Transportit të gazit rus dhe gazit monopolist " Gazprom " pret
çmimi për furnizimet me gaz në Evropë nga kontrata afatgjata në 500
dollarë për 1 mijë metra kub . m , tha kreu i Gazprom , Alexei Miller ,
RBC .

"Tregun evropian të gazit është e thyer të gjitha të dhënat, për shembull, në ofrimin e tanishme prill
"Gazprom" mbi eksportet do të jetë më e lartë se në disa muajve të dimrit, dhe në
Dhjetor ne jemi tashmë shohim çmimin e gazit për kontratat afatgjata tonë në
500 $ dhe unë mendoj se kjo nuk është rekord i fundit që ne të rregullojmë këtë
vit ", - tha ai në bazë të takimit operative, gjatë të cilit
quajtur më të fundit të minierave të dhënave dhe furnizimin me gaz. Kujtojnë se "Gazprom"
shet gazit natyror në Evropë, kryesisht në kontratat afatgjata. Por
Disa konsumatorët evropianë kanë shprehur pakënaqësinë me periodikisht
këtë fakt dhe të insistojnë në lidhjen e çmimeve në vend. Në mënyrë të veçantë, në fillim
me pranverë. Në, një gjerman, tha se çmimit të kontratës për të gazit për të përmbushur
të gjitha palët. Kostoja e lartë e gazit të transportuar me kontrata afatgjate
në krahasim me tregun vend, "ate", pjesë e fitimeve në fiskale fundit On
vit, e cila pëlqen të kompanisë gjermane. Në nëntor 2010, Zëvendës
Kryetar i Bordit të "Gazprom" Aleksander Medvedev, raportoi se gjatë
tre vjet, duke përfshirë 2010, monopoli do të shesë një pjesë e volumeve të gazit
për klientët e saj të mëdha në Evropë - Në Ruhrgas, GDF Suez dhe ENI - Bound
me indeksin vend. Sipas të dhënave jozyrtare, që nga fillimi i 2010 "Gazprom"
Në shet rreth 15% të kontratës mbi çmimet e gazit vend. Megjithatë, themelore
parametra, të tilla si afat-gjatë formula çmimeve dhe parimin e "merr-ose-paguaj"
mbeten të pandryshuara. Në përgjithësi, importet e BE-së gazit nga 42% me kusht
në kurriz të furnizimit me gaz rus. E para kontratë afatgjatë të furnizimit me
gazit natyror në Gjermani u nënshkrua në vitin 1970 për një periudhë prej 20 vjetësh.
Sa për Ukrainën, më 14 prill. , Kryeministri i Ukrainës Mykola
Azarov është i bindur se një çmim të drejtë për gazin rus në Ukrainë
është rreth $ 200 për mijë metra kub. Në të njëjtën kohë theksoi Azarov
se gjatë bisedimeve me palën ruse vazhdon të këmbëngulë se Ukraina
rishikimin e formulës për çmimin e gazit të importuar rus. "Ne kemi paraqitur
kolegët tanë rusë të vlefshëm të argumenteve, në veçanti, ne e krahasoni çmimet
gazit në Poloni dhe Gjermani. Tani çmimi i gazit në Poloni - 320 $
për mijë metra kub. m, për Gjermani - 330. Në qoftë se çmimi të marr me vete transportit
komponent dhe disa shpenzime të tjera - është një çmim të drejtë për gazin
Ukraina, e cila korrespondon për kontratat me partnerët e huaj, do të
të jetë rreth $ 200 për mijë metra kub. m "- Azarov.
14 mars me. Ministri i Energjisë dhe Minierave Yuriy tha Bojko,
që, sipas formulës, çmimi i gazit rus për Ukrainën në tremujorin e IV
2011 arrijnë në 347 dollarë / mijë. cu. m. Më parë, më 10 mars, Zëvendës Ministri
Energjisë dhe Minierave, Vladimir Makukha tha se mesatarja
Çmimi me gaz rus për Ukrainën mund të kalojë 300 $ për 1 mijë metra kub.
m. Nga ana tjetër, kreu i bordit të AKR "Naftogaz Ukrainë" Bakulin Eugene
raportuar se çmimi për gazin rus në fund të 2011 mund të jetë rreth
300 $ për 1 mijë metra kub. m. Duhet të theksohet në buxhetin e shtetit e Ukrainës për vitin 2011 siguron
se çmimi mesatar i gazit rus për Ukrainën në vitin 2011 do të jetë
269 ​​dollarë për 1 mijë metra kub. m. Në të njëjtën kohë, çmimi i gazit natyror të
në tremujorin e parë të vitit 2011 arritën në rreth 264 dollarë për 1 mijë metra kub. m

Share This Post: