденција да се верува дека
моќна сила, а таквите приказни се на своите ученици.
Тајната тешко да се докаже, за истата причина е тешко да се докаже на отсуство на
заговор. Но, кога ќе сметаат дека на пазарот за стотици фудбалери кои се физички
не можат да се договорат - станува јасно дека оваа теорија е веројатно да се однесува
од вистината. Против заговорници имаат многу други "кул" со пари, со
кои не се согласуваат (и ако тие "кул" свесни за "заговор", а потоа
не е тешко да се игра и против пазар - затоа што се свесни за
Претстојните неговите движења). Да, и било заговор, ако тој навистина
таму мора да излезе на виделина. Верувањето во повисоко се карактеризира со
за луѓето, тоа е само од нејзиниот малку добро во ситуација на финансиските пазари.
Дури и ако веруваме во неверојатно заговор, не можеме да даде какво било објаснување
флуктуации, или прогноза, бидејќи не сме членка на "светот зад сцената".
Други веруваат дека на пазарот - ова е елемент, за кој постојат луѓе. И ова е
главниот проблем. Дозволете ми да објаснам моите мисли. Дивиденда симулација
Како акции низ светот се разликуваат премногу, а луѓето сакаат
добијат нивната профитабилност, економисти биле во можност да измисли теорија на "ефективни
. пазари "и" рационални очекувања "Идејата е едноставна: ако се стави, на пример,
Oschadbank да 10.000 Hryvnia, а една година подоцна се случува да се земе 12.000 Hryvnia,
дека нашата стапка на враќање ќе биде 20% годишно. Мала промена
проблем: по една година ќе го добиеме 12.000 Hryvnia, ако се земе ова и попуст на
износи, по стапка од 20% (односно, јаз со 1, 2), ќе најдеме сегашната "фер
вредност "на како депозит, кој ќе биде еднаква на 10.000 Hryvnia. K
применета математика, како акции, од како модели на отстапки.
Тоа е само за хартии од вредност треба да се предвидат идните дивиденди и попуст
нив во соодветната стапка. Како резултат на тоа, ние се добие т.н. "фер
на трошоците. "Се разбира, никој не знае иднината дивиденди на акции
но тие можат да се обидеме да "рационално" да се предвиди, барем за некои
степен на сигурност. Се разбира, како резултат на слика, ќе биде неточно, но тоа
значи дека може барем се зборува за, тоа е скапо или евтини акции (белешка
Во вториот случај тоа е потребно да се купи). Е од јуни 2008
во 2009 година март, кога на берзата "се урна" повеќе од 4 пати, луѓето се ревидира
предвидувања за идните дивиденди во Украина за време на исто време? Очигледно е дека
бр. Привремено пад на приходите и дивиденди на годината-два-три во времето
економската рецесија не е толку пресудна за модели на отстапки:
кризи се уште ќе заврши, и дивидендите се врати во нормала
ниво. Економистите и не може да даде објаснување зошто берзи
толку лошо разнишана. Во овој случај, науката не може да ја докажат својата
модели е зошто инвеститори се подготвени да дадат цена за некои "во просек акција"
4 пати помала од само половина години по достигнувањето на врвот индекс
PFTS, кој беше снимен во јануари 2008 година. Сите објаснувања на осцилации
ќе лежи во ирационалното, ирационалното однесување на инвеститорите
на пазарот. А глупости по дефиниција не може да се објасни рационално. Ако
не можете да го направиш тоа, дали економисти можете да ги предвидите сите такви
флуктуации? Всушност, акции модел - не како утопија,
и на берзата дури и во нејзината најнепредвидливите периоди, сиромашните
Гледајте неколку пати на ден се уште може да дојде до "објективна вредност".
Од друга страна, тие ни овозможуваат да се разбере дека на пазарот е премногу скапо или
премногу евтино. Најмалку па затоа не треба да се отстрануваат на депонии. Приходот
за еластични, постојат некои факти кои знаеме за пазар
сигурни. Долгорочни хартии од вредност и растат пред многу финансиски инструменти.
Секој кој има акции за долго време, ќе се врати. На пример, во САД не беше
еден 20-годишен период на време е кога резервите не се надмина се враќа
депозити или обврзници. Се разбира, минатото е во никој случај не
Ако не може автоматски да се изведе заклучок за иднината "00:59".
Но, некако можеме да знаеме во иднина, вклучувајќи ги и ако се погледне во минатото.
Затоа, тоа ќе биде точно да се проучува историјата на берзите во оние земји каде историјата
акции не се прекинуваат од страна на комунистичкиот експеримент. Значи, во секоја
земјата, вклучувајќи и во Германија, страдал од две војни и хиперинфлација
во почетокот на 1920 година, Јапонија или Јужна Африка, долгорочни берзата се однесувал одлично,
носи огромен вистински принос. Раст акции очигледно треба да се објасни
севкупниот напредок, ако БДП расте, ние се зголемува и компании кои ја прават оваа
БДП. Значи, ако сте оптимист и верувам во напредокот, тогаш акција - добар
избор. Спротивно на тоа, луѓето кои имаат тенденција да го видиш светот во црно, уште
од минатото лето беа "на коњ". Многу од нивните предвидувања се обистини, акцијата
падна, цената на челични производи на меѓународните пазари се намали
1, 75 пати, Hryvnia падна повеќе од 70% од светската економија во длабока
рецесија. Но запомнете, без разлика дали како значителен број на песимистите во зима nvneshnego
, Кога индексот беше долу PFTS 280 поени, повеќе падне предвиде
на 2-2, 5 пати? Кога акциите почна да расте, тие почнаа да зборуваат за "шпекулативни"
природата на раст. Превод од стручниот јазик на "шпекулативни" раст
- Тоа не е вистински, а не суштински. Се разбира, да се погледне на животот
преку розов очила, барем, наивни. , А понекогаш и здрава песимизам
- Многу корисна работа. Но, тоа не е секогаш иста треба да се очекува само да падне
на пазарот? Историја на различни берзи покажува дека понекогаш песимист
корисни, но исто така не е далеку во секој случај вреди. Некој кој постојано
плаши, барем не добиваат приходи. Во предвечерието на раст?
Светскиот економски раст се уште не започна, но на глобално ниво тоа -
не е далеку. Економистите кои се фокусираат на прогнозирање, дури и во падот предвиде
дека на дното на светската економија ќе до крајот на 2009 - почетокот на 2010 година. Се чини
начинот на кој тоа ќе се случи, и не само во развиените земји, но исто така и во Украина.
Иако е тешко да се докаже на реални податоци, и очигледно може да се зголеми
не до средината на 2010 година, но некои од водечките индикатори кажам
пресврт. Анкетите во индустријата, услужниот сектор или на потрошувачите
истражувања спроведени во клучните глобални економии, велат дека овој тренд е
да се смени. На берзата, патем, е еден од оние "напредни
показатели ": во историјата на САД, тој му покажа на дното во околу 6-9 месеци пред
од економијата како целина. Потребни половина - три четвртини од една година од денот на
дното на пазарот се уште не помина. Но, идејата за купување на акции, кога станува јасно дека
економијата расте, не ќе биде најдобро. Акциите ќе бидат неколку
скапо. Во исто време ние не треба да мислат дека возот на акции
веќе помина. Дури и по зголемувањето на повеќе од 1 5 пати на "минимум" додека тие
се уште е прилично евтини. До максимум, кој беше речиси пред 18 месеци
тие треба да растат скоро 3 пати. Но, овој раст може да се случи. И уште повеќе,
отколку што може да се замисли. Значи неодамнешниот пораст на акциите и не може
да се шпекулативни. Најдобро од берзата - го купат и
заборави. И заборави за долго време. Акции - како коњак: Колку подолго ќе се одржи, на
подобро. Но, тоа би било погрешно да се јавите сите ги купуваат. Ако
оптимист, кои инвестираат во акции да доведе до нервен нарушувања,
подобро вклучуваат пари во банка за депозит (иако тие не бараат добар
мислам - во кој една банка да ги носат нивните "крв"). Оптимистите победи
во играта "vdolguyu", бидејќи толерираат ризикот од привремен неуспех на акции
и не се плаши да ги купите, кога од друга страшно. Постои значителна веројатност
дека оптимистите победа повторно овој пат и повторно и повторно да се повтори.
Во секој случај, тоа беше развиен во такво сценарио, што доведува до ситуација
Глобал берзи во текот на изминатиот половина век. Во меѓувреме,
главното прашање е: колку повеќе не е
очекува да победи оние кои се оптимисти во врска со изгледите на Украина
на берзата?

Share This Post: