Sot rezultatet do të shpallen zgjedhje të parakohshme presidenciale në Poloni
të cilët janë emëruar pas vdekjes në një aksident ajror pranë Smolensk , Presidenti
Lech Kaczyński të vendit.

Prej 10 kandidatëve për të fituar dy të mëdha - dhe. Fr. Presidenti, Kryetari
nga partia në pushtet, "Platforma Qytetare" Bronislaw Komorowski dhe Jaroslaw
Kaczyński, vëllai binjak i presidentit vonë dhe lideri i partisë opozitare
"Ligji dhe drejtësia." Shanset janë se raundi i parë ka të ngjarë të
do të zbulojë fituesin dhe lufta do të vazhdojë deri në 4 korrik. Megjithatë, Ukraina nuk është aq
konsiderueshme, e cila prej dy kandidatëve - Komorowski ose Kaczyński - do
Presidenti i Polonisë. Të dy janë të vendosur për të zhvilluar marrëdhëniet me vendin tonë, raportet e
Edicioni i "rastit". Vërtetë, Komorowski synon për ta bërë këtë me një sy në Bruksel.
Kaczyński, në kontrast, sheh lider rajonal në Poloni që nxisin e tyre
rendin e ditës në marrëdhëniet me Ukrainën. "Komorowski do të mbajë të njëjtën politikë
dhe se partia e kolegu i tij, kryeministri Donald Tusk. Pastaj e parë
Plani do të lirohet bashkëpunimit ekonomik. Nëse ende të fitojë Kaczyński
- Politike do të mbizotërojë ", - parashikon politikan gjerman në çështjet ndërkombëtare,
Këshilli gjerman i ekspertëve për Marrëdhëniet me Jashtë, Alexander Rahr. Sipas tij,
Ukraina dhe Polonia kanë krijuar partneritet të mirë strategjike dhe zhvillimin e
ajo mund të jetë vetëm për të mirë. Në të njëjtën kohë edicionin e "Kommersant Ukraina"
Raportet - ekspertë besojnë se Ukrainës politikës së jashtme vektor Varshavës
do të ndryshojë pavarësisht rezultatit të votave, edhe pse presidenti Komorovski
këto ndryshime do të jenë më të dukshme. "Fakti se modeli i vjetër e marrëdhënieve
Kiev dhe Varshavë, ka arritur një rrugë pa krye dhe kanë qenë prej kohësh kërkon të auditimit. Në dy të fundit
vjet kemi parë zhgënjim në të dy anët, "- shpjegoi drejtori i Institutit
Politikë Botërore Alain Getmanchuk. Gjatë presidencës së Lech Kaczyński
ndihmën ndaj Ukrainës në arenën ndërkombëtare ishte ndoshta politika e kryesore të huaja
prioritare të vendit. Disa herë, Varshavë është i gatshëm për të lëvizur në këtë drejtim
madje edhe në kurriz të marrëdhënieve me Moskën dhe vendet e Evropës së vjetër. "Në rastin e
Bronislaw Komorowski fitore "advokatstvo" kundër Ukrainës do të zvogëlohet.
Natyrisht, kjo nuk do të thotë një ndryshim të plotë të politikës së jashtme - në shumë
raste do të vazhdojë të mbrojë interesat e Varshavës ukrainas. Por kjo do të ndodhë
vetëm kur një veprim i tillë do të përfitojnë Poloni "- tha
Getmanchuk.

Share This Post: