Banka Qendrore e Rusisë tha se ai filloi të blinte dollarë kanadezë dhe obligacionet
në një përpjekje për të diversifikuar rezervat e tyre . Sipas analistëve , kjo lëvizje
mund të tregojë një tendencë në rritje drejt diversifikimit të totalit të aktiveve të bankave qendrore
vendet në zhvillim .

Bankat qendrore të kërkojë për të transferuar një pjesë të dollar-lekë investime në investime
shprehur në monedhat e vendeve të cilëve janë të lidhura me ekonomitë e mallrave
për shembull, në dollarë australian, shkruan Financial Times. Zëvendës kryetari Alexei
Ulukajev tha se Banka Qendrore do të investojë në bono kanadeze dhe depozitave,
shprehur në dollarë kanadezë. Në Bankën Qendrore Ruse nuk specifikoi se çfarë proporcioni i
rezervat do të investojnë në pasuri të tilla. Por, analistët besojnë se kjo
shifër mund të arrijë $ 9000000000, ose 2% të të gjithë rezervave. Sipas
Adam Cole i RBC Capital Markets, një hap Banka Qendrore e Rusisë nuk mund të konsiderohet i rëndësishëm,
kur shihet në mënyrë të izoluar nga të gjitha vendet e tjera. Por tani për tani
mund të jetë pjesë e një prirje shumë më të gjerë. "Nëse supozohet
të matur veprimtarinë e letrave me vlerë të tjera, ajo është strukturalisht shumë pozitive për
monedhave të mallrave të varur nga ekonomi të tilla si Kanadaja dhe Australia, "- thotë
Cole. Deri më sot, Rusia - e tretë në botë në aspektin e artë
rezerva. Në fund të dhjetorit, ata arritën $ 439.000.000.000 që nga fillimi i tubim në të aksioneve
tregjet mars të vitit të kaluar ato u rritën me 14%. Deri tani, të gjitha të monedhës
Rezervat e Bankës Qëndrore ishin ndarë në mënyrë të barabartë mes dollarë dhe euro. Kujtoj
Dhjetorin e kaluar, Jim Flaherty, kreu i departamentit financave e Kanadasë
tha se Kina dhe Rusia, të cilat kanë rezervat e mëdha të këmbimit valutor, mund të
fillojnë të blejnë dollarë kanadezë në mënyrë që të mbrojë kundër një dollar në rënie
USA. "Unë thjesht nuk do të jetë i befasuar nëse Kina dhe Rusia do të marrë më shumë disa
pozitën e dollarit kanadez se më parë - tha gjatë një interviste, Flaherty
në zyrën e tij në Otava. - Unë do të pres se vendet që veprojnë në një shkallë globale,
në mënyrë aktive do të investojë në monedhat që tani janë të sigurtë. "
Në vitin 2009, dollari kanadez u ngritën kundër dollarit amerikan me 15%.
"Niveli i borxhit të qeverisë në Kanada është më e ulët e të gjitha vendeve të G7, gjë që e bën
Kanadez mjaft e sigurt dollar investim objekt ", - theksoi
Flaherty.

Share This Post: