Монополот руски добавувачи на нуклеарно гориво во Украина се заканува на безбедноста на
земјата . Оваа беше за време на прес-конференцијата во " Glavred медиуми ", изјави комесарот за
Претседателот на Украина на енергетската безбедност
Богдан Sokolovsky .

Sokolowski изјави: " додека монопол на нуклеарното пазарот
нуклеарна пазар нема. " Исто така, според експерт, тоа е монопол
позиција на Руската добавувачи на нуклеарно гориво е " основните
причина "на катастрофата во Чернобил и се заканува на Украина со овој проблем
во иднина. " Во денешниот свет не постои демократска земја , каде што беше
имаат монопол на знаење и на целиот циклус на нуклеарната енергија ",
- На експерт рече. Сепак, Sokolowski изјави дека денес
Украина го претстави концептот на диверзификација на нуклеарно гориво. Особено ,
процесот на создавање на своја нуклеарно гориво за производство .

Share This Post: