Eksperimentet e kryera në minj , gerbils , kanë konfirmuar hipotezën e vjetër
se me një dietë të caktuar mund të marrë një bie .

Kështu, në një revistë shkencore FASEB Gazeta Massachusetts Institute of Technology
botuar rezultatet e një seri eksperimentesh që tregoi se substancat që përmban
në një shumëllojshmëri ushqimesh mund të rritur aftësitë njohëse.
Një nga gerbils u është dhënë pjesë nga substancat e nevojshme për funksionimin e shëndoshë
membranave të trurit. Përbërja e dietës së tyre përbëhej nga choline (në sasi të mëdha
pranishëm në vezë pule), uridinmonofosfat (gjendet në panxhar sheqerit) dhe
acid Docosahexaenoic (vaj peshku). Gerbils të tjera ishin të kënaqur
dietë të zakonshme të brejtësve laboratorike. Disa javë më vonë, shkencëtarët testuar
nivelit intelektual të të dy grupeve të kafshëve. U konstatua se gerbils,
ulur në një dietë të "zgjuar" shpejt të zgjidhur problemet e propozuar (p.sh.,
gjendet shpejt rrugën e tyre në labirint) se sa homologët e tyre më pak konvencionale. Nën
këtë eksperiment, autorët e eksperimentit bëri supozimin se në këtë mënyrë
mund të përmirësojnë punën e trurit të njeriut. Subject: "poumneniya" nga
disa ushqime është e pranishme në folklorin e shumë kombeve. Eksperimentale parë
konfirmimin e kësaj teorie janë marrë në fund të shekullit 19-të. Megjithatë, deri më tani
nuk është krijuar ushqim të vërtetë mund të ndihmojë një person
zgjuar.

Share This Post: