Banesën miqësore me mjedisin e njeriut , në fillim të shekullit XXI , është bërë urgjente ,
si kurrë më parë . Me zhvillimin e teknologjive të reja , lloje të reja të
Kapaciteti transportin e normës së prodhimit të njerëzimit ka shkuar
nga kushtet fillestare , në të cilin qytetërimi u ngrit një herë.

Sot, një personi që jeton në një qytet mjaft të madh, gjithnjë e më shumë të ekspozuara
ngarkesa e stresit dhe efektet negative të një tyre të krijuar artificialisht
habitatit. Problemi i problemeve mjedisore ekologjike për mbrojtjen materiale të
habitateve më të reja, ende vetëm 100-150 vjet më parë, një burrë
ngrënë ushqim organik, frymëmarrja e ajrit të pastër, jetojnë në një mjedisin
shtëpitë e të pastër. Sot ne jemi të ekspozuar ndaj stresit zhurmës, frymë në ajër
me gazrat, janë të ballafaquar me rrezatim industriale dhe shtëpiake, hani
ushqim të rritur në nitrateve, janë të ekspozuar ndaj radio dhe
frekuencë të lartë të fushave magnetike. Të gjithë këta faktorë janë të gjitha rreth nesh
kudo. Mjafton të thuhet se Organizata Botërore e Shëndetësisë
argumenton se ajrit në qytet është një apartament të pista, në pesë herë mesatarisht
fortë se jashtme. Prandaj është e kuptueshme dëshira e njeriut për të xhiruar
me një peshë të stresit dhe pjesa tjetër nga koha në kohë përfitimet e qytetërimit.
Shumë të zgjidhur këtë problem në natyrën forays, disa për hir të afërsisë me
Kjo edhe shkëmbyen një apartament qytet në shtëpinë e vendit. Megjithatë, nuk
çdo gjë mund të zgjidhet në një ndryshim të tillë rrënjësor. Por kërkesat për sanitare
Si strehimit është rritur jo vetëm për shkak të ndotjes në rritje të
mjedisit, por edhe për shkak të zgjerimit të rëndësishme të gamës së ndërtimit
materialeve të përdorura në të dy ndërtimin publike dhe private
organizatave. Në fund të fundit është se na u tha në Institutin e Kërkimeve të Higjienës, shtëpi të ndërtuara
gjatë periudhës sovjetike, dhe këtë herë nga 20-tat për të 80 të shekullit të kaluar, u ndërtuan
në mënyrë rigoroze nga materialet e siguruara nga standardet e Shtetit dhe kodeve të ndërtimit. Y
kompanitë e ndërtimit në këtë periudhë, së pari, nuk kishte zgjedhje, dhe së dyti,
nuk kishin të drejtë të përdorë materiale ose, me përjashtim siç parashikohet në specifikimin
në një projekt tipik ndërtimit. Për më tepër, në periudhën e para-sovjetike, çdo qëllim të keq
materialeve të ndërtimit nuk ka të vërtetë ekziston. Deri në fillim të shekullit të njëzetë shtëpive
janë ndërtuar tërësisht e tullave apo guri, dhe si i tillë
materiale si çimento, rërë, shkumës, gëlqere. E kimikateve kanë qenë me të vërtetë
se ngjyra dhe ngjyra, dhe të gatuar pastaj në kryesore bazuar në vaj liri.
Ludmila Pelikh, inxhinier i kategorisë së parë e Higjienës Research tyre. Marzeev thotë:
Në kohët e Bashkimit Sovjetik, shtëpitë u ndërtuan në dizajnet standarde. Në kompaninë e ndërtimit
asnjë zgjedhje e materialeve. Tani, si rregull, strehim
qiramarrësit do të bëhet pa dekoratë dhe zgjedhja e materialeve përfunduar, një pronar problem.
Standardet për shkëmbimin e ajrit kanë mbetur të njëjta, dhe mbushje e strehimit
materialeve polymeric është rritur dukshëm. Qendra sanitare duhet të marrë
dorëzimit për funksionimin e objektit në çdo rast - nëse një shtëpi apo të prodhimit
dhomë. Por Instituti i Higjienës nuk ka funksionit mbikëqyrës. Ne testin objekt,
në qoftë se ka një kërkesë nga një qiramarrës ose kontratë me një kompani ndërtimi apo
drejtim të Ministrisë së Shëndetësisë. Por, përfundimi ynë mund të jetë bazë për SES
të ndalojë përdorimin e objektit për të eliminuar shkeljet. Ndonëse
Raste të tilla janë të rralla. Materialeve të reja të ndërtimit të pranishëm, numrin e
materialeve të ndërtimit dhe dekorimit rritur dukshëm. Numri i ndërtimit të
Kompanitë në qindra, numri i kompanive furnizimin me materiale
- Me mijëra. Në të njëjtën kohë jemi të interesuar kryesisht shitësit në fitim, dhe
Ndërtuesit - kursimeve. Prandaj, varg të tërë të materialeve të ndërtimit,
të përdorura në ndërtim modern, mund të ndahet në: - një numër relativisht
siguria - ata që kërkojnë kontroll të rreptë. Në mesin e relativisht të
materialet e sigurt përfshijnë më tradicionale të prodhuara
mbi bazën e tulla natyrore, guri, betoni, materiale të përfunduar në bazë të
, Suva dru, xham. Më i rrezikshëm nga pikëpamja e materialeve të ndërtimit
e ekologjisë janë materiale me sasi të lartë të përbërë nga polimere:
lloje të ndryshme të plastikës, linoleum, materiale mbulim, dhe kampionët
, rrezik ngjyra dhe materiale në bazë të fenol dhe formal.
Ky i fundit mund të ketë efekte shumë të dëmshme për shëndetin e njeriut.
Linoleum apo laminat, edhe kur ndezur nga rrezet e diellit të prodhojnë një e tërë
Gama e substancave organike dhe toksike. Me cilësi të dobët me ngjyra dhe llaqe, dhe nuk
eventualisht mund të shkaktojnë alergji apo astmë. Statistikat e tregut të ndërtimit
materiale mjaft alarmante. Më shumë se 50% e të gjitha materialeve të ndërtimit
tregun e brendshëm nuk mund të konsiderohen të sigurta për shëndetin. Shumë njerëz nuk e nën
fuqinë për të kaluar edhe në shqyrtimin e thjeshta e mjedisit. Në moderne
arkitekturës, shumë e polimere në arkitekturë moderne, shumë e polimere të
disa nga faktorët negative që lidhen me ekologjinë e materialeve të ndërtimit,
ka kuptim të flasim më në detaje. Sa për zhurma, atëherë e lejuar maksimale
Norma - 70 dB gjatë ditës dhe gjatë natës 60dB. Por në rrugë me trafik të rëndë
është - 90dB. Zhurma - nuk është e padëmshme. Ai është arsyeja më e nervore
çrregullime, dhimbje koke dhe çrregullimeve funksionale në trup. Pafavorshme
efektet mbi njerëzit është fusha artificiale elektromagnetike.
Burimet e tyre janë duke pajisje shtëpiake, instalime elektrike,
rrezatimi elektromagnetik të jashtme. Në Perëndim, kjo çështje është e rëndësishme, sepse
numri i tepruar i pajisjeve, ne kemi - për shkak të ulët të saj
cilësisë. Kështu që disa të vjetër TV janë burim i X-ray
rrezatimit të 40mKi / h, e cila është mbi nivelin e lejuar. TV me ngjyra
deri në 50 cm të krijuar një fushë elektrike e 20-30kV / m (normale - 15 kV / m).
Prandaj, ne duhet të shikojnë ato në një distancë prej 1, 5-2m nga ekrani. Në mesin e familjes
pajisje të mjaftueshme të tillë një fushë magnetike e ndryshueshme e cila është më e madhe se
normave ndërkombëtare - 0, 2 microtesla. Ekspozimit të zgjatur në të rritet
rrezikun e leuçemisë fëmijërisë në të rriturit - leuçemia, kanceri në tru,
ndryshimet negative në sistemin riprodhues dhe imunitar. Shmangni veprimet
në trupin e fushave elektromagnetike mund të jetë vetëm një vend të largët të përhershëm
qëndrojnë një distancë të sigurt. Niveli maksimal të rrezatimit
Ukraina është për 10-20 mr / h. Në natyrë, kjo përqindje i kalon rrallë
shumën e specifikuar. Por në qoftë se ju shtoni këtu rrezatimi nga ndërtimi dhe i aftë-
materiale dhe ndërtimet (beton, granit, tulla, suva, mbushëse,
qeramika, balta zgjeruar, tjegull, etj) që përmbajnë natyrore
radionuclides, kjo shifër mund të hidhen disa herë. Ajo është e njohur
se rrezatimi është i karakterizuar nga një periudhë inkubacioni të gjatë. Si pasojë,
qëndrimit të përhershëm dhe afatgjatë në zonën e veprimit, pa marrë parasysh sa dobët
as nuk ishte doza jonizues mund të çojnë në kancer, sëmundje rrezatimi,
çrregullime në strukturat gjenetike. Komponentët më të pafavorshme
ndotjen e mjedisit në zonat e banuara mund të quhet formal
dhe fenol. Këto të lartë toksike, gaze të paqëndrueshme të shkaktojë dhimbje koke,
alergji, acarim të mukozave. Infobud shkruan, fenol dhe formal
janë të pranishme pothuajse në të gjitha materialet e polimer, chipboard,
përdorur në prodhimin e mobiljeve, detajet dekorative, disa
pëlhura, qilima dhe ngjitëse. Lirimin e këtyre komponenteve është
për afat të gjatë - nga një muaj në disa vjet. Varet
kjo është natyra e materialit, temperatura, lagështia, ventilim. Aktivitet
nxjerrje e toksinave të paqëndrueshme, ose në rënie me kalimin e kohës, ose, anasjelltas,
rritet. Produkteve të reja nga ADI mund fillimisht të kulloj një parfum që,
shpejt zhduken. Të vjetra janë muret e pikturuar, më shumë të ngjarë
hit fenol dhe formal në ajër, siç ndodh mjaft shpejt
plasaritje të shtresës mbrojtëse. Larg nga materiali i pasigurt është asbest
të cilat, për fat të mirë, gjithnjë e më pak të përdorura në ndërtim. Megjithatë,
burimi i saj mund të jetë dëmtuar ose të përdoren gabimisht
përfunduar, izolimin, materialet e mbrojtjes nga zjarri. Helmimi asbest
nuk të japë simptoma të menjëhershme. Megjithatë, afat-gjatë të qëndrojnë në një kontaminuar
Apartament asbest çon në një shumëllojshmëri të kancerit dhe sëmundjeve të mushkërive.
Konkrete, në krahasim me materialet e ndërtimit të tjerë është mjaft e
të pastër dhe materiale ekologjikisht miqësore ndërtimi, por nëse
kur ajo shton një shtesë në formën e formate apo natriumi nitrat, që ndikojnë në
shkalla e forcim të përzierje. Natriumi nitrat potasiumi është një kripë të azotuar
kripëra të acidit të cilat janë helmuese. Hit tyre në trupin e njeriut, për shembull,
gjatë ndërtimit, duke shkaktuar shkatërrim të rënda (zgjerimi
formimin e gjakut anije në metagemoglobina gjak), të rrezikshme për jetën.
Për të bërë plastike konkrete më shumë është përdorur shpesh plasticizer
C-3, e cila përmban 6-10% sodium sulfate NaSO4. Këto komponime janë të konsiderueshme
rrezik mjedisor, por jo të ndërveprojnë me jetesën e njeriut
direkt. Sa për radonit - një i pangjyrë, gaz radioaktiv por të shpeshta
minerale satelitore natyrore, atëherë ajo mund të përbëjë një rrezik për shëndetin
dhe jeta. Në temperaturë dhome, radonit është një nga më të vështira
gazeve. Por efektet e saj kanë më shumë gjasa t'i nënshtrohen shtëpitë e banorëve Manor,
se banorët e ndërtesave të banimit. Pranimi i radonit nga toka është shumë më e lartë se
e strukturave. Përveç kësaj, duhet të kuptojnë se aplikohen në ndërtimin e
ndikim material në ekologjinë e strehimit nuk është individualisht, por në tërësi.
Shef i Departamentit të Fizikës Building NIISK, Ph.D.
Genadi thotë materialet e Farenyuk ekologjike ndërtimit: Qëndrueshmëria
mund të vlerësohet në parametra të ndryshëm: lëndimit të njerëzve në dëm
për Mjedisin, dëm personelit të përfshirë në prodhimin e
e një materiali. Nëse analizojmë gamën e plotë të materialeve të ndërtimit
në drejtim të performancës së tyre mjedisore si pjesë e ndërtesës ishte ndërtuar, ajo është pothuajse
Të gjitha materialeve të ndërtimit janë relativisht të pastër, për shkak
prodhuar kryesisht nga materiale natyrore. Shumë më tepër
dëm të njerëzve mund të jetë diçka që është e sendeve shtëpiake dhe
shtëpi mjedis. Për shembull, mobilje, bordi grimcë dhe laminat, si përbërja e tyre
përfshin kimike, rrëshirë sintetike, etj Sa i përket ndërtimit
materiale, shumica e tyre nuk kanë kontakt të njeriut, dhe të ndryshme
komponentet kimike nuk janë të ndarë përveç nëse materiali nuk është subjekt i
veprimit të temperaturave të larta. Po, dhe kjo është e karakterizuar ndërtimi jo aq shumë,
si materiale përfunduar në bazë sintetike ose organike. Në këtë drejtim,
guri natyror, linoleum thonë se është e vështirë për të krahasuar. Gjatë epokës sovjetike
linoleum, për shembull, ndaluar në qendrat e kujdesit të fëmijëve. Metodat e luftimit është e qartë
se me një shumëllojshmëri të tillë faktorësh që ndikojnë negativisht në ekologjinë e njeriut
strehimit, ndërtuesit duhet të jenë të vetëdijshëm e masave parandaluese dhe kundërmasat, dhe kontrollin e
autoritetet kanë një të përsosur dhe një mekanizëm i vendosur i kontrolleve të dizajnuara për të parandaluar
shkeljeve të dukshme. Një mënyrë e zgjidhjes së problemeve mjedisore të materialeve të ndërtimit
është përdorimi i materialeve të reja të cilësisë së lartë. Disa përparime
në këtë çështje është arritur, veçanërisht në lidhje me soundproofing lokalet.
Kokë. ndërtimit të laboratorit dhe arkitektonike akustikë NIISK Nikolai Trofimenko:
Nivelin e zhurmës në zonat ku njerëzit jetojnë, një nga më të rëndësishme mjedisore
komponentë të cilat përcaktojnë shkallën e rehati. Laboratori ynë në baza të rregullta
nevojshme për të kryer testimin e materialeve të ndërtimit për izolim të shëndoshë të
pronave. Ne analizojmë ndërtimin e ndërtesave për banim dhe zyra ende nën
projektit. Për fat të keq, standardet që të na udhëheqë, të vjetëruara,
ata mbi 30 vjet. Ata kanë mbetur që nga Bashkimi Sovjetik dhe jo
të gjitha në përputhje me kërkesat aktuale të nivelit evropian. Tani
Instituti ynë është duke zhvilluar një letër të ri kombëtar, i cili do
kërkesa më të rrepta do të jenë dy kategori: standarde dhe të zgjeruara.
Kategori standard nuk do të jetë shumë e ndryshme nga ekzistuese,
Edhe pse do të ketë korrigjime. Në kategorinë e avancuar (për shtëpitë luksoze dhe
hotele), sigurisht, kërkesat do të jetë shumë më të ashpra. Dhe të arrihet
nuk do të jetë në kurriz të rritjes së trashësisë dhe peshën e mure ndarje, por në kurriz të më të
materialeve me cilësi të tilla si drywall, brenda së cilës ka një shtresë
tingull-thithjen materiale. Supozohet përfundimisht të heqë dorë nga ndërtimi
e mbushjet në mbivendosen e rërës dhe balte zgjeruar, sepse ata nuk janë vetëm i paefektshëm
për të izoluar ndikimin e strukturore dhe zhurma, por edhe rritjen e peshës së strukturës
ndërtimit. Shumë ekspertë janë të mendimit se shqyrtim për pajtueshmëri
standardeve të shëndetit dhe sigurisë në përgjithësi ka kuptim vetëm materiale të cilat janë
me personin në kontakt të drejtpërdrejtë. Që nga ndërtimi konstruktiv direkt
nuk është në kontakt me mjedisin e njeriut, dhe nëse ata vijnë në kontakt, atëherë
vetëm gjatë ndërtimit dhe punën e riparimit. Në të gjitha rastet e tjera,
ajo është izoluar nga objektet për banim është shell brendshme të përfunduar
materiale. Se ata kanë bërë një temë e madhe e specialistëve të analizës.
Infobud shkruan se kushtet e certifikimit për pajtueshmëri me sanitare dhe DBNam
normë më të ngurtë, dhe materiale ose produkt që nuk ka certifikatën
pajtim, jo ​​vetëm që nuk mund të zbatohet kompani ndërtimi,
por nuk mund të neglizhohet me territorin doganor të Ukrainës. Vërtetim
materialet e përfunduar janë të njohura ekspertë në Kiev NIISMIZ. Kjo është
të fuqishme dhe të pajisur, por jo e vetmja organizatë në Ukrainë. Provë
materiale këtu zgjat nga disa javë për disa muaj, shefi i
Laboratori i Polymer dhe materialeve mbulim NIISMIZ Nina Pyatigorskaya:
Të gjitha materialet janë prodhuar në industrinë tonë dhe të huaj, duhet të
një ekspertizë higjienike sanitare dhe epidemiologjike.
Dhe një përfundim i tillë është me të vërtetë. Përndryshe, në territorin
vendi i tyre nuk do të le doganore. Ne gjithashtu kryejnë certifikimin e këtyre materialeve.
Dhe nga rruga, rastet kur një material të veçantë nuk ka kaluar certifikimit,
ndonjëherë. Ne nuk kanë të drejtë të markave të zë, por e gjithë çështja
ka më shumë se vetëm një materialeve mbulim. Por problemi është se
Ne nuk jemi e vetmja organizatë të përkushtuar për të vërtetuar
Ukrainë. Certifikimit dhe të bëjë TsSMy (qendrat e standardizimit
dhe Metrologjisë), të cilat në shumë fusha. Prandaj, ekziston një tendencë që prodhuesit
ose importuesit e materialeve të cilat nuk janë të certifikuara, ne jemi duke u përpjekur të
marrë vërtetimin në QMF-rajonale, ku nuk ka specialistë të këtij niveli
në NIISMIZ. Dhe shpesh del. Unë duhet të them se të dy produktet
anën perëndimore, origjinën në mënyrë të kohëve të fundit dhe të Ukrainës, zakonisht ankesa
nuk ka rëndësi. Për shembull, Dneprodzerzhinsk dhe bimët prodhojnë Slavutskii mbulim ndjerë
nuk ka më keq se ato perëndimore. Ne kemi tre bimore minerale, produktet e prodhimit
me cilësi të lartë (në veçanti "Techno" në Cherkassy, ​​"Danko" Nuk njihemi akoma?.)
Përveç kësaj, Ukraina ka një burim shumë të mirë të lëndëve të para për prodhimin e mineraleve
leshi, për shembull, karriera Berestovetsky në rajon Rivne. Disi më e komplikuar
me prodhimin në Kinë. Cilësinë e tij, për ta vënë atë butë, shumë mesatare. Por cilësore
Materiali është natyrisht më e shtrenjtë, dhe sepse ne shpesh e përdorim në ndërtimin
larg nga markave më të mira. Kjo krijon një situatë ku të importit dhe prodhimin
me cilësi të lartë të mallrave është humbje, sepse ai përdor
Kërkesa relativisht e ulët në krahasim me mallrat më të lira. Ne jemi të shqetësuar
një situatë e tillë, por ende nuk mund të ndikojnë atë. Në të njëjtën kohë të ngjeshur
Laboratorëve të testimit ra pak në krahasim me vitin 2008.
Sipas Zëvendës Drejtor për Shkencë Chervyakov NIIISMIZ Yuri, për shkak të
nuk është vetëm një krizë ekonomike dhe rënien e ndërtimit.
Fakti se lista e materialeve që janë subjekt i certifikimit të detyrueshme
përjashtuar artikuj të tillë si tulla, linoleum, mur gurë të rrokut
disa lloje të pllakave dhe një numër të materialeve. "Ne nuk mund të pajtohen në parim
me këtë pozicion, por ne nuk përjashtojnë materialet, dhe "Derzhspozhyvstandart" -
Yu tha Chervyakov, tha Infobud. Një problem tjetër
ndikojnë në situatën në këtë vend shumë të vjetëruar rregullatore
dokumentet dhe ata janë të 01.01.2011g. Rillogaritjen dhe përkthyer ato në DSTU
ai nuk është i lirë dhe jo shpejtë. Ruajtja e mjedisit ose materialet Mjerisht, në qoftë se ne vazhdojmë
flasim për listat e materialeve që do dhe nuk është subjekt i certifikimit,
këtu si shumë profesionistë, kështu që shumë mendime, sidomos në listën e mallrave të
dhe produktet i nënshtrohen certifikimit të detyrueshëm në Ukrainë nuk është aq shumë
artikuj. Këto përfshijnë, çimento tulla qeramike dhe kalcium silikat, qeramike
pllaka, dritaret dhe dyert për ndërtesa banimi, por në shumicën e rasteve, certifikimit


dukshme.


Share This Post: