Në një kohë të shkurtër , mund të planetit tonë dëshmitarë të një ngjarje shumë e rrallë ,
ndodhin një herë në disa mijë vjet .

Sipas brendshëm nga Observatori Mauna Kea, Hawaii, një gjigant i kuq
Betelgez po ndryshon me shpejtësi formën e saj. Gjatë 16 viteve të fundit yll ka humbur
rrumbullakët, me shpejtësi pakësuar në polet, ndërsa ekuator yll
mbahen ende me forcë centrifugale. Kjo është dëshmi e qartë se
se vetëm një çështje disa javë apo muaj para se të bëhej një yll në një supernova.
Si do të këtë ngjarje të rrallë nga toka? Papritur, qielli shpërthen
yll shumë të ndritshme. "Është shumë e ndritshme" - do të thotë shkalla e shkëlqim, si edhe
të paktën e hënës së plotë, si një maksimum - diell të plotë. Hapësirë ​​do të vazhdojë këtë
tregojnë rreth gjashtë javë, që do të thotë një muaj e gjysmë, "Nights e Bardhë"
në disa pjesë të botës, njerëzit e tjerë do të gëzojë të dy ose tre të tjera
orë me diell dhe pamje të lë pa frymë i nje yll shperthyes natën.
Pas dy ose tri javë pas shpërthimit, ylli fillon të zbehet pas disa
vjet - në fund do të kthehet për vëzhguesit tokësore në llojin mjegullnajë
Gaforrja. Një ngjarje e tillë në vetvete është unike - dëshmitari i fundit
vëzhgimet e një shpërthim supernova në Tokë daton në vitin 1054.

Share This Post: