Shkaku i tërmetit është ndryshim të shpejtë të kores së tokës si vend
gjithë pika e deformimit plastik (brishtë) elastically theksoi shkëmbinj
në tërmet. Tërmetet më të ndodhin në afërsi të sipërfaqes
Tokë. Tërmetet janë më të njohur për shkatërrim të njëjta që ata
mund të prodhojë. Shkatërrimin e ndërtesave të shkaktuara nga vibracionet
tokës ose gjigand valë të baticës (tsunami) që ndodhin gjatë sizmike
ndërrime në shtratin e detit. Ndër tërmetet më të fuqishme dhe vdekjeprurëse
që njerëzimi është dashur të durojë, është që të sigurojë të tilla: Janar 23
1556 - Gansu dhe Shaanxi, Kinë. Vrarë 830,000 njerëz. Numri i të vdekurve
ishte më e lartë se pas çdo tërmetit të tjera në historinë e regjistruar.
1737 - Kalkuta, Indi. Vrarë 300 mijë persona. Në 1755, një i fuqishëm
Tërmeti goditi Lisbonës, si pasojë e qytetit u shkatërrua plotësisht.
Vdiq 6-10000 njerëz. 1897 - Assam, Indi. Në sheshin
23 000 peisazhit sq km ndryshuar përtej njohjes. Ky tërmet ka të ngjarë të
ishte më i madhi në historinë e njerëzimit. 1923 - tërmet i madh
Kanto, Tokio dhe Yokohama, Japoni (8, 3 të shkallës Rihter). Vranë rreth 143.000
njerëz, gati një milion kishin mbetur të pastrehë si pasojë e zjarreve kanë ndodhur.
1948 - Ashgabat, Turkmenistan, tërmet Ashgabat. Vdiq 110
mijë njerëz. 28 korrik 1976 - Tangshan, në veri-lindore të Kinës, Tangshan
tërmetit (8, 2 të shkallës Rihter). Vrarë më shumë se 655.000 njerëz. 26 dhjetor
2004 - një valë të baticës të shkaktuara nga më të fuqishme në 40 vjet
një tërmet me madhesi te njejte 9, 0 të shkallës Rihter, goditi murin e 10-metër të lartë
në brigjet e Sri Lanka, India, Indonezia, Tailanda, Malajzia, Somali dhe Kenia.
Burim Tërmeti qëndron në një thellësi prej 30 kilometra larg nga provinca
Aceh në veriperëndim të Sumatra. Numri i përgjithshëm i të vdekurve nga cunami ishte
Rreth 300 mijë njerëz. 12 maj 2008 - Sichuan, China (7, 8
të shkallës Rihter). Epiqendra ishte 92 km në veri-perëndim të administrative
kryeqytetin e provincës, Chengdu. Tërmet i ri i fortë i madhësisë 5, 8
ndodhur më 13 maj. Numri i viktimave të tërmeteve ishte më shumë se 69.000 njerëz,
plagosur më shumë se 370 mijë njerëz. Më shumë se 17 mijë njerëz janë
zhdukur. 12 janar 2010 - Tërmeti në Haiti, (7, 1
të shkallës Rihter). Për momentin ende nuk ka të dhëna të sakta mbi numrin e vdekjeve
dhe e dëmtuar nga tërmeti Haitians. Sipas vlerësimeve të zyrtare
burimeve, numri i të vdekurve mund të arrijë në qindra mijëra. Në Haiti, tashmë të varrosur
në një varr masiv prej rreth shtatë mijë viktimat e tërmetit.

Share This Post: