Humbja e kompanive të sigurimit në botën e fatkeqësive natyrore janë rritur ndjeshëm

Pagesat për kompanitë e sigurimit si rezultat i fatkeqësive natyrore në gjysmën e parë
2010 arritën një rekord 22000000000 $ dhe më shumë se dyfishi i mesatares
vlera për këtë periudhë në 10 vitet e fundit. Për krahasim, në e parë
gjysma e vitit 2009, humbjet arritën në saktësisht gjysma - 11 miliardë dollarë.
Këto të dhëna me kusht risiguruesit kryesorë në botë - kompania gjermane
Munich Re. Dëmi i përgjithshëm shkaktuara nga fatkeqësitë natyrore në të gjithë botën
ekonomisë në gjysmën e parë të vitit 2010 vlerësohet të jetë $ 70000000000. C
Janar deri në fund qershor 2010 ka pasur 440 ngjarjet e natyrore
natyrën e ngjarjeve të 55 gjeofizike (duke përfshirë një shpërthim vullkanik në Islandë
cila rezultoi në anulimin e mijëra të fluturimeve) dhe 385 të lidhura me fatkeqësi
me motit. Profesor Peter Gëzuar, në krye të Mynihut analizës Re e gjeofizike
rreziqet, tha se që nga fillimi i 2010, në botë tashmë ka tre natyrore
fatkeqësi, e cila mund të konsiderohet i madhërishëm. Më vdekjeprurës ishte
Haiti tërmetit, i cili vrau 223 mijë persona
dhe 1, 2 milionë njerëz të pastrehë. Megjithatë, pavarësisht nga humbje të mëdha
për vendin në tërësi, pagesën e kompanive të sigurimit në lidhje me fatkeqësi në Haiti
arriti vetëm 150.000.000 $ për shkak të sigurimit të ulët.
Madhësia më e madhe e dëmit për kompanitë e sigurimeve në botë ishte një tërmet
në Kili, që i kushtoi $ 8000000000 (për shkak të nivelit të lartë të depërtimit të
sigurimit në sektorët komerciale dhe industriale). Ekonomike e përgjithshme
dëme në Kili është llogaritur në $ 30000000000, ose 3, 53% e PBB-së.
Numri i të vdekurve në Kili arriti në 521 njerëz, e cila është shumë më e vogël se
Haiti, pavarësisht nga fakti se tërmeti ishte shumë e madhe. Sipas
Z. Gëzuar, kjo provon se sa e rëndësishme është të ofrojmë njerëzve si një mbrojtje
përdorur në ndërtimin e dizajnit modern, të qëndrueshëm për tërmetet.
Tretë fatkeqësi e madhe natyrore ishte tërmeti në gjysmë
Kinë që mori jetën e 2700. Në Evropë, fatkeqësia natyrore më e kushtueshme
ishte stuhi dimri "Ksintiya", e cila goditi Francë, Spanjë,
Portugalia dhe Gjermania. Humbjet e përgjithshme ekonomike nga stuhi "Ksintiya" u
$ 4, 5 miliard, nga të cilat kompanitë e sigurimit kanë mbuluar 3, 4 miliard $. Në
Kjo kompani e sigurimit ishte në gjendje për të shmangur humbje të mëdha nga një prej më të
fatkeqësive të mëdha - rrjedhje të naftës, pas shpërthimit të naftës vishem Deepwater PB
Horizonti në Gjirin e Meksikës. Mirë i kompanisë së naftës PB ka qenë e siguruar
vetëm $ 1000000000 shpenzimet për t'iu përgjigjur aksidentit BP
kanë tejkaluar tashmë $ 3000000000. Ekspertët vërejnë se shifrat e parë
gjashtë muaj kanë qenë jashtëzakonisht e pazakontë, pasi shumica e siguruesit e humbjeve
janë në pjesën e dytë, kur sezonin e stuhi fillon në SHBA. Temat
Por edhe humbjet gjigand nuk duhet të çojë në një rritje të primeve të sigurimit.
Analistët thanë se gjysmën e dytë të çmimit të sigurimit poshtë,
të ardhurat e kompanive të sigurimit janë në rënie. Megjithatë, në gjysmën e parë të vitit 2010 të sigurimit,
kompania e prodhuar më pak se pagesat në lidhje me fatkeqësitë natyrore në
Shtetet e Bashkuara, se zakonisht bie gjatë kësaj periudhe. Sipas Pronës kompanisë dhe
Siguruesit viktimave Shoqata e Amerikës, shuma e pagesave të kompanive të sigurimit
në përgjigje të fatkeqësive natyrore në SHBA në gjysmën e parë të vitit 2010 arriti në
2, $ 6000000000, një rënie në krahasim me të njëjtën periudhë të fundit
me 18%. Veçanërisht mbresëlënëse, kjo shifër ndryshon nga se siguruesit
kishte për të shpenzuar për të mbulojë dëmet për klientët e tyre jashtë SHBA
këtë vit: një 7 miliard $ në dëm vlerësuar nga industria e sigurimeve tërmetit
në Kili në shkurt. Sipas Kombëtar Ndër-zjarr Center, frekuenca e pyllit
zjarret në SHBA këtë vit është më i ulëti që nga viti 2003 në të njëjtën kohë
gjashtë muajt e parë të këtij viti në Shtetet e Bashkuara është regjistruar 904 tornadot në
ndërsa mesatarja në 2007-2009. gjysmën e parë të vendit goditur nga
983 tornado. Numri i të vdekurve nga tornadot këtë vit është 29 persona
e cila është edhe nën mesataren kombëtare prej 69 vdekjeve në gjysmën e parë të 2007-2009
gg. Sipas U. S. Qendra Kombëtare për uragane, kategoria stuhia e parë
origjinën në afërsi të territorit të vendit në qershor për herë të parë që nga viti 1995, edhe pse sezonin e stuhive
në Atlantik zakonisht zgjat nga 1 korrik - 30 nëntor. Sezoni i tropikale
Storm nuk jep arsye serioze për shqetësim. Konsultuar british
Kompania Maplecroft ka përpiluar një listë të vendeve që janë më të ndjeshëm ndaj
humbjet ekonomike nga fatkeqësitë natyrore. Baza për llogaritjen e indeksit të
Humbjet ekonomike nga fatkeqësitë natyrore (NDELI) ishte për të vlerësuar ekonomike
tërmeteve, shpërthimeve vullkanike, tsunami, uraganet, përmbytjet,
thatësirat, rrëshqitjet e tokës, temperaturat ekstreme dhe sëmundje në mes të 1980 dhe 2010.
Indeksi i mat rrezikun e humbjeve ekonomike nga dëmtimi, duke reflektuar si i drejtpërdrejtë
ndikimin e fatkeqësive në ekonomi, infrastrukturë dhe pasuria personale
dhe ndikimin indirekt ekonomik për publikun. Kryesuar nga rating
ekspozimit ndaj fatkeqësive natyrore, shtatë vendet e shënuar si "ekstreme
rrezik ": Haiti, Mozambik, Honduras, Fixhi, Zimbabve, El Salvador dhe Nikaragua.
Zvicerane risigurimit risigurimit zvicerane Co parashikon
se kostoja e fatkeqësive natyrore në botë në 2010 mund të arrijë 110
miliardë.

Share This Post: