Për më shumë se pesë muaj në Ukrainë përsëri derdhshi e artë e huaj
kredive dhe investimeve . Por, siç doli , ekonomia është në gjendje të tretet
këto fonde . Sistemi bankar mbledhfurnizimit të tepërt të holla,
i cili ka potencial për të provokuar një hedhje të mprehtë në kursin e këmbimit hryvnia ,
dhe një rritje e inflacionit .

Çështja padukshme këtë verë, sistemi bankar të Ukrainës u përball me një të pazakontë
problem - një tepricë të konsiderueshme të parave të lirë. Në qershor dhe korrik sasinë e parave
në tranzit dhe llogaritë korresponduese finstruktur arritur të paparë
Vëllimi: 29-34000000000 USD. Kjo është afërsisht një e gjysmë herë më shumë se në 2009-2010
gg. (Mbetjet janë zakonisht në varg 14-22000000000 USD) dhe pothuajse dy herë
më shumë para krizës nivelit: 15-18000000000 USD. Fondet e tepërt mund të jetë lehtësisht
shpjegojë investitorët gjithnjë kanë paratë në banka, huamarrësit gradualisht
kthimin e kredive të mëparshme, por për të nxjerrë kredi të reja për institucionet financiare
jo në një nxitim. Pas krizës filloi finorganizatsii shumë më të kujdesshëm. "Financiare
gjendja e shumë huamarrës potencialë janë në një nivel që
bankat nuk rrezik për t'u dhënë atyre kredi ", - thotë Dmitry Sologub, shefi i
Analiza dhe Departamenti i Kërkimeve i Raiffeisen Bank Aval. Prandaj, bankat dhe
grumbulluar fonde të tepërta. Megjithatë, kjo nuk është arsyeja e vetme.
Në muajt e fundit, paraja është derdhur jo vetëm sistemin bankar, por
dhe të gjithë ekonominë në tërësi. Shtypi ka qenë aq shumë të gjatë pune.
Në mars dhe korrik, vetëm pesë muaj, shuma e bazës monetare, e cila reflekton
Shuma e parave të shquar, kërceu në 17, 3% - në 223, 8 miliardë
UAH. Në krahasim, për vitin 2009 të plotë bazën monetare është rritur me vetëm 4, 4%.
Rritja e emetimeve mund të duket e habitshme. Në muajt e fundit të qeverisë
reduktuar në mënyrë dramatike nga përdorimi i NBU për financimin e deficitit buxhetor,
kalimi te kreditorëve të tjerë, kryesisht ruse VTB bankare, dhe
dhe institucionet financiare ukrainas. Përveç kësaj, Kabineti filloi një politikë të kufizuar
shpenzimeve. Cili ishte shkaktuar nga nevoja për të nxjerrë? Përgjigjja është e thjeshtë:
ajo është efekt pothuajse e pashmangshme anën e stabilitetin e hryvnia në një të fuqishëm
hyrjeve të kapitalit nga jashtë. Për të mbajtur kursi i këmbimit
në rreth 7, 9 UAH / USD, rregullatori është i detyruar që vazhdimisht të blerë ndërbankar
tregut mbi vijnë në dollarë Ukrainë dhe euro. Të bësh këtë mund të
vetëm nëpërmjet nxjerrjes së hryvnia trajtim të ri. Për shembull, sipas NBU,
në tremujorin II 2010 bilanci i pagesave të tepërta në Ukrainë ka arritur në 5 $, 1
miliardë në qoftë se edhe gjysma e asaj shume ishte fituar nga ana e rregullatorit në treg ndërbankar
nga shënime të reja vendore bankare, madhësia e çështjes në kanalin e këmbimit
për tre muajt e arriti në jo më pak se 20 miliardë dollarë. Ndërsa "dalë monetare", e cila
filluan të shfaqen në ekonomi, nuk ka efekt as në kursin e këmbimit të hryvnia,
nuk inflacioni - paratë mbërthyer në sistemin bankar. Por në disa
kushtet e kësaj "dalë" mund të lënë gur pa luajtur në monetare dhe
stabilitetit të çmimeve. Mos harroni vjeshtën e vitit 2008, është tani një shkallë të madhe blerjen e dollarë
dhe euro nuk janë të angazhuar në ndonjë banka apo kompani, as të popullsisë. Pse blejnë
nëse oferta e tejkalon kërkesën e monedhës, hryvnia dhe ngadalë shkon lart? Por
specifikën e tregut të kapitalit ndërkombëtar është i tillë që rrjedha e parave mund të ndryshojë
drejtimin e tij në një çështje ditësh. Në këtë fluturim të kapitalit, zakonisht
fillon papritmas. "Rrjedhjen e kapitalit mund të jetë shkaktuar nga edhe e vogla
shoku në ekonominë globale ", - tha Vitaly Vavrischuk, analist BG
Capital. Ky rrezik parasysh dhe qeverisë. "Së pari dhe më kryesorja
Unë jam duke folur për rreziqet që lidhen me çmimet e produkteve të çelikut ", -
paralajmëron Zëvendës kryeministri Sergei Tigipko. Nëse metkombinaty brendshme
përsëri të ndaluar dhe ngrirja e investitorëve të huaj të investojnë në Ukrainë
pa hryvnia menjëherë nxitojnë në tregun e këmbimit valutor, duke provokuar një të mprehtë
kursit të këmbimit të monedhës kombëtare hedhje. Një skenar i tillë mund të realizohet në çdo kohë
- Edhe në javët e ardhshme dhe muajve. Një rrezik tjetër e likuiditetit të tepërt
- Rreziku i inflacionit të lartë - mund të godiste të ekonomisë në më të gjatë
afatgjatë. Rrjedhja e fuqishme e kapitalit të huaj, e cila përmbytur Ukrainës
ekonomi para krizës, ishte një nga arsyet kryesore për inflacionin e lartë
2006-2008. Këtu janë rezultatet e politikave të mbajtjes vazhdueshme hryvnia
duke blerë valutë në tregun ndërbankar: në vitin 2006, oferta monetare është rritur me
34, 7% në vitin 2007 - 52, 2%. Një rritje të përshpejtuar të çmimeve të konsumit
11, 6% në 2006 në 22, 3% në 2008. Megjithatë, ndërsa rritja e shpejtë
ofertës monetare ishte rezultat jo vetëm emisionet, por edhe në mënyrë aktive kreditimit.
Shuma e hryvnia në qarkullim është rritur si rezultat i kredive
animator: në thelb, të njëjtën jo-cash të njëjtën kohë hryvnia lëshuar
huamarrësve të ndryshëm. Tani shumëzues punon në të kundërt,
squeezing ofertën e parasë: nga janari deri në korrik, portofolit të kredisë së bankave është ulur
1, 7%. Megjithatë, kur kredia është restauruar, derdhje të parave të tepërt
në ekonomi, duke i shtyre çmimet deri. Kjo mund të ndodhë, me sa duket,
jo deri vitin e ardhshëm. Rivendosja e kreditit është i kufizuar nga një
bandë e arsye të mira, duke përfshirë: ndryshimin e bankave të politikës, të varfër
gjendjen financiare të të dy institucioneve të kreditimit dhe të huamarrësve të tyre,
kufizime në huadhënien në valutë të huaj. "Para se bankierët mund të japë një kredi
njerëzit me të ardhura shumë të ulët në pritje se vlera e kolateralit do të jetë
që të rritet dhe ajo do të mbulojë rreziqet. Tani kjo nuk është e mundur ", - thotë Dmitry
Boyarchuk, drejtor ekzekutiv i qendrës kërkimore «RASTI Ukrainë."
Në një situatë të vështirë dhe janë marrësit e mundshme të kredive. "Ata
huamarrësve të cilëve gjendjen financiare të plotësojë nevojat e bankave, kredive nuk janë të
nevojshme, si kërkesë për produktet e tyre është ende mjaft i ulët ", - ankohet
Dmitry Sologub. Jo çuditërisht, rimëkëmbjen ekonomike ende nuk është shumë e qëndrueshme.
"Në fakt, situata mund të përshkruhet si më poshtë: ngadaltë stabilizimi stupornaya.
Rritja e GDP në muajt e fundit, ndërsa kryesisht për shkak të paqëndrueshëm
faktorët ciklike ", - Ekaterina Trofimova, i sigurt, vlerësim analist
Agjencia Standard \u0026 Poor `s. Dhe ende, nëse ekonomia ukrainas nuk është vënë një
valë të re të krizës globale, lëshimin e kredive do të rifilluar gradualisht.
Sipas Vitali Vavrischuka, vitin e ardhshëm portofolit të kredive të institucioneve financiare
të rritet me 12-14%, kryesisht për shkak të bankave shtetërore. Dhe në qoftë se fluksin e huaj
kapitalit automatikisht do të çojë në këtë çështje, herët a vonë ajo do të
ndikim mbi çmimet. Bankat kanë hezituar Natyrisht, përveç kreditimit, ka disa
mënyra për të përdorur likuiditet të tepërt. Njëri prej tyre - për të reduktuar borxhin
ndaj kreditorëve të huaj. Megjithatë, si institucione financiare të interesuara
Kjo nuk është ende e qartë. Për shkak se normat e interesit për kreditë e jashtme të tyre janë më të ulëta se,
thonë, depozitat hryvnia. Përveç kësaj, koha mesatare e depozitave
shumë më pak se koha për të tërhequr kredi. Një tjetër opsion: Dërgo
fondet në dispozicion për blerjen e obligacioneve të qeverisë, përfshirë lidhjet TVSH, pasi që vetëm
fundit të planifikuara që do të dalë këtë vit në një shumë jo më pak se 16 miliardë dollarë.
Megjithatë, për të zgjidhur problemin në mënyrë likuiditet të tepërt në sistemin bankar
nuk do të funksionojë. Nëse fondet do të përdoren për të blerë bono TVSH-, para
lëvizin nga llogaritë e disa kompani për shkak të të tjerëve, por agregat
treguesit e sistemit bankar nuk do të ndryshojë. Përveç kësaj, institucionet financiare nuk
mund të kalojnë të gjitha fondet në dispozicion për të obligacioneve qeveritare. "Në kushtet e tepërt
likuiditetit dhe mungesa e alternativave në interes të bankave për të obligacioneve qeveritare do të mbetet
më të ulëta se ato aktuale. Por kjo duhet të mbahet mend se finstruktury
kufizuar në kufijtë e bonove të thesarit ", - shpjegon Roman Cooper, drejtor i Thesarit
Erste Bank. Nuk përjashtohet që çështja e obligacioneve të qeverisë, TVSH, në të kundërtën,
të çojë në një rritje në likuiditet të tepërt, në qoftë se këto dokumente do të shkaktojë të konsiderueshme
interesit nga investitorët e huaj, Ukraina është duke pritur për një fluks të tjera e valutës së huaj
dhe rritjen e emisioneve. Ndërsa NBU po përpiqet të zgjidhë problemin e likuiditetit të tepërt,
aktivizimin sterilizimin e para - një metodë e tillë ka qenë popullore në
Ora kryeministrja Julia Timoshenko. Rregullatori ka rritur vëllimin e transaksioneve
ngritjen e fondeve nga shitja e bankave për Certifikata e tyre të Depozitave. Pas
kjo shumë e parave në tranzit dhe llogari korresponduese me institucionet financiare
ra në 22-25000000000 USD. Por kjo është më shumë si një zgjidhje e përkohshme.
Kushtet e vendosjes së fondeve në Bankën Kombëtare me certifikata janë zakonisht shumë të shkurtër
(Në përgjithësi deri në dy javë), dhe aksionet janë jashtëzakonisht të pakëndshëm për bankat
(0, 2-1, 5% në vit). Prandaj, ka shumë të ngjarë, autoritetet do të duhet të mendojnë për
refuzimin e rrobash të ngurtë për të hryvnia dollarit. Kështu rregullatori
të jenë në gjendje për të kontrolluar madhësinë e parave dhe të merrni më të levave
normën e inflacionit. Një politikë e tillë është miratuar në vendet më të zhvilluara.
Por reflektim nuk do të jetë e lehtë. Nga njëra anë, Ukraina ka premtuar Fondit Monetar Ndërkombëtar
kërkojnë kryesisht për stabilitetin e çmimeve dhe për të kaluar në një normë më fleksibël të këmbimit
normë. Nga ana tjetër - kështu që tani kursin e këmbimit të politikës do të thotë pashmangshëm
forcimin e hryvnia, e cila është e pafavorshme për eksportuesit. Kohë për të menduar autoritetet
atje. Ndërsa flukset hyrëse të kapitalit në Ukrainë është relativisht i vogël. Por herët ose më vonë
ajo do të rritet. Kompanive lokale të interesuar në të kapitalit të huaj
sepse brenda është e pamundur për të gjetur ndonjë alternativë për normat e interesit,
as e madhe të kredisë, ose në lidhje me ofrimin e tyre. Por investitorët perëndimor
përfshin rentabiliteti potencialisht të lartë të biznesit në Ukrainë.

Share This Post: