Analist financiar , këshilltar i kryetarit të bordit " Ukrgasbank " Alexander
Okhrimenko shprehu opinionin e tij mbi gjendjen në treg në e tanishme
javë ( 28 shtator - 4 tetor 2009) :

Valuta Stabilizim të tregut të brendshëm valutor kanë ndodhur në
kryesisht për shkak të ankandeve NBU për bizneset. Në fakt, zhvlerësimi
UAH - është kryesisht një reflektim i subjektive se sa objektive faktorë:
sapo u bë e qartë se dollari nuk do të rritet më - ata të cilët
mbajtur zell monedhën filloi të shitur atë. Dhe tani ndërbankar
të tregut mund të vëzhgojnë të rralla për situatën e tregut tonë: numri i shitësit
monedhën e tejkalon numrin e klientëve të saj. Dhe kështu në të vërtetë javën e kaluar.
Tregtare në tregun ndërbankar përfundoi në 8, 44
UAH / $ -. Një forcim të qartë të hryvnia në fund të muajit. Por, për fat të keq, forcimi i
të përkohshme. Që nga fillim të tetorit të kërkesës për valutë do të fillojë të rritet përsëri dhe dollarit
do të jetë mbi 8 $, 5 grn. / $. Megjithatë, kursi i këmbimit nuk do të jetë aq
e rëndësishme që të jenë në gjendje të zbuloj spekulime të monedhës. Në dispozicion
dollar më shumë paparashikueshme reagon ndaj situatës. Prirje
rritur diferenca midis blerjen dhe shitjen e dollarit të çmuar vetëm rrit
- Ndikon në numrin e madh të monedhës blerë dhe fizike
dhe juridikë. Në këtë rast pronarët e monedhës është e vetëdijshme se nëse
ata humbasin pikë dhe kohë ajo nuk do të shpëtoj, atëherë të mbajtur "të gjelbërta"
kanë një kohë shumë të gjatë. Ekonominë botërore - një ekonomi të Shteteve të Bashkuara:
kishte vetëm për të njoftuar se shitjet e shtëpive të SHBA ra në gusht
muaj nga 2%, si dollari forcohet menjëherë me më shumë se 4%. Ajo
çoi në një reduktim të pjesshëm të euros kundrejt hryvnia. Si rezultat,
aktuale të kursit të këmbimit euro është rreth 12 UAH 4. Në qoftë se tendenca për të rritur
Dollarit amerikan vazhdon, është e mundshme se euro do të jetë afër shenja e 12, 2
UAH. Ndryshe, çmimi i euros do të priren për të shënuar 12, 5 USD.
Javën e kaluar në tregun e letrave me vlerë të aksioneve të Ukrainës shënuar
si rritjet e çmimeve, dhe të rënies së tyre. Në përgjithësi, indeksi i javës së fundit
"Exchange Ukrainës Stock" është rritur me gati 5%. Rritja e indeksit kanë dhënë të gjitha të njëjta
veprim: "Ukrnafta", "Zapadenergo", "Centrenergo", "Ukrsotsbank", "Raiffeisen
Bank Aval "dhe metalurgjike kompanitë. Disa ekspertë sugjerojnë
mendimin se objekti i ndajnë tregun tonë është shumë i ngushtë. Megjithatë, është mjaft i gabuar
mendim. Për tregun e vendeve në zhvillim, të karakterizuar nga ngushtësinë e zgjedhjes së
Aksionet tregtohen në mënyrë aktive. Tregun ukrainas aksioneve ky nuk është përjashtim.
Dinamika e çmimeve në fund të muajit do të ndikojë në masë të madhe në përfundimin
tremujor kalendarik. Kjo periudhë e raportimit, dhe merret e mbylljes. Prandaj, të pjesshme
ulur çmimet e aksioneve individuale nuk mund të shmanget. Kjo është për shkak të dëshirës
shumë investitorë për të shitur aksione të kyçur në fitime. Negativisht
në dinamikën e ndikimeve aksioneve Ukrainës dhe lajme globale. Ulje të çmimit
tregun botëror të naftës, papunësia në rritje në vendet e zhvilluara, e ulët
kërkesa për kompanitë e çelikut dhe shumë faktorë të tjerë për të
sot kanë një ndikim negativ në besimit të investitorëve. Këto ndjenja janë, një mënyrë ose në
përndryshe ndikojnë në ndjenjat e investimeve në tregun e aksioneve ruse
dhe reflektuar në tregun tonë. Si rezultat, ka shumë të ngjarë në të ardhmen e afërt
ndërsa aksionet e emetuesit Ukrainës do të humbasin apelit. Në këto
kushtet, indeksi "Ukrainian Bursa" mund të zbresë në nivelin e 1220-1240
pikë. Gold Gold javën e kaluar shkaktuan rreth vetes
flasin me zë të lartë. Në fillim të çmimit të arit në tregun ndërkombëtar
u rrit në rreth 1020 $ për ons Troy. Por, kur dollari filloi të
fortë, çmimi i arit ranë ndjeshëm në 995 $ per troy
oz. Të ardhmen e tanishme ari në tregun ndërkombëtar kanë
tendencë të ulet, duke treguar se investitorët presin më tej
uljen e çmimeve për aktivin e investimeve. Trend i përgjithshëm në rënie
vlera e arit ndikuar edhe nga fakti se FMN-ja ka vendosur të shesë
më shumë se 400 ton ar nga rezervat e saj. Të gjithë analistët janë të bindur që një
shitje të madhe ari në mënyrë të qartë të reduktojnë ndjeshëm çmimi i saj në botë
tregut. Kufizimi faktor në këtë situatë mund të bëjë vetëm përshpejtuar
zhvlerësim të dollarit, i cili do të jetë në gjendje të përballoj shitjen masive
ari. Në të ardhmen çmimin e artë mund të bjerë në nivelin e
990 $ për ons Troy, ose 31 $ për një gram. Por më tej dinamikën e çmimeve
e artë do të varet kur FMN-ja në të vërtetë vijnë në treg në ari
me një ofertë për të shitur. Kredi Sipas statistikave zyrtare
NBU, norma mesatare e dollar kredi bankare u rrit me pothuajse një
pikë përqindje në krahasim me bazë, por ka mbetur në hryvnia
pandryshuar. Fillimi i vjeshtës ka bërë një rikthim të pjesshëm në tregun e kredisë.
Pjesë e programeve të kreditimit të ngrirë më parë filloi të punojë. Por në të njëjtën
mbetet problemi i kostos së kredisë. Në një kohë kur japin e obligacioneve të qeverisë
është mbi 22% në vit nuk është reale të pritet "të lirë" kredi.
Bankat do të blejë bono thesari dhe të marrë të ardhura të garantuara, se sa për rrezikun e
nga operacionet e kreditit. Problemi i rritjes së kredive të këqija është
përkatëse. Që nga 1 shtator 2009, përqindja e kredive të këqija
është 6 dhe 8% në portofolit të kredisë totale të bankave. Dhe, ka shumë të ngjarë para përfundimit të
vit do të rritet. Prandaj, në të ardhmen e afërt, bankat do të përpiqet
të përmbahen nga kreditimit të reja. Depozitat bien pak fillim
ftohur zjarr e bankave për të tërhequr depozitat e shtrenjtë. Nga
NBU, norma mesatare për depozitat bankare në monedhë kombëtare që nga fillimi
muajve të ulur me 1, 7%, ndërsa depozitat në valutë me 1, 3%. Në të njëjtën kohë
numri i bankave të vazhdojë të pranojë depozita në normat e interesit të lartë, duke premtuar në
Kjo 24-25% vjetor në grivna, dhe rreth 15% në dollarë. Për investitorët është
mjaft të rrezikshme para vendosjes në një depozitë bankare. Mid
normat e depozitave bankare është shumë më e ulët: një depozitë vjetore në UAH
- Rreth 20% në vit, dhe dollarit nuk do të tejkalojnë 11%. Bilanci i depozitave
llogaritë personale bankare të rritet, dhe sot ajo është një nga kryesore
Burimet e detyrimeve të bankave, por në të njëjtën kohë, bankat janë duke marrë më të rënda dhe të rënda
ruajtur "shtrenjta" depozitat. Kështu filloi procesin e tërheqjes së
depozitat në fushatë reklamuese është përshtatur më festive se një të lartë
normat, dhe metoda të tjera të promovimit (çmime, stimuj të produkteve bankare,
favorshme norma e këmbimit valutor, etj.) Për bankat, kjo është shumë e rëndësishme në tanishme
tregojnë për norma të ulëta të interesit për depozitat, të jenë në gjendje për të ruajtur e tyre
dhe vitin e ardhshëm, pa probleme të lidhura me humbjet nga këto operacione.

Share This Post: