Цена бензин А -95 во украинскиот бензински пумпи ( бензински станици ) за да
на крајот на август ќе остане на сегашното ниво од 7 , 5-7 , 7 grn / L, вели
Директорот на консалтинг груп "А- 95" Сергеј Kuiun .

Меѓу клучните факторите за отежнување на понатамошен раст на цените, експерт по име
недостигот на интерес во овој гас станица сопственици поради порастот на горивото
да доведе до пад на продажбата тома. "Покрај тоа, високите цени го прават тоа потребно
градење на кредити за оперативни активности, кои во тековната
банка каматните стапки и на различни ризици може сериозно да го комплицираат работата
трговците на мало ", - експерт додаде Според него, главниот двигател на растот.
цени на нафтени производи на украинскиот пазар денес е нестабилноста на курсот
националната валута. "Тоа не е само во апсолутен стапка, и
несигурност, кои доведуваат до непредвидливи флуктуации во девизниот пазар, "
- Рече експертот. Аналитичарот на инвестициска компанија "Змеј капитал" (Киев)
Денис Sakwa, оценување на причините за зголемување на цената на нафтени производи во Украина, вклучително и
меѓу главните причини за девалвација на Hryvnia именуван како светските цени
масло. Со овој став се согласува и директорот на ДКД "психа" (Киев), Сергеј
Sapegin. "Меѓу причините за покачување на цената на нафтени производи се повеќе се слушаат
како валута нестабилност и глобалниот пазар ", - рече тој во својата.
Се проценува дека главната пораст на малопродажните цени на нафтени деривати се случи, сепак,
повеќе благодарност на нивната мала, но сепак возможна. "Мало заостанува зад големо
од 5-7%, тоа може да направи се за 2-3 недели. Така, до крајот
Септември ќе може да се очекува заострување на цената на украинскиот vyisokooktan близина
околу 8 USD / литар. Ова, се разбира, под услов глобалното производство на нафта и Украина
финансискиот пазар ќе не претставуваат изненадување "- Тој понатаму предвиде
пораст на цената на нафтени производи. Според аналитичарот, "Змеј Капитал" Sakwa, притисни
цена на бензинот А-95 на 8 USD / литар може понатаму девалвација на Hryvnia. "На краток
рок, се очекува намалување на цените за нафтени производи не е потребно ", - додаде
Sakwa. Во исто време Kuiun, проценување на веројатноста за пораст на цената на бензинот А-95
или над "психолошки" прагот на 8 grn / литар, изрази мислење дека
водејќи сметка за намалување на трошоците во светските цени на нафтата на ова ниво
да се зборува е прерано. Зборувајќи за можностите на Комитетот антимонополната
Украина да се намалат цените на пазарот, Sapegin напомене дека на казните наметнати
на несоодветна цените на компанијата, во крајна линија плаќањето на последната
потрошувачите. "Затоа ние не треба да delude рок пад на цените
на резултатите од истрагата и казнување на пазарот оператори од антимонополната
Комитет "-. Изјави експертот Тоа беше објавено дека од средината на јуни во Украина
во трговијата на мало е постојан пораст на цената на речиси сите поголеми брендови
бензин и дизел гориво. Според Министерството за економија, со крајот на јули
Август 14, нафта во Украина се зголеми на цената на мало за 11-13% од
вклучувајќи бензин А-95-7, 62 UAH / литар до 7, 35 UAH / литар. Во минатото
Два дена продолжи порастот на цените, а бензинот А-95 е сега 7, 5 grn / литар и
скапо. Од почетокот на годината бензин во Украина се зголеми за 51%, а дизел
Гориво - 12, 4%. Помалите стапката на зголемување на цените за дизел гориво се должи на фактот
дека акцизата на него ќе бидат надградени во есен по завршувањето на работата на терен.

Share This Post: