Kohët e fundit , diplomatët kryesorë të Oksfordit e të huaj dhe të Ukrainës , politikanët
Analistët dhe hulumtuesit morën pjesë në " Modeli konferencës Ukrainë:
Quo Vadis ? » , Organizuar nga Programi Kanadez - ukrainas Parlamentare
dhe shoqata e Ukrainës në Universitetin e Oksfordit .

Pjesëmarrësit e konferencës shqyrtuar politikën e jashtme të Ukrainës në të kaluarën
vjet, diskutuan sfidat e sotme Ukraina, dhe i dha kritike
vlerësimin e ndryshimeve që duhet të mbajë vendin tonë në shtëpi
dhe të politikës së jashtme sot. Këto dhe shumë çështje të tjera, "Dita" ishte
për të diskutuar në një intervistë ekskluzive me një nga pjesëmarrësit, Drejtori
Rusia dhe Euroazi programin e Institutit Mbretëror të Ndërkombëtare
marrëdhëniet dhe të vlerësuarat Instituti Politikës Botërore, një nga 10 lobistët top
Ukraina në Botë nga James Sherry. - Z. Scherr, sipas mendimit tuaj, çfarë
ndryshimet e ndodhura në politikën e Ukrainës e jashtme gjatë presidencës
Viktor Janukoviç? A janë ata ndryshime për tendencën e mirë apo negative?
- Unë mendoj se hapat e marra Viktor Janukoviç në fushën e të huaj
politikës, e cila kishte efekt më dramatike, pra, Kharkovit marrëveshje
me Rusinë, janë miratuar, kryesisht për shkak të situatës brendshme në më të
vendit. Pasi në pushtet, Yanukovych shpejt do të shpëtoj të këtij problemi
për ekonominë e Ukrainës për hir të opinionit publik brenda vendit, duke siguruar
zbritje të rëndësishme në çmimin e energjisë. Ai e dinte se
Në këtë pikë, pasi të gjitha zhgënjimet e Revolucionit Portokalli, shumica e
Ukrainian elektoratit pak do të jenë të interesuar në ndikimin e kësaj Marrëveshjeje
në drejtim të Flotës Detit të Zi në Ukrainë. Edhe pse në përgjithësi në Evropë
kishte entuziazëm të caktuara për këtë, shumica e kombëtare
Qeveritë evropiane, deri në një masë të pajtohen me faktin se
ai e bëri. Ai ka vepruar shpejt dhe më radikale se ai pritej, por
pasi që të dyja në BE dhe në NATO të kuptuarit informal të heshtur ekzistuar
që në të ardhmen e afërt çdo zgjerimi është politikisht e pamundur,
ata lehtë përqafuar sigurimin e Yanukovych, prioritetet e tij të vërtetë
është një integrim gradual në Bashkimin Evropian. - Për mua kjo duket mjaft e
palogjikshme se, ndërsa Jushçenko ka qenë gjithmonë politikan pro-evropian, pas vitit 2005
viti, marrëdhëniet e Evropës me politikën e saj ishte mjaft i ftohtë. Nga ana tjetër
dore, ndërsa Janukoviç ishte kandidat pro-ruse në Ukrainë,
dhe më gjerë, për të vetëm në 2010 ai ishte në gjendje të marrim
jeta në shumë hapa. Çfarë mund të shpjegojnë këtë ndryshim në lidhje me
Evropë për të dy presidentëve? - Para së gjithash, më lejoni të pajtohen
me përgjigjen tuaj. Qëndrimi ndaj Jushçenko u në vitin 2005, ishte shumë
të ngrohtë dhe entuziaste. Deri në fund të vitit 2006, NATO nuk kishte absolutisht
besim se samitin e Rigës në fund të 2006, Ukraina do të ofrohet
plani për anëtarësimin në NATO. Faktori i vetëm që u larguan
këto plane ishte ardhja e zotit Janukoviç (në atë kohë ishte tashmë kryeministër) në selinë e
NATO-s dhe fjalët: "Asnjë. Ne kemi nevojë për një pushim. " Zhgënjim i vërtetë në Yushchenko
erdhi shumë më vonë dhe, natyrisht, kjo aplikohet jo vetëm për Jushçenko, dhe gjithë
sistemin e udhëheqësve bashku. Gjithashtu në atë kohë ishte një bezdi e plotë
nga dështimi i Ukrainës të organizohen, për të siguruar të qarta dhe në përputhje
përgjigjet dhe veprimet që nuk do të kandidojë në kundërshtim me aspiratat e veta.
Kështu që nga koha kur Jushçenko dhe Timoshenko kanë lënë postet e tyre,
vetëdijes se presidenti mund, të paktën, për të konsoliduar pushtetin
dhe të jetë lojtar i qëndrueshëm, siguruar shumë në Evropë. Ju gjithashtu duhet të
kujtohet fakti se pas luftës ruso-gjeorgjiane, dhe duke pasur parasysh
probleme të tjera, në veçanti, tensionet në rritje në Afganistan, Perëndimi joformalisht
ishte i interesuar në ngadalësuar dhe llojit të një pushim në marrëdhëniet me Ukrainën.
Përveç kësaj, ka një tjetër faktor. Diplomatike dhe të marrëdhënieve publike makinë Yanukovych
ishte jashtëzakonisht efektive. Ata thanë se qeveritë perëndimore është
se kjo e fundit donte të dëgjuar: që paqebërës Yanukovych, ai do të bashkohen
vend që ai pragmatist, që ai kërkon dhe hulumton afrim pragmatik
Ukraina dhe Bashkimit Evropian, se ai nuk do të kryejnë ndonjë
ndryshime radikale, se ai respekton parimet e demokracisë, Orange
Revolucioni ka ndryshuar atë për të mirë. Të gjitha këto raporte janë miratuar nga njerëzit
e cila në atë kohë donte të dëgjojnë vetëm siguri të tillë. - A keni
Sipas nëse Ukrainës për anëtarësim në BE, pa anëtarësim në NATO? - Sigurisht.
Nuk ka qenë kurrë një lidhje direkte mes tyre. - Fakti që në Ukrainë,
sidomos në kohën e presidencës Yushchenko për një kohë të gjatë zhvilloi një diskutim
se para se të bashkohet me BE, Ukraina duhet të bashkohet NATO-s. Madje
ju në një nga prezantimet e tij kanë vënë re se është e pamundur të jetë neutral
Shtetërore dhe pjesë e BE-së në të njëjtën kohë. - Termi "neutralitetit" në
Kontekstin evropian, kohët e fundit humbur kuptimin e saj, sepse
Bashkimi Evropian është duke u bërë gjithnjë e më bezopasnostny profilin dhe nuk
këtë në një mënyrë që nuk kundërshtojnë parimet e NATO-s. Përveç kësaj, vetëm
Me pak përjashtime, dhe BE-së dhe NATO-s kanë anëtarët e njëjtë. Prandaj,
këtë bazë, nuk ka të detyrueshme. Problemi nuk është se Ukraina
e parë për t'u bashkuar me NATO-n. Pyetja është nëse Ukraina është në gjendje të
përgjithësi plotësojnë kriteret themelore dhe kërkesat për hyrje
në çdo organizatë. Bashkimi Evropian sot është shumë më kritike se sa ishte një vit i
më parë, i referohet të kuptuarit dhe sjelljen e autoriteteve moderne ukrainase,
dhe pesimiste, gjithnjë e më shumë pesimist në lidhje me
nëse kontrata e shoqatës dhe në thellësi zonë të lirë
tregtisë. - A keni parë Ukrainës si pjesë e politikës së përbashkët evropiane të sigurisë
dhe të mbrojtjes? Mund të jetë kjo një lloj alternative të NATO-s, të mos
irritojë elektoratit në jug dhe në lindje e anëtarësimit të vendit në këtë organizatë
dhe në të njëjtën kohë të siguruar sigurinë e Ukrainës? - Ndoshta. Por kjo nuk është
që tani e bën qeveria ukrainase. Përveç kësaj, ligji e jo-linjë
Statusi ngre disa pyetje shumë serioze. Sidomos, ka disa
pyetje themelore në lidhje me aftësinë e Ukrainës për të kontribuar në
Sistemit të sigurisë evropiane, duke pasur parasysh përkeqësimin dhe, në disa raste
dhe një nivelim të plotë nga hapat e rëndësishme që u morën në mbrojtje
Reformës në fillim të presidencës Yushchenko dhe, në një farë mase, madje edhe kur
Kuçma. Dhe mungesa e burimeve dhe mungesa e vëmendjes serioze në politikë
sigurisë dhe mbrojtjes, e cila është tipike për sot Ukrainën. Gjithkush mund të
respektojnë degradimin progresiv të shkallës dhe qëllimit të organizatës Ukrainës
themelore të sigurisë, i cili duket gjithnjë e më pak të orientuara
për të përmbushur interesat kombëtare dhe më shumë i shqetësuar me interesat e popullit
në qeveri dhe të biznesit të grupeve të afërt me ta. - Si e shihni ju marrëdhëniet
Ukraina dhe BE-së dhe Rusisë sot? Është e mundur për të arritur një balancë? Për shembull, kohët e fundit
dëgjuar deklarata se integrimi evropian mbetet një nga strategjike
qëllime të Ukrainës, megjithatë, disa politikanë vazhdojnë të spekulojnë Ukrainian
lidhur me çështjen e Bashkimit Doganor? A është e mundur të kombinohen të dy anëtarësim në organizatat?
- Ai është absolutisht e pamundur, sepse ata janë ndërtuar mbi parime të ndryshme.
Ndoshta në qoftë se Ukraina ishte Kinë, ajo do të ketë burime të mjaftueshme për të
kombinojnë këto dy parime, dhe të bëjë biznes me dy diametralisht të kundërta
mënyra. Ukraina ka asnjë mundësi të tillë. Në qoftë se Ukraina dëshiron të rritet
dhomën e saj për manovrim, përgjigja mbetet e njëjtë si ajo ishte njëzet
vjet më parë. Nevoja për të zbatuar një të thellë, afatgjatë dhe të vazhdueshëm
Ndryshimet në familje dhe jo të politikës së jashtme. Në qoftë se Ukraina e sheh vet
të ardhmen në Evropë, ai duhet të ndryshojë rrugën e tij për të punuar të institucioneve, të ndryshojë
marrëdhëniet në mes të para dhe pushtet për të ndryshuar marrëdhëniet midis biznesit dhe
shtetit. - Kohët e fundit, dukej deklarata mjaft agresive të bëra nga
Rusia në idenë e integrimit evropian të Ukrainës dhe nevojën
Pranimin e Ukrainës në Bashkimin Doganor. Strategjitë Çfarë mund të përdoret
Rusia për të promovuar në Bashkimin Doganor me Ukrainën, dhe Ukrainën si
mund të luftuar këto strategji dhe për të mbrojtur veten nga presioni i jashtëm?
- Rusia është e shqetësuar për mënyrën se si për të parandaluar hyrjen e Ukrainës
thellësi të një zone të tregtisë së lirë me Bashkimin Evropian se hyrjes
Bashkimit doganor e Ukrainës. Nëse Rusia e sheh këtë si një mundësi reale,
ajo do të përdorë presion ekonomik dhe levave në furnizimin
energjisë. Unë nuk besoj se ne mund të përjashtojë mundësinë e ardhshme
krizës energjitike midis Ukrainës dhe Rusisë. - A Ukraina do të thotë
për t'i bërë ballë presionit të tillë nga Rusia? - Mjet kryesor i saj
është siguria e brendshme në aktivitete të tilla. Por kjo do të ishte shumë
një konfrontim shëmtuar. Ukraina ka privuar veten e aseteve që
mund të jepet për të, i nënshtrohen një të thella dhe serioze
reformat e sektorit të energjisë që do të tërheqë investime të Evropës
dhe mbështetje. Por BE-ja tani e shohin se kjo nuk ndodh, dhe ka
disa konsensus për atë që nuk është e nevojshme për të ofruar asistencë në Ukrainë
në modernizimin e sistemit të saj të energjisë, siç parashikohet nga ndonjë
të ndihmojë të shërbejë interesave që vetëm do të përkeqësojnë problemin aktual.

Share This Post: